Güneşe Başvuru 2015 Nisan’da
Güneş Almayan Kasabayı Aynalar Işıtacak
"Enerjide Bağımsız Olmayan...
Afyon’un İlk Güneş Enerji Santrali
Güneş Arabası Ankara Yolunda!
Güneş Santraline Hücum!
Dikkat Ev Hayaliniz Kabus Olmasın!
Seyyar 'Güneş Evi' Kurdular
Trabzon'da lise ve üniversite öğrencileri, güneş enerjisi kullanımına dikkati çekmek amacıyla seyyar güneş evi oluşturdular.
Trabzon'da üniversite ve lise öğrencileri, toplumda yapılarda elektrik enerjisi kullanımında güneş enerjisinden faydalanmanın yaygınlaştırılması konusunda farkındalık yaratmak için seyyar güneş evi hazırladı. Trabzon Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (Ktü) Elektrik Elektronik Bölümü öğrencileri, geliştirdikleri proje kapsamında yaklaşık 18 bin lira harcayarak romörk üzerine güneş evi kurdu.
Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi Müdürü Orhan Genç, yaptığı açıklamada, okulun bölümlerindeki elektrik ihtiyacını karşılamak için yürüttükleri çalışmalar kapsamında, Elektrik Elektronik Bölümü ile Ktü Elektrik Elektronik Bölümü yetkilileriyle fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi.Yapılan görüşmeler üzerine öncelikle deneme modeli olarak güneş evi hazırlanmasına karar verildiğini belirten Genç, "Bölümde görevli arkadaşlarımız, öğrencilerimiz ile Ktü Elektrik Elektronik Bölümü'nden bazı son sınıf öğrencilerimizden oluşan ekip, güneş evi çalışmasına başladı. Güneş evi projesindeki temel amacımız Trabzon'da güneşten enerji üretilebileceğini ve kullanılabileceğini anlatmak, güneş enerjisiyle ilgili farkındalık yaratmaktır" dedi. Genç, yapılan çalışma sayesinde bir evin ihtiyacı olan enerjinin üretilebildiğini anlatarak, "El birliğiyle ortaya çıkan model sayesinde Trabzonlular güneş enerjisinden istifade edilebileceğini görecekler. Güneş evinin hareketli yapılmasının temel düşüncesi çeşitli noktalarda projemizi sergileyerek, halkımıza ulaştırmaktır" diye konuştu.Genç, gelecek eğitim öğretim yılında yenilenebilir enerjii sistemleri alanına öğrenci kabul edeceklerini anımsatarak, okulun enerji ihtiyacını karşılayabilecek çalışmaları da başlatacaklarını vurguladı. "Sistemin özellikle yaylalarda rahatlıkla kullanılabileceğini düşünüyorum" Proje uygulama ekibinde görevli Elektrik Elektronik Bölümü öğretmeni Suat Çelik, güneş evinin çatısında her biri 130 watt olan 9 güneş paneli kullandıklarını ve böylece saatte ortalama bin 80-bin 100 watt enerji üretildiğini söyledi.Çelik, evin içinde çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon ile yatak olarak kullanılabilecek sedir, masa ve iki koltuk bulunduğunu dile getirerek, elektrikli eşyaların güneş panellerinden sağlanan enerji ile çalıştığını anlattı. Çelik, bir evde ortalama elektrik tüketiminin 5 kilowatt civarında olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Depolama işlemi 6 akü ile gerçekleştiriliyor. Yaklaşık bir günde şarj olan akülerde ortalama 10 kilowatt enerjimiz bulunuyor. Bu enerji de hava kapalı olduğu zaman evin yaklaşık iki günlük ihtiyacını karşılayabiliyor. Panel sayısı artırılarak güç sarfiyat miktarı artırılabilir ve sistem normal işletmelerde, evlerde çok rahatlıkla kullanılabilir. Güneş enerjisinden bölgemizde bu şekilde yararlanabileceğimize projeye dahil olmadan önce inanmıyordum ancak bizzat çalışmada yer alarak öğrenmiş oldum. Sistemin özellikle yaylalarda rahatlıkla kullanılabileceğini düşünüyorum." |