şak'ın Ulubey ve Eşme ilçeleri arasındaki Kışladağ Gökgöz bölgesinde, TÜPRAG tarafından kurulan altın madenine karşı açılan davada, bilirkişi raporu bekleniyor. Yöre köylülerinin siyanürlü altın üretimine karşı topladığı 5 bin imza ise 29 Mayıs'ta Ankara'da TBMM, Cumhurbaşkanlığı ve CHP Genel Başkanlığı'na verilecek.
Uşak'ta Bergama'dakine benzer bir çevre savaşımı yürütülüyor. TÜPRAG tarafından kurulan altın madenine karşı yöre halkı ayaklandı. Özellikle İnay köylüleri, seslerini duyurabilmek için çeşitli platformlarda eylem yaptı ve zaman zaman güvenlik güçleriyle karşı karşıya geldi.
Bu arada ÇED raporunun iptali istemiyle Çevre ve Orman Bakanlığı aleyhine Manisa İdare Mahkemesi'ne açılan ve 2 yıldır süren davada, bilirkişinin hazırlayacağı son raporlar bekleniyor. Daha önce mahkemeye sunulan raporlarda, işletmenin çevrenin kirlenmesine neden olacağı, canlılar için risk oluşturacağı vurgulanmıştı.
'Mücadelemizi sürdüreceğiz'
Köylülerin avukatları bir an önce yürütmenin durdurulması kararının verilmesi gerektiğini savunarak, ''Davanın açılmasından bu yana iki yıldan fazla zaman geçmiştir. Başta İnay köylüleri olmak üzere yöre insanının demokratik tepkilerine karşın Kışladağ Altın Madeni'nin faaliyete geçebilmesi için gereken hazırlık çalışmaları hızla sürdürülmektedir. Tüm arazinin bitki örtüsü tıraşlanmıştır. Tesisler kurulmaktadır. Bu haliyle bile bölgenin eski doğal yapısına geri dönmesi uzun yıllar alacaktır. Yeni bir 'Bergama-Ovacık Altın Madeni Vakası' ile karşı karşıyayız'' dediler.
Köylüler, ''Hukukun hiçe sayıldığı, mahkeme kararlarına uyulmadığı, yargıçların öldürüldüğü bugünlerde hukuka daha çok ihtiyacımız var. Toprağı, suyu, havayı ve geleceği korumak için mücadelemizi sürdüreceğiz'' dediler.
|