br/>
Doğa Derneği ve Atlas Dergisi tarafından düzenlenen “Allianoi’ye Sadakat Yolculuğu”na 300’ü aşkın destekçi katıldı.
Yüzyıllardır görkemini koruyan ancak içinde bulunduğumuz Şubat ayında baraj suları altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan Allianoi’yi yaşatmak için 300’ü aşkın sadakat yolcusu 3 Şubat’ta antik kentteydi. İstanbul, İzmir ve Bergama çevresindeki ilçelerden gelen yolculara Allianoi Kazısı Bilimsel Heyet Başkanı Dr. Ahmet Yaraş rehberlik yaptı. Dondurmam Gaymak filminin yönetmeni Yüksel Aksu da yolculuğa katılarak Allianoi’ye destek verdi.
Sadakat yolcuları hem antik kent, hem de Allianoi’yi tehdit eden barajın gövdesinde pankart açarak tepkisini dile getirdi. Tüm katılımıcılar şehri kurtarmak için verilen mücadelenin bir sembolü olarak Allianoi’ye sadakat mesajları yazdı ve bir cam şişenin içinde biriktirerek tarihi kente gömdü. Çiğli Kültür Merkezi’nden gelen katılımcılar ise şehrin yok edilişini canlandıran bir oyun sergiledi.
Parasızlık yüzünden su altında kalabilir
Allianoi Kazısı Bilimsel Heyet Başkanı Dr. Ahmet Yaraş’ın verdiği bilgilere göre dünyanın en eski sağlık merkezlerinden biri olan Alliaonoi’nin etrafını duvarlarla çevirerek hem antik kenti korumak hem de barajı kullanıma açmak mümkün. Bu kurtarma projesinin önündeki tek engel gerekli finansmanın bulunamaması.
EXPO tarihi fırsat
İzmir’in aday olduğu EXPO 2015, Allianoi’yi kurtaracak duvarların finansmanını oluşturmak son bir hareket yaratabilir. İzmir, konusu sağlık olan EXPO 2015 adaylığı sürecinde Allianoi’de bulunan su perisi heykelini sembolleştirmişti ve heykelin bir kopyasının dünyanın farklı kentlerinde sergilenmesi planlanmıştı. Bu nedenle Allianoi’yi kurtarma projesi EXPO’nun İzmir’de yapılabilmesi için de tarihi bir fırsat oluşturuyor. İzmir’in sağlık konulu EXPO 2015’e aday olduğu bir dönemde, dünyanın en eski sağlık merkezinin yine İzmir’de yok edilmesi büyük bir çelişki yaratıyor. İzmir’in bu tarihi çelişkiye nasıl tepki vereceğini önümüzdeki günler gösterecek.
|