İstanbul’da G20 bünyesinde düzenlenen Sahraaltı Afrika’da Enerjiye Erişim Konferansı'nda konuşan Mete, Sahraaltı Afrika'nın büyük bir enerji altyapısına ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Türk iş adamlarının Sahraaltı Afrika'da altyapı inşası anlamında inisiyatif almaya hazır olduğuna işaret eden Mete, bu bölgedeki nüfusun sadece yüzde 37'sinin şehirlerde ve her üç kişiden ikisinin elektrikten yoksun yaşadığını ifade etti. Mete, şunları kaydetti: "Küresel büyümenin sürdürülebilir şekilde devam ettirilebilmesi tüm dünya nüfusunun yaşam standardının yükseltilmesi ve yoksulluğun azaltılması için enerji erişiminin sağlanması olmazsa olmaz. Sahraaltı Afrika için de enerjiye erişim sadece küresel ekonomiyi bölgeye entegre etmekten ibaret değil. Bu topraklarda yaşayan yaklaşık 1 milyar insanın hak ettiği hayata kavuşması anlamına gelmekte."
Aslında Sahraaltı Afrika'nın doğalgaz, petrol ve kömür gibi doğal kaynaklara sahip son derece zengin bir bölge olduğunu fakat bölgenin en büyük problemini, enerjiye erişimi sekteye uğratan altyapı eksikliğinin oluşturduğunu anlatan Mete, "Uluslararası Enerji Ajansı'nın yaptığı araştırmaya göre 2030 yılında küresel elektrik ihtiyacının karşılanması için her yıl 30 milyar dolarlık bir altyapı yatırımına ihtiyaç var. Bu yatırımın yüzde 64'ü ise Sahraaltı Afrika'ya yapılmalıdır. Bu rakamlar Sahraaltı Afrika'nın büyük bir enerji altyapısına ihtiyaç duyduğunun en somut göstergesidir" şeklinde konuştu.
Mete, Türk müteahhitlerinin son derece başarılı altyapı projelerini yürüttüğünü ve 100'ü aşkın ülkede altyapı projelerini tamamlayarak dünyanın en büyük 2. müteahhitlik gücü haline geldiğine dikkati çekti. Mete, Sahraaltı Afrika'nın inşasına destek olmaktan Türk iş adamları olarak gurur duyacaklarını belirtti.
Enerji yatırımları ihraç odaklı
Afrika Birliği Enerji ve Altyapı Komiseri Elham İbrahim de Sahraaltı Afrika'da enerji sektörüne yapılan yatırımlarda artış olmasına rağmen bunların çoğunun ihraç odaklı gerçekleştiğini söyledi. İbrahim, "2000 yılından beri yapılan yatırımlarda, her üç dolardan ikisi ihraç edilecek enerji kaynaklarının gelişimi için harcandı. Afrika'da enerjiye erişimi artırmak için, üretim kapasitesinin artırılması, iletim ve dağıtım ağının genişlemesine yönelik yatırım yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Enerjiye erişimin özellikle kırsal bölgelerde yaşayanlar ve yoksullar için önemli olduğunu aktaran İbrahim, Afrika ülkelerinde enerjiye erişimi artırmada, yenilenebilir enerjinin önemli rol olduğunu ve iç kaynakların seferber edilmesi gerektiğini kaydetti. İbrahim de "Sahraaltı Afrika'da halen 600 milyondan fazla insanın enerjiye erişimi bile yok" dedi.
G20 üyesi ülkelerinde yenilenebilir enerji girişimleri konusunda başarılı örneklerin olduğunu dile getiren İbrahim, Afrika Birliği ülkelerinin bu örneklerden çok şey öğrenebileceğini belirtti.
|