Ortaköy Viyadüğü'nde Bakım...
Tarihi Arpaz Kalesi Bakımsızlıktan...
Sirkeci'ye Yeni Çevre Düzenleme Projesi
Tarihi Sirkeci Garı Müze Oluyor
Bakımsızlıktan Yok Oluyor
Seddülbahir Kalesi Bakımsızlıktan...
TCDD'den "Sirkeci Garı" Açıklaması
"Sirkeci Garı Projesi"ne TCDD’den İtiraz
Sirkeci Garı'nın Kaderi Haydarpaşa'ya...
Sirkeci Garı Restorasyona Giriyor
Sirkeci Garı Bakımsızlıktan Dökülüyor
Banliyo hattının kapatılmasından sonra akıbetinin ne olacağı merak edilen tarihi Sirkeci Garı dökülüyor. Garın ön cephesinde bulunan saat kulelerinden aşağı taşlar düşüyor. Önlem olarak ise etrafı brandalarla çevrilmiş. TCDD Sirkeci Gar yetkilisi, "Restorasyon şu an ihale aşamasında, sonuçlanmadan herhangi bir müdahalede bulunulamıyor" dedi.
II. Abdülhamit devrinde İstanbul'un Avrupa yakasında inşa edilen ve Haydarpaşa Garı ile birlikte akıbeti çokça tartışılan Tarihi Sirkeci Garı dökülüyor. Binanın orta kirişinin iki yanında bulunan saat kulelerinden aşağı taşlar düşüyor. Şu an hiçbir çalışmanın olmadığı garın söz konusu yerleri brandalarla çevrelenmiş bir şekilde bekliyor. Aynı zamanda etrafına tehlike de saçan tarihi bina için müdahalede bulunulamıyor. Tescilli yapı statüsündeki binanın ihalesinin ne zaman olacağı da belli değil.
Radikal'den Vildan Çiftsüren'in haberine göre, konuyla alakalı gar müdürü sekreteri; düşen taş olmadığını, sadece önlem amaçlı uzun bir süredir çevresinin brandalandığını savundu. Restorasyon ihale aşamasında Sirkeci Garı yetkilisi şunları söyledi: “Gar şu an ihale aşamasında, ihalenin sonuçlanması beklendiğinden tarihi binaya herhangi bir müdahalede bulunulamıyor.” Abdülhamit dönemi yapısı otel olacak Sirkeci Garı'nın temeli, 11 Şubat 1888 günü atıldı. Sultan II. Abdülhamit'in güvenini kazanarak, sarayın danışman mimarı olan Alman mimar ve mühendis August Jasmund'un yaptığı Sirkeci Garı, 3 Kasım 1890'da görkemli bir törenle hizmete açıldı. İstanbul'dan Batı'ya gidenleri taşıyan trenlerin kalktığı Sirkeci Garı, tarihi boyunca bazı küçük restorasyonlar geçirdi. TCDD 2011 yılında garın restore edileceğini duyurmuştu. Ancak o tarihten sonra bir daha restorasyon için bir girişimde bulunulmadı. 20 bin metrekare alana sahip garın İBB'nin hazırladığı plana göre 8 bin metrekaresi kültürel tesis alanı, 12 bin metrekarelik alanı ise turizm kültür tesisleri alanı olarak düzenlendi. Garın otel olarak işletmeye açılması planlanıyor. Restorasyon ihalesinin de bu nedenle yapılamadığı, garın alan firmaya 'restore et-işlet-devret' yöntemi ile verilmesinin gündemde olduğu ileri sürülüyor. |