Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sapanca’da Su Seviyesi Kritik Noktaya Düşüyor

Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan, kritik su seviyesi 30 metre olan Sapanca Gölü’nde su seviyesi 30,62 metreye düştü.

yapi.com.tr
Sapanca’da Su Seviyesi Kritik Noktaya Düşüyor

Sakarya’nın içme suyu ihtiyacının yüzde 90’ını, Kocaeli’nin ise yüzde 15’ini karşılayan Sapanca Gölü, yetersiz yağışlar nedeniyle alarm vermeye başladı. Göldeki su seviyesi 32,50'den 30,62'ye düştü. Sapanca Gölü kenarındaki su çekilmesinin net bir şekilde görüldüğünü belirten Sapanca Rüstempaşa Mahalle Muhtarı Nazım Özkılıç, "Şu an bulunduğumuz yer yüzdüğümüz bir yerdi." dedi.

DHA’da yer alan habere göre; Sapanca Gölü’nün korunabilmesi için acil eylem planı hazırlanması gerektiğini belirten Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Asude Ateş, "Bilindiği üzere Sapanca Gölü çok önemli bir içme suyu kaynağımız. Normalde olması gereken kot 32,20 metre ve çalışmalar bu kota göre planlanıyor. Meteorolojik sebeplere bağlı olarak bazen bu kotlarda düşme meydana geliyor. Bundan 6 yıl önce çok ciddi bir kot farkı oluşmuştu. Su seviyesi 29,20 seviyesine kadar düşmüştü. Yaptığımız meteorolojik çalışmalarda, yaklaşık 7 yılda bir bu bölgede kuraklık yaşandığını fark ettik. Bu yüzden 2021 yılında bir kuraklık bekliyoruz ama umarım yaşanmaz. Yapılan modelleme çalışmaları sonucunda 30 metrelik kotun kritik sınır olduğunu görüyoruz. Hatta göldeki asgari su seviyesini 29,70 olarak nitelendiriyoruz. Bugün alınan verilere göre kot seviyesi 30,62 seviyesinde." diye konuştu.

“Gerekirse planlı kesinti yapılmalı”
Doç. Dr. Ateş, suyun kontrol altında tutulması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Bu tarz sorunlar ile ilgili önlem planlarının geliştirilmesi gerekiyor. Sapanca Gölü’nün kendini yenileme kapasitesini aşmaması, su seviyesinin ise 30,50 metre kotunun altına düşmemesini istiyoruz. Kot 30’a geldiğinde ise alternatif su çekim yerlerinin kullanılması ve gerektiğinde planlı kesintilerin yapılması gibi acil durum eylem planının geliştirilmesi gerekiyor. Kuraklık ile ilgili sıkıntılar yaşanırsa, yaz mevsimine geldiğimizde 1,5 metreye kadar azalmalar bekleniyor. Şu an yapılması gereken iyi bir şekilde kontrol altında tutulup, bundan sonraki süreçte sıkıntı yaşamamak adına eylem planlarının harekete geçirilmesini tavsiye ediyorum. 30 metre kotundan sonra sadece insani amaçlı tüketilmesi ana planımızda olmalıdır."

http://www.yapi.com.tr/haberler/sapancada-su-seviyesi-kritik-noktaya-dusuyor_182828.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!