Kısa Çalışma Ödeneği, 3 Ay...
Asgari Ücret 2 Bin 825 TL...
Kırklareli'nde İnşaat İşçileri,...
Bakırköy Kaymakamlığı'nın...
İşten Çıkarma Yasağı 2 Ay Daha Uzatıldı
KOÜ Sağlık Tesisleri ve Araştırma...
Sahra Hastanelerinin İnşaatı Sürüyor
İşçi Sefalete İtiliyor
Sahra Hastanesi, Atatürk Havalimanı’na...
Canan Kaftancıoğlu İnşaat...
İnşaat İşçilerine Taahhütname...
300 İnşaat İşçisi Karantinada
7.6 Milyon İşçi Tehlikede
Sahra Hastanesi İnşaatında Korona: İşçiler Dava Açıyor
Salgına karşı önlem olarak Yeşilköy’de kurulan sahra hastanesi, inşaat sürecinde çok sayıda işçinin Covid-19’a yakalandığı iddiasıyla gündemde. İşçiler projeyi üstlenen Rönesans Holding’e dava açmaya hazırlanıyor.
Temeli 9 Nisan’da atılan Atatürk Havalimanı sahra hastanesinin yapımı 45 günde tamamlandı. Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi adı verilen hastane 31 Mayıs’ta açıldı ve hasta kabulüne başladı. Ancak salgına karşı önlem olarak açılan hastanenin adı, inşaat çalışmaları süresince çok sayıda işçinin Covid-19’a yakalandığı iddiasıyla gündemde. Hastane şantiyesinde zor koşullarda çalışan 30’dan fazla işçinin Covid-19’a yakalandığı öne sürülüyor. İşçiler, projenin yapımını üstlenen Rönesans Holding'e dava açmaya hazırlanıyor. Deutsche Welle Türkçe’den Pelin Ünker’in haberine göre; inşaat çalışmaları sırasında Covid-19’a yakalanan işçilerden M.Ş., yaşadıklarını şu sözlerle özetliyor: “Çalışırken kafamızı kaldıracak halimiz yoktu. Hep nasıl bir pandemi hastanesi diye sordum kendime. Böyle bir amaçla yapılıyor ama işçiler bu koşullarda çalışıyor. Bu hastane burada hastalığa yakalanan insanlara ancak yeter, dedim. Hiç mi önlem alınmaz?” M.Ş., inşaatın taahhüt edilen sürede bitmesi için sabah 8.00’den akşam 9.00’a kadar çalıştıklarını, bazen gece 1.00’e kadar mesai yaptıklarını söyledi. Çalışırken kullandıkları maskeleri kendi imkanlarıyla aldıklarını, binlerce işçinin kullandığı ortak alanlarda hijyen ve sosyal mesafeye yönelik önlem alınmadığını iddia etti.
İşçiler adına dava açmaya hazırlanan Avukat Ömer Çakırgöz, şantiyedeki tedbirsizliği şöyle anlattı: “Rönesans Holding’in şantiye içerisinde yemekhane girişi hariç dezenfektan bulundurmadığını, yemek takımlarını ise tek kullanımlık yapmak dışında herhangi bir önlem almadığını biliyoruz. Yemek saatleri pandemi koşullarına göre düzenlenmediği için binlerce işçinin yemekhane kuyruğuna girdiğini, işçilere işin süratle bitirilmesi için sosyal mesafeyi hiçe sayan kalabalık bir çalışma ortamı sunulduğunu görüyoruz.” “Memleketlerinde öğrendiler” İşçi M.Ş., çoğu işçinin bunu memleketlerine gittikten sonra öğrendiğini, bu durumun ise ailelerini ve kamu sağlığını tehlikeye attığını söyledi. Avukat Çakırgöz, hastalığın pandemi olması nedeniyle şirketin topluma karşı sorumluluğu olduğuna işaret ediyor. Çakırgöz’e göre işveren, hem iş sağlığı ve güvenliği konusunda işçilere karşı hem de Birleşmiş Milletler ve OECD İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri’ne göre kamuya karşı sorumlu. Devletin ise bu hizmeti bir şirkete ihale etse bile sıkı denetim yükümlülüğünün devam etmesi gerekiyor. Çakırgöz, “Bu süreçte şantiye ve barınma yerlerinin ciddi tehlike oluşturduğunun kamuoyuna yansımasına rağmen şirket hakkında bir soruşturma açılmadığı gibi devletin denetim görevini yerine getirmediği anlaşılıyor.” diye konuşuyor. Rönesans iddialara yanıt vermedi Haberin tamamına linkten ulaşılabilir. |