Kocaeli'nin Çayırova ilçesindeki Cam Elyaf Fabrikası'nın kapısında toplanan 460 işçi adına konuşan Kristal İş Sendikası Genel Sekreteri Mehmet Boğa, cam işverenleriyle Ocak'tan itibaren 5 ay 20 gündür sürdürülen müzakerelerin idari maddeler, sosyal yardımlar ve ücret olmak üzere üç konuda yapıldığını söyledi. İdari maddelerle ilgili işverenin ilk defa 19 maddede değişiklik önerisinde bulunduğunu, 17'sinin geçtiğini ifade eden Boğa, ikramiyeler ve yatay geçiş hakkıyla ilgili 2 madde kaldığını, bu maddeler üzerindeki görüşmeler sürdüğünü anlattı.
“Hiçbir zaman bu maddelerden geri adım atma taraftarı değiliz" diyen Boğa, "İşveren her zaman ‘ben kapatıyorum, taşıyorum’ diyerek, çalışanları asgari ücretle başka bölgelere göndermek istiyor. Bunları kabul etmiyoruz. Açlık, yokluk sınırı altında çalışmak istemiyoruz. Biz sorunu masada bitirme taraftarıyız ama işveren buna kulaklarını tıkıyor. Macera peşinde değiliz, arkadaşlarımızın alın terini savunuyoruz. Alın terini kimseye peşkeş çektirmeyiz” ifadesini kullandı.
İşçiler, daha sonra davul zurna eşliğinde halay çekerek, ellerindeki Türk bayraklarıyla D-100 karayoluna kadar yürüdü.
Mersin
Kristal İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Güler, 2'nci Organize Sanayi Bölgesi'nde Şişecam'a bağlı Anadolu Cam Sanayi AŞ fabrikası önünde yaptığı açıklamada, kentte yaklaşık bin 400, Türkiye genelinde 5 bin 800 cam işçisinin greve çıktığını söyledi. Amaçlarının grev değil, masada çözüme ulaşmak olduğunu belirten Güler, "Cam çalışanları olarak, işverenle yapmış olduğumuz 24. dönem toplu iş sözleşmesi sürecinin 17 oturumunda da anlaşma, uzlaşma sağlanamadığından bu duruma geldik. İşverenin katı tutumu, kölelik seviyesindeki teklifi bizleri bu noktaya getirmiştir" diye konuştu.
Genel ve düşük ücretlere iyileştirme talepleri olduğunu dile getiren Güler, şunları kaydetti:
"Herkes, cam işçisini Türkiye'de yüksek saat ücreti alıyor' diye bilir. 2 bin 500 çalışan arkadaşımız yoksulluk sınırının, 3 bin 500'e yakın çalışan arkadaşımız da açlık sınırının altında. Hatta asgari ücret seviyesinde çalışanlarımız var. Aynı tezgahta aynı işi yapan arkadaşlarımızın bir kısmı asgari ücretle, diğer kısmı biraz üzerinde çalışırken bunu veba gören işveren bizi greve çıkardı. Hayırlı olsun Türkiye'ye, işçi sınıfına, cam işçisine".
Bursa
Trakya Yenişehir Cam Sanayi AŞ ve Anadolu Cam Yenişehir Sanayi AŞ Yenişehir fabrikalarının önünde toplanan işçiler, Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. Kristal İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ali Şıracı, burada yaptığı konuşmada, grev kararının kolay alınmadığını söyledi. İşverenden işçinin sabrını sınamamasını istediklerini dile getiren Şıracı, "Emeğimizin karşılığını istiyoruz, sadaka istemiyoruz. İnşallah bu grev istediğimiz sonuçlar alınana kadar devam edecek" şeklinde konuştu.
Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Sabri Özdemir de işçilerin hakkını aramak için grev kararı alındığını belirterek, "Ucu nereye kadar giderse gitsin, hakkımızı almadan bu yoldan dönmeyeceğiz. Bizim hak mücadelemizdir bu. Bizim bizden başka dostumuz yok. Bu nedenle yine hakkımızı birlikte alacağız. Şişecam, çok güçlü bir kuruluş, sizin hakkınızı vermek zorunda. Bu greve Yenişehir halkı da sahip çıkmalı" diye konuştu.
Kristal-İş Genel Eğitim Sekreteri İbrahim Öz de 24'üncü dönem cam grup toplu iş görüşmelerinde sözleşmenin masada bitmesi için çok çaba harcadıklarını vurguladı.
Öz, şöyle konuştu:
"İşveren bize hiç olumlu yaklaşmadı. Bugün itibarıyla 10 cam fabrikasında 5 bin 800 arkadaşımızla greve gittik. Şişecam, dünyanın en büyük cam kuruluşlarından birisi. İşveren yaptığı açıklamalarda sürekli elde ettiği karı açıklıyor ancak iş, işçiye vermeye gelince hakkını vermiyor. Sayemizde dünya devi olan Şişe Cam, hakkımızı vermek zorunda. Tek derdimiz insan gibi yaşamak, ailemizi iyi geçindirebilmek. Haklarımızı alana kadar bu grev sürecek, en sonunda bizim istediğimiz olduğunda bayramımız olacak".
Konuşmaların ardından halaylar çekildi ve işçiler daha sonra Atatürk Anıtı'ndan fabrikalarına doğru yürüdü.
Bin 200 işçinin katıldığı greve, Türk-İş'e bağlı sendikalar ve siyasi partiler de destek verdi.
Şişecam Topluluğu'ndan açıklama
Şişecam Topluluğu'ndan yapılan yazılı açıklamada, topluluğun toplu iş sözleşmesi sürecinde çalışanların refah seviyesinin korunması ve geliştirilmesi için bugüne kadar azami gayret gösterdiği bildirildi. Türkiye’de işçilik ücretlerinin en yüksek olduğu iş kollarından biri cam sektöründe faaliyet gösteren topluluğun, çalışan haklarına saygı ilkeleri çerçevesinde 24’üncü Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri süresince uzlaşmacı ve yapıcı tavrını koruduğu kaydedilen açıklamada, 2014 yılı başından bu yana süren görüşmelerde, gerek ücret artışlarında, gerekse yan haklarla ilgili düzenlemelerde temel gösterge olan enflasyonun üzerinde artış önerisinde bulunulduğu belirtildi.
Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Sürecin en hızlı şekilde ve mutabakatla tamamlanması için gerekli her türlü çabayı göstermiş ancak topluluğumuza bağlı 10 fabrikada 5 bin 561 mavi yakalı çalışanımızı ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde maalesef taraflar arasında anlaşma sağlanamamıştır. Gelinen noktada, 2014 yılı başından itibaren geçerli olacak şekilde ücretlerde ilk yıl için 2013 yıl sonu enflasyon rakamının 4,39 puan üzerinde, ortalama yüzde 11,79 artış öneren topluluğumuzun tüm bu yapıcı yaklaşımlarına karşın, Kristal İş Sendikası ortalama yüzde 23,12 oranında artış talebinde ısrar ederek, grev kararını uygulamaya koyacağını açıklamıştır.
Topluluk olarak, ülke ekonomisine yaratılan katma değerin sürekliliği ve işletmelerimizin geleceği bağlamında hareket edeceğimizi belirtir, çalışanlarımızın da aynı sorumluluğu paylaşması gerektiğini hatırlatır, iş ortaklarımızın bu sürece aynı hassasiyetle yaklaşmasını beklediğimizi kamuoyunun bilgilerine sunarız".
|