eşiktaş’taki tarihî Sinan Paşa Camii’nden geçen sene çalınan 2 adet tarihî tombak şamdan, Bodrum’da satılmak üzere sergilendiği müzayede salonunda ele geçirildi.
29 Şubat 2004’te Sinan Paşa Camii’nden çalınan 2 tombak şamdana satılmadan el konuldu. İstanbul Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Müdürü ve sanat tarihi uzmanı Zübeyde Cihan Özsayıner bir antikacılık şirketinin Bodrum’da 16 Temmuz 2005’te düzenleyeceği müzayedenin kataloğunda çalınan şamdanları görürken, durumdan genel müdürlüğü haberdar etti. Müzayedeye çıkmadan Vakıflar Genel Müdürlüğü uzmanlarınca el konulan eserler için başka bir müze müdürlüğü tarafından ‘çalıntı değildir’ raporunun alınması dikkat çekti. Müzayede açılış fiyatı olarak 12 milyar istenen şamdanların her birinin 150 milyar lira civarında olduğu kaydedildi. Şamdanları bulan Özsayıner’e ise bir maaş ödül verildi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde tarihî şamdanları gösteren Genel Müdür Yusuf Beyazıt, Sinan Paşa Camii’nin Mimar Sinan tarafından 16. yüzyılda yapıldığını, tombakların da bu döneme ait olduğunu söyledi. Tombaklama için bir kabın içinde cıvanın 24 ayar altınla karıştırıldığını, daha sonra istenilen malzemeye uygulandığını anlatan Beyazıt, tombaklama ustalarının cıvadan zehirleneceğini bile bile sanatını yaparak bu tür tarihî eserleri ve antika değerleri meydana getirdiğini belirtti.
Şamdanların çalındığı bilgisinin genel müdürlüğe zamanında duyurulmadığını, 29 Şubat 2004’te hırsızlık olurken genel müdürlüğe 13 Ocak 2005 tarihinde bilgi verildiğini ifade eden Beyazıt, kendilerine anında haber verilmesi halinde çalınan eserlerin daha kolay takip edilebileceğini ifade etti. Şamdanların bulunması için ancak yılbaşında harekete geçtiklerini kaydeden Beyazıt, iki şamdanın teslim alınarak genel müdürlüğe getirildiğini, gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasından sonra da camiye iade edileceğini kaydetti.
Beyazıt, son dönemde takip ettikleri yurtdışı ve yurtiçinden birçok eserin bulunarak geri getirildiğini de söyledi. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, hırsızlıkla yoğun bir mücadele yaptığını ifade eden Beyazıt, şöyle devam etti: “Kültürel ve tarihî değerlere, sanat şaheserlerine kimsenin el uzatmasına tahammülümüz yoktur. Bunlar vakıf mallarıdır. Vakıf malını çalmanın vebali, günahı, sorumluluğu çok daha ağırdır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden ne kadar eser çalındıysa bunların hepsinin takibi yapılıyor. 10 tane daha tespit ettiğimiz eser var. Bu eserleri de yurtdışından getirteceğiz.”
|