Ocak 2007 gecesi merkez üssü Adapazarı olan 3,2'lik depremle sarsılan Sakarya'da 12 bin kişi, hasarlı konutlarda oturmaya devam ediyor.
8 Ocak gecesi merkez üssü Adapazarı olan 3,2'lik depremle sarsılan Sakarya'da 12 bin kişi, halen hasarlı konutlarda oturmaya devam ediyor. Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, hasarlı yapılar 'beton tabutluk' dedi.
Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, hasarlı yapıları 'beton tabutluk' olarak niteleyerek, bir an önce bu konutların onarılması gerektiğini söyledi. 17 Ağustos 1999'da yaşanan depremin üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen orta hasarlı yapılar tümüyle onarılamadı. 4 bin kişinin hayatını kaybederek büyük acılar yaşanan depremden kalan binlerce hasarlı yapı, halen onarılmayı bekliyor. Sakarya'yı 'korku şehri' olmaktan kurtaramayan 3 bin 850 orta hasarlı yapının neredeyse tamamında oturanlar var.
Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, hasarlı konutlara verilen kamu hizmetlerinin derhal durdurulmasını istedi. Sakarya Valiliği'nin talimatı doğrultusunda hasarlı konutlarda oturulmasını engellemek için konutlara verilen su, elektrik gibi hizmetlerin durdurulmasının hızlandırılmasını isteyen Gürpınar, vatandaşı hasarlı konuttan çıkarmanın başka çaresi olmadığını vurguladı. Gürpınar şunları kaydetti: "1 konutta 5 kişinin yaşadığını düşünürsek, 3 bin 850 konutta yaklaşık 12 bin kişi oturuyor. Muhtemel şiddetli bir depremde bu binalar yerle bir olacak. Şimdi bile bu yapılar ayakta zor duruyor. Mesele çok ciddi. Bu yapılarda oturmak kanunen yasak. Doğacak bir felaketten de valilik ve belediyeler sorumlu olacak."
31 Aralık 2006 tarihi itibariyle hasarlı yapıların onarım süresinin sona erdiğini hatırlatan Gürpınar, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın süreyi yeniden uzatmayı düşündüğünü ifade etti. Sık sık süre uzatmanın konutların akıbetini belirsizleştirdiğini anlatan Gürpınar, "Birtakım hukuki sebepler, kat malikleri arasındaki anlaşmazlık, imar durumu, kaynak sıkıntısı sebebiyle onarılamayan yapılar konusunda bakanlık net bir çözüm yolu bulmalıdır. Yoksa her sene süreyi uzatmak topu taca atmaktan başka bir şey ifade etmez." şeklinde konuştu. Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muzaffer Elmas da orta hasarlı binaların büyük tehlike oluşturduğunu dile getirdi. Şiddetli bir depremde yüzlerce binanın yerle bir olacağı uyarısında bulunan Prof. Elmas, bu işi devletin çözeceğinin altını çizerek şöyle konuştu: "Hasarlı konutlarda insanlara 'çık git' diyemezsiniz. Gidecek yerleri yok. Hiç kimse hasarlı konutta oturmak istemez. Binaların onarımıyla ilgili yasal prosedür tamamlanırsa çözüme yaklaşıyoruz demektir. Çok katlılarda hak sahipliği, kendi başına onarım yapanlar, ruhsat meselesi, hukuki engeller ortadan kaldırılırsa çözüm çabuklaşır."
Bu arada hasarlı konutlarda oturan vatandaşlar, çıkartılacakları korkusuyla basın mensuplarıyla görüşmekten kaçınıyor.
|