Enerji kayıplarını ortadan kaldırarak Türkiye’nin enerjisine sahip çıkmayı hedefleyen Schneider Electric’in Manisa fabrikasının açılışı, Schneider Electric CEO’su Jean-Pascal Tricoire tarafından, hükümet ve yerel yönetim temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Türkiye’de ilk kez 'yeşil etkinlik' konseptiyle tasarlanan fabrikanın açılış töreninde konuşma yapan Jean-Pascal Tricoire, dünyamızın temel sorunlarından birinin giderek artan enerji ihtiyacı olduğunu ve elektrik tüketiminin 2030 yılına kadar ikiye katlanacağını söyledi. Bu yüzden enerjiden tasarrufun ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının kaçınılmaz olduğunu belirten Tricoire, “Bizler Schneider Electric olarak firmaların optimum düzeyde enerji verimliliği gerçekleştirmelerini mümkün hale getiriyoruz. Bu son derece önemli, çünkü dünyada elektriğin yüzde 41’den fazlasını endüstriyel ve ticari binalar tüketiyor” dedi.
Schneider Electric CEO’su Jean Pascal Tricoire, Schneider Electric’in hem enerji verimliliği uygulamalarının, hem de karbon salınımının azaltılmasına sağladığı katkının en önemli referansının Manisa fabrikası olduğunun da altını çizdi. Tricoire, “Bugün bu açılışla Manisa fabrikamız, sunduğumuz çözümlerin birebir uygulandığı en önemli referansımız olmuştur. Fabrikamızın yüzde 30’a varan oranda enerjiden tasarruf etmesini sağlarken, sürdürülebilir yaşama katkımızdan dolayı da mutluyuz” dedi. Jean-Pascal Tricoire, Türk insanın yetkinliklerine duyulan güvenin, Schneider Electric’in Türkiye’ye yaptığı bu yatırımda belirleyici faktör olduğunu vurguladı. Yeni fabrikalarını Schneider Electric’in ihracat merkezi olarak konumlandırdıklarının altını çizen Tricoire, “Birçok Avrupa ülkesinin yanısıra Kuzey Afrika’dan Güney Amerika’ya kadar çok geniş bir coğrafyaya yapacağımız ihracatı Manisa fabrikası ile gerçekleştireceğiz. Türkiye, Manisa Fabrikası ile global üretim merkezi ve ihracat üssü olacak” dedi.
Turhan Turhangil: Önümüzdeki üç yılda Türkiye’de 50 milyon Euro’luk yatırım yapacağız
Açılışa katılan Schneider Electric Türkiye Genel Müdürü ve Balkanlar ve Ortadoğu Bölge Başkanı Turhan Turhangil, “İlk aşamada 15 milyon Euro yatırım yapılan fabrikanın yatırım miktarı, büyüme hızına bağlı olarak her yıl daha da arttırılacak. Ekonomik şartlara rağmen, önümüzdeki üç yılda Türkiye’de 50 milyon Euro’luk yatırım planı uygulamaya devam edeceğiz. Yeni fabrikamızın tüm yatırım aşamaları tamamlandığında şu andakinin iki katı iş hacmine ulaşmayı hedefliyoruz. Enerjisini güneşten alan fabrikamıza yapılacak yatırım ve bu sayede yaratılacak istihdam ile Türkiye ekonomisine değer katmayı amaçlıyoruz. Ayrıca sürdürülebilir yaşam ve yeşil çevreye sağlayacağımız olumlu katkılardan dolayı memnuniyet duyuyoruz” şeklinde konuştu.
Yeşil Etkinlik nedir? Uluslararası Live Earth kuruluşunun belirlediği kurallar çerçevesinde gerçekleşen etkinlikler, 'yeşil etkinlik' olarak adlandırılıyor. Türkiye’de bir ilk olarak 'yeşil etkinlik' konseptiyle açılan Manisa fabrikasının etkinlik alanında görülen pek çok öğe, geri dönüştürülmüş malzemelerden üretildi ya da sürekliliği sağlanabilir malzemelerle tasarlandı.
Sağladığı yüzde 30 enerji tasarrufuyla Schneider Electric’in en önemli referanslarından biri Schneider Electric, yeni fabrikasında entegre bina yönetim sistemi ve yenilenebilir enerji kullanımıyla hem yüzde 30 oranında enerji tasarrufu yapacak, hem de yeşil bir geleceğe katkı sağlayacak.
Entegre bina yönetim sistemi İklimlendirme ve aydınlatma otomasyonu, kartlı geçiş sistemleri, kamera sistemleri, yangın kontrolü sağlanacak. Tüm sistem, tek bir ekran üzerinden tek bir kullanıcıyla yönetilerek enerji maliyetleri düşürülecek. Kartlı geçiş sistemi, giriş çıkış kontrolü, kişilerin giriş çıkış yaptıkları alanlara aydınlatma ve iklimlendirme uygulamaları, zaman kontrolüyle enerji tasarrufu sağlanacak.
Aydınlatmada, varlık, aydınlık seviyesi ve zaman kontrolü yapıları kullanıldı. Bu sayede mesai saatlerinde ortamdaki insan varlığını algılayan ve aydınlık seviyesini o andaki gün ışığı katkısını ölçerek hesaba katan bir sistem kuruldu. Sistemle, gerektiğinde lambaların otomatik olarak dimlenerek kısılıp açılması, mesai saatleri dışında çalışılırsa sistemin de mesai saati uzayacak.
Çalışanlara sağlıklı ortam Enerji analizörleriyle aydınlatma, basınçlı hava, ısıtma soğutma sistemleri üretim alanlarında harcanan enerji ve güç kalitesi sürekli izlenip kaydedilerek kayıplar önlenecek. Hava kalitesini destekleyen CO2 sensörleri sayesinde hava kalitesinde bir düşüş hissedildiğinde taze hava sistemi devreye girecek.
Yenilenebilir Enerji Uygulamaları
Güneş Enerjisi: Güvenlik binasında, şebekeye entegre ve bir Schneider Electric ürünü olan temiz, verimli, sürdürülebilir bir güneş enerjisi sistemi kuruldu. Su kullanımı: Fabrikadaki yağmur suyu toplama sistemi ile yağmur suları yeşil alan sulaması için biriktirilebilecek. Yeşil alan: Toplam alanı 73 bin metrekarelik fabrikanın, 1/5’i yeşil alan olarak inşa edildi. Atık dönüşümü: Atıkların geri dönüşümü için 440 metrekarelik bir alanda kurulan atık ayrıştırma ve toplama alanıyla atıklar, tiplerine göre ayrıştırılıp ilgili yerlere gönderilecek.
|