Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; Sabancı Holding Çimento Grubu’nun basın buluşmasında konuşan Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, “2013 yılında, Akçansa ve Çimsa ile temsil edildiğimiz çimento sektöründe hedeflerimizi gerçekleştirdik Akçansa ve Çimsa’nın toplam cirosu yüzde 15 artarak 2,156 milyar TL oldu ve karlılığımızı artırarak büyümeyi başardık” diye konuştu.
Kartopu gibi büyüyoruz
Bu rakamlarla dünyada en iyi performans gösteren çimento firması olduklarını aktaran Göçmen, “5 yıl önce bugün geldiğimiz noktanın yarısından daha küçüktük. Şimdi kartopu gibi büyüyoruz. Sabancı grubu olarak, çimento sektöründe daha 1-1,5 milyar TL civarında yatırım ve satın alma yapma kapasitemiz var. Dünyada bu güce sahip 3-5 çimento firması var. Balkanlarda İtalya’da, Libya, Suriye ve Mısırda çeşitli satın alma imkanlarını araştırıyoruz Şu anda satın almalar için fırsatları kolluyoruz” diye konuştu. 14 milyon tonluk üretim kapasiteleriyle dünyada ilk 25-30 şirket arasında yer aldıklarını aktaran Göçmen şunları söyledi: “Hedefimiz dünyada ilk 10 çimento şirketi arasına girmek. Bu hedefimiz 2 yıl içinde de olabilir daha yakın zamanda olabilir. Bunu piyasa koşulları belirleyecek.”
Sabancı Çimento grubu olarak 2005 yılından bu yana çevre yatırımları için 250 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını dile getiren Göçmen, “Bu yatırımlar sayesinde Akçansa’da yakıtın yüzde 10-15’ni plastik ve belediye atıklarından karşılandı. Bugün atık ısı tesislerimizle Akçansa Çanakkale Fabrikası’nda 15,2 MW, Çimsa Mersin Fabrikası’nda ise 8-9 MW enerji üretiyoruz. Bunları alt alta yazdığımızda enerjide yılda 40 milyon lira tasarruf sağlıyoruz” diye konuştu. Hedeflerinin 10 yıl içinde atık yakıt kullanım oranını yüzde 40’lara çıkarmak olduğunu dile getiren Göçmen, “Bunun için atık piyasasının gelişmesi gerekir. Şu anda İstanbul’da günde 15 bin ton çöp çıkıyor. Bu çöpler uygun şekilde ayrıştırılıp bunun bin tonu çimentoculara yakıt olarak verilmesi halinde Türkiye’de bir yılda 1.5 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlar” diye konuştu. Göçmen, “Biz Çimsa ve Akçansa olarak çöplerin ayrıştırılmasına talibiz” açıklamasını yaptı.
İnşaattaki durgunluk çimentoya yansımadı
İnşaat sektöründe yaşanan durgunluğa da değinen Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, üretilen çimentonun yüzde 55-56’sının konut sektöründe, geri kalan kısmın ise alt yapı ve enerji yatırımlarında kullanıldığını aktararak, “Çimento sektörü işlerin kötü gittiğini ancak 6 ay sonra anlayabiliyor. Şu an işlerimiz iyi gidiyor. Mayıs-haziran gibi ancak etkilerini anlarız” dedi. Türkiye’nin bu yıl yüzde 2.5-3 arasında büyüme ortaya koymasını beklediklerini kaydeden Göçmen, kendilerinin ise bunun biraz üzerinde büyüme beklediklerini ifade etti.
|