Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

SİT Alanına Yapılacak Kasaba Projesi'ne İnşaat Ruhsatı Verildi

Bodrum ile Milas arasındaki SİT alanlarının bulunduğu bölgede hayata geçirilmek istenen 16 bin kişilik kasaba projesinin ilk inşaat ruhsatı verildi.

yapi.com.tr
SİT Alanına Yapılacak Kasaba Projesi'ne İnşaat Ruhsatı Verildi

Muğla'nın Bodrum ile Milas İlçeleri arasında bulunan, Bodrum merkeze 25, havaalanına 5 kilometre uzaklıktaki Mandalya Körfezi, dünyanın sayılı sulak alanları arasında sayılıyor ve yüzlerce çeşit kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Geçen yıl eylül ayında körfezin kıyısında bulunan yaklaşık 9 milyon 700 bin metrekare alana yaklaşık 4.5 milyon metrekarelik inşaat yapılmasını sağlayacak proje için ÇED raporu onaylandı. Kararın çıkmasına çevreciler büyük tepki gösterirken sivil toplum örgütleri yaklaşık 30 bin kişinin yaşayabileceği bir alanın kurulmasına sebep olacak projeyi yargıya taşıdı. Hukuki süreç devam ederken, arazinin sahibi firma tarafından yaklaşık 26 bin metrekarelik alan için inşaat ruhsatı alındığı açıklandı.

Ege Alternatif’ten Selçuk Arslan’ın haberine göre; Milas Belediyesi tarafından projenin ilk etabına inşaat ruhsat verilirken, 16 bin kişilik kasaba projesine bilirkişiden itiraz geldi. Geçtiğimiz günlerde mahkemenin tayin ettiği bilirkişi, proje gerçekleşirse Tuzla Sulak Alanı’nın yok olacağına dikkat çekerek, ÇED olumlu kararına karşı çıktı.

Proje neleri kapsıyor?
Proje ile 9 milyon 700 bin metrekare büyüklüğündeki bir alanın 4 milyon 454 bin 395 metrekaresi yapılaşmaya açılıyor. 25 ayrı bölümden oluşan 3 bin 683 konut, 230 odalı golf oteli, 505 odalı SPA oteli, 255 odalı apart ve 510 odalı bir grand oteli kapsayan projede ayrıca 6 adet günübirlik tesis, 1 adet golf sahası, 6 adet ticaret merkezi, otoparklar, yüzme havuzları, su oyunları alanları, AVM, spor salonları, okul ve sağlık birimleri gibi onlarca bina ve tesis inşa edilecek. Ayrıca 8 yapay göl de bulunuyor. Burada en az 16 bin kişinin yaşaması planlanıyor.

Proje, Bodrum ve Milas kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.  Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) konuyu yargıya taşımış ve mahkemeye sunduğu raporunda, “ÇED olumlu kararının yerinde olmadığı” konusunda görüş bildirmişti.

Kuş türleri için tehlike saçıyor
Projenin arkeolojik SİT alanlarına yakın olmasından kaynaklı itirazlar yapılırken, hemen bitişiğinde dünyanın sayılı sulak alanlarından, Tuzla Sulak Alanı’nın olması da dikkat çekiyor. Burası Bargilya antik yerleşim birimiyle beraber birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. 2001 yılında IBA (Important Bird Area) tarafından tavizsiz korunması gereken kuş bölgesi ilan edilen alan, 2004’te Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından da koruma kapsamına alındı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sit-alanina-yapilacak-kasaba-projesine-insaat-ruhsati-verildi-_189724.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!