b>Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait tarihi eserleri inceleyen Sayıştay, endişe verici sonuçlara ulaştı.
Rapora göre, ahşap tarihi camiler sobalarla ısıtılıyor, tarihi eser envanterleri kuşkulu ve hırsızlığa karşı 'asma kilit' dışında önlem alınmıyor.
Sık sık hırsızlıklar haberleriyle gündeme gelen Vakıflar'a ait tarihi eserlerin durumu, Sayıştay incelemesinden geçirildi. Meclis Başkanlığı'nın isteği üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğü, şubeler ve tarihi eserlerin durumunu araştıran Sayıştay uzmanları, endişe verici tabloyla karşılaştılar.
Raporun içeriği
Sayıştay'ın Meclis'e sunulan 52 sayfalık raporu, tarihi ve mali değeri yüksek eski eserlerin tamamen kaderlerine terk edildiğini, korunmadığını, envanterinin sağlıklı tutulmadığını, yangına ve hırsızlığa açık olduğunu gösteriyor.
Raporda, öncelikle Vakıflar'ın korumakla yükümlü olduğu tarihi eserlerin sayısının bilinmediğine dikkat çekildi.
Alınan önlemler
Tarihi eserlerin korunması için yapılan çalışmaların ilkel ve yetersiz olduğuna dikkat çekilen raporda, "neredeyse bütün taşınmaz tarihi eserlerin geleneksel, mekanik kilit, korkuluk, asma kilit gibi önlemlerle korunmaya çalışıldığı görülmüştür" denildi.
Raporda, eserlerin depolandığı yerlerin de yetersiz olduğu, elektrik kablolarının açıkta olması nedeniyle yangın tehlikesi bulunduğuna dikkat çekilirken, Ankara Bölge Müdürlüğü'ndeki sergi ve depoların bulunduğu kattaki çay ocağı işletilmesi de örnek gösterildi.
Kayıt altına alınmayan giriş çıkışlar
Sayıştay incelemesinde, değerli eserlerin bulunduğu bazı depolara giriş çıkışların da kayıt altına alınmadığı saptandı. Rapora göre güvenlik görevlileri de güvenlik işlerinde kullanılmıyor.
Raporda, tarihi halı ve kilimlerin korunmasında ilkel yöntemler kullanıldığı ifade edilirken, camilerdeki halıların güvenlik için Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde toplandığı 'üst üste bir köşede yığılı olarak' bulundurulduğu aktarıldı.
Uzmanlar, Sayıştay elemanlarına ilginç bir itirafta bulunarak, tarihi halı ve kilimlerin gerçekten tarihi olup olmadığının da kuşkulu olduğunu söylediler.
Rapora göre, sahip oldukları tarihi eşyalar sık sık çalınan camilerin güvenlik durumu da dikkat çekici.
Raporda, "sıkça çalınan, mihrap, minber, kapı, pencere kanadı, çini parçalar için özel koruma önlemi alınmamaktadır. Kışın ısınmak için soba kullanılması, ahşap camilerde yangın riski doğurmaktadır" denildi.
|