Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rüzgar Çıkmadı, 400 Milyon Euro Gitti

Türkiye'de rüzgâr türbini kanadı üreten Enercon'un Türk ortağı Demirer Holding CEO'su Erol Demirer, "Rüzgâr lisansları çıkmadıkça ve Yenilenebilir Enerji Kanunu TBMM'de bekledikçe Türkiye, para ve yatırım kaybediyor" dedi.

Referans Gazetesi
Rüzgar Çıkmadı, 400 Milyon Euro Gitti

Rüzgar lisanslarının çıkmaması ve Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun Meclis'te beklemesi nedeniyle Türkiye'nin para ve yatırım kaybettiğini belirten Erol Demirer, ‘Yasa çıksaydı en az 400 milyon euroluk doğrudan yatırım gelecekti' dedi.
 
Türkiye'de rüzgâr türbini kanadı üreten Enercon'un Türk ortağı Demirer Holding CEO'su Erol Demirer, "Rüzgâr lisansları çıkmadıkça ve Yenilenebilir Enerji Kanunu TBMM'de bekledikçe Türkiye, para ve yatırım kaybediyor" dedi.

Erol Demirer, yasadaki sürümceme ve rüzgâr lisanslarının çıkmaması yüzünden Türkiye'nin dünyanın dördüncü büyük rüzgâr türbini üreticisi Enercon'un 70 milyon euroluk yatırımını 2007 yılında Portekiz'e kaptırdığını, ayrıca Siemens ve Vestas gibi devlerin de aynı nedenlerle henüz yatırım yapmadığını söyledi. Demirer, "Yasa çıksaydı en az 400 milyon euroluk doğrudan yatırım gelecekti. Sektörde ise en az 10 bin kişi istihdam edilecekti" dedi.

Demirer, 2009 yılında Portekiz'de faaliyete geçen fabrikanın önce Türkiye'de kurulmasının gündeme geldiğini kaydetti ve ekledi: "Önümüzü göremediğimiz bir ortamda yatırım yapmalarını biraz da ben engelledim. Aksi takdirde yabancı ortaklarıma mahcup olacaktım." Demirer ayrıca 1 MW rüzgâr kurulu gücünün Türkiye'yi 150 bin euroluk doğalgaz ithalatından da kurtardığını belirtti ve "Hedefteki 20 bin MW'ye ulaşılması halinde Türkiye'nin yılda 3 milyar euroluk doğalgaz ithalatını engelleriz" diye konuştu.
 
Yatırımı genişletmeyeceğiz

Erol Demirer, 2007'de Enercon ile yaşanan ve 70 milyon euroya mal olan yatırımdan vazgeçme dışında Demirer Holding olarak da yatırımları genişletmeme kararı aldıklarını belirtti. "Eğer yatırım gelseydi şu an 450 olan çalışan sayımızı en az 800'e çıkaracaktık" diyen Demirer, "Üç senedir çözüme ulaşmayan lisanslar var. Hâlâ TBMM'de bekleyen yasa var. Türkiye'de yatırım yapmanın anlamı şu an için yok. Yatırım için üç-dört sene boyunca önümüzü görmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Enercon'un Portekiz'e yaklaşık 200 milyon euroluk yatırım yaptığını da kaydeden Demirer, "Niye Türkiye'ye 70, Portekiz'e 200 milyon euro" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Portekiz'de değişik ihale sistemi kurdular. 2000 MW'lık rüzgâr santralı ihalesi yapıldı. İhaleyi kazanıp iki sene sonra ilk santral kurulacaktı. Üç sene fabrika çalıştıracak kapasiteyi de garantilediler. Jeneratör, kule ve kanat fabrikası kuruldu. 2012'ye kadar dolular. Şimdi yeni bir ihale daha yapılacak ve 2015'e kadar yine üretim yapabilecekler."
 
400 milyon euro yatırım gelir

"Lisansların çıkması ve Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun kabul edilmesi halinde Türkiye, ilk aşamada 8 bin MW rüzgâr kurulu gücü için düğmeye basmış olacak" diyen Demirer, bu takdirde pek çok dünya devinin 400 milyon euroya varan yatırımları Türkiye'de kurmasının çok muhtemel olduğunu ifade etti. Türkiye'nin buna rağmen yasayı sümen altında beklettiğini kaydeden Demirer, kanun artı lisans paketi çıksaydı 400 milyon euroluk yatırımın kurulacak üç fabrikayı en az üç sene çalıştırabileceğini de savundu. Demirer, "Siemens ve Vestas düşünüyor, ama herkes önünü görmek istiyor" dedi

Yılda 800 kanat ürettiklerini ve bunun yarısının iç pazarda kullanıldığını, kalanının da ihraç edildiğini söyleyen Erol Demirer, rüzgâr enerjisi sektörünü bekleyen bir başka tehlikenin de altını şu sözlerle çizdi: "2007'den bu yana bekleyen lisanslar, çıkmadığı için en geç 2011 yılında türbin inşa ve nakliye faaliyetleri duracak. Çünkü eldeki kurulu gücün limitine ulaşılmış olacak. Bizim fabrikanın yarı kapasitesini oluşturan iç tüketim konusunda 2012 yılını boş geçirecekmişiz gibi gözüküyor."
 
 TÜRKİYE'NİN KURULU GÜCÜ 1000 MW

Türkiye'de 1 MW rüzgâr kurulu gücü için 1.3 milyar euro civarında harcama gerekiyor. Aynı ölçüdeki doğalgaz yatırımı için ise 500 bin euro gerekiyor. Doğalgazla elektrik üretildiğinde rüzgâra göre aynı sermaye ile 5 kat daha fazla elektrik üretilebiliyor. Ama bu takdirde de 1 MW karşılığında 150 bin euroluk doğalgaz ithal etmek gerekiyor. Türkiye'nin bugün 1000 MW civarı kurulu gücü bulunuyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun 1 Kasım 2007'de yaptığı bir düzenlemeyle gündemine aldığı 78 bin MW'lik rüzgar lisans başvurusu ise ek düzenlemelerle şu anda 30 bin MW'ye kadar düşmüş durumda. Uzmanlara göre, lisansların çıkması halinde en kârlı bölüm olan yaklaşık 8 bin MW'lik kurulu güç ise en azından 3-5 yıl arasında hayata geçebilecek.

 

ETİKETLER: ekonomi çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/ruzgar-cikmadi-400-milyon-euro-gitti_80006.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!