b>Her seçim döneminde kenti saran kaçak yapılar, yine başta Buca ve Konak olmak üzere İzmir'i "kolon ve demir filizi çöplüğüne" dönüştürürken, şehrin merkezindeki Hatay'da İnönü Caddesi bile bu çarpık düzenden nasibini aldı.
Buca Gediz, Bayraklı, Aydın Otoyolu'nun çevresi başta olmak üzere İzmir, ruhsatsız inşa edilen kaçak katlarla dolmaya başladı.
Faciaya davetiye
Yerel yönetimlerin, seçim öncesi belediyecilik hizmetini geri plana itip, siyaseti ön plana çıkarmasını fırsat bilenler, seçimkondu inşaatlarına başladılar.
Seçime günler kala "inşaat" çalışmalarını hızlandıranlar İzmir'i kaçak katlardan oluşan "büyük bir şantiye" haline getirdi. Son katları tuğla ile örülmüş ya da demir filizleri ve kolonları çıkarılmış izinsiz inşaatlar bir çok sorunu da beraberinde getirdi. Kaçak yapılar, kent estetiğini yok ettiği kadar olası bir depremdeki riski de artırdı. Belirli bir kat yüksekliğine göre yapılan bina temellerine eklenen bu aşırı yük facialara da davet çıkarıyor.
Megaköye dönüyor
İzmir, her seçim döneminde olduğu "koltuğunu kaybetmek istemeyenlerin" gözyumduğu kaçak kat ve gecekondular nedeniyle çarpık kentleşmenin esiri oldu. Artan nüfus sayısı ve göçe bağlı olarak büyüyen bu sorun, "varoşlarda" arttı. Özel mülkiyet, Hazine ya da belediye arazisi demeden gözüne kestirdikleri arsaların üzerine derme çatma evlerini inşa edenler, kenti dev bir köye dünüştürdü. Megakentlerin, megaköylere dönüşme sürecinin en hızlı yaşandığı dönem ise seçim öncesinde oldu.
İzmir değişti
5 yılda bir değişen belediye başkanlarıyla birlikte İzmir'de yeni bir görünüm aldı. Oy uğruna İzmir'in "gecekondu çöplüğüne" dönüştü. İzmir'in ilk yerleşim bölgelerinden biri olan ve körfez manzarası nedeniyle kentin en değerli arsaları arasında yer alabilecek Bayraklı sırtları da bu çarpık düzenden nasibini aldı. Buca'nın Gediz Mevkii de İzmir'in gecekondu ve kaçak kat ile dolu olan ilçelerinden biri oldu.
2004'te de durum değişmedi
Gecekondu sahiplerine seçim öncesinde oy toplama için verilen "prim", bir süre sonra alışkanlığa dönüştü. Hem seçmen hem siyasi, 5 yılda bir yaşanan bu düzene ortak oldu. Birileri kaçak konut inşa etti, birileri de "oy karşılığı verilen ruhsatlarla" kuraldışı düzeni yasal hale getirdi. Kaçak yapılara ruhsat vererek yıkılmasını engeleyen zihniyet devamı, 2004 yerel seçimlerinde de kendini gösterdi. Yılların "siyaset alışkanlığının" değişmeyeceğinden emin olan fırsatçılar, denetim yetersizliğinden yararlanıp evlerinin üzerine birer birer kaçak kat çıktı.
|