Şehir Hastanesini de Denizi...
Yüksek Gerilim Hatları Tehlike Saçıyor
Çağlayan HES'ine Verilen 'ÇED...
Koç Holding, HES İhalesini Kazandı
16 Metrekarelik Kaya Üzerine Ev Yaptı
HES Bitti, Mahkemenin Keşif Heyeti Geldi
9 Milyonluk HES Satışı
Seslidere Sessiz Kalacak
Manyas HES'te Özelleştirme İhalesi
HES İnşaatında Zehirli Atık Şüphesi
'Dereler Eskiden Havadan Kuş Kapardı'
HES Yüzünden Evi Su Altında...
İki HES Daha Özelleştiriliyor
Doğalgaz Bağlantı Bedeli Hesaplamasında...
Uçan Balıklar HES'ler Yüzünden...
İki HES Daha özelleştirildi
HES'çilerin 'Debimetre Oyunu'!
Alakır HES Davasında 'Tapu' Skandalı
Ekosistemi Tehdit Eden HES'e Dava Açıldı
Boşaltılacak Askeri Alanların...
Boğaziçi Üniversitesi Göçün...
HES’lere Karşı Dava için İneğini...
İşte Kentsel Dönüşüm Projeleri...
HES ve RES'ler için Kamulaştırma...
4 Ayda 10 Bin Kişi Konut Hesabı Açtı!
Rizeli Kadınlardan HES'e Karşı Oturma Eylemi
Rizeli kadınlar Fındıklı İlçesi'nde yapımı planlanan Hidroelektrik Santral için 'Doğal SİT' alanı özelliği kaldırılmak istenen dava için gelen bilirkişi heyetinin önünü kesti.
Rize'nin Fındıklı İlçesi'nde yapımı planlanan Hidroelektrik Santral (HES) projesi için 'Doğal SİT' alanı özelliği kaldırılmak istenen Arılı Vadisi'nde açılan dava kapsamında bilirkişi keşif için bölgedeydi. Mahkeme heyetinin önünü yola oturarak kesen yöre kadınları, "Biz dereyi asla vermiyoruz." diye haykırdı.
Fındıklı İlçesi Arılı Vadisi'nde projelendirilen 24 ayrı HES projesine karşı mücadele veren yöre halkının başvurusu üzerine Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 7 yıl önce vadiyi 'Doğal SİT' alanı ilan etti. Geçen sürede hukuksal mücadele veren halk vadide HES projelerinin yapımını durdurdu. Bölgede HES yapmak isteyen Zeki Enerji şirketi, projenin önünde engel olan vadinin Doğal SİT alanı özelliğinin kaldırılması için Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Dava kapsamında vadide yer alan ve projenin yapılması planlanan Yaylacılar Köyü'nde bilirkişi keşfi yapıldı. Kadınlar oturarak yolu kesti Jandarma ve polis çevik kuvvet ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı köy girişinde mahkeme heyetinin yolunu kesen köylüler HES projesine karşı tepkilerini dile getirdi. Yolu kesen kadınlardan biri, 'Dere bizim eşimiz, bizde onun eşiyiz. Dereyi kimseyle paylaşmayız. Dere bizim canımız, kanımız. Asla vermiyoruz. Beni öldüreceksiniz, dereye öyle gireceksiniz" dedi ve ölüme hazır olduğunu dile getirdi. Mahkeme heyeti daha sonra keşfin yapılacağı alana çıktı. Köylülerde kamyonetlerle ve yaya olarak bölgeye doğru yürüyüşe geçti. "Biz Atatürkçü, Müslüman halkız. Bizim bunlardan çektiğimiz nedir?" 78 yaşındaki Melahat Alişan, Arılı Deresi'nin yanında doğup büyüdüğünü, nefes alıp verdiğini belirterek, "Bu dereyi kimseye vermiyoruz. Bir kaşık suya mı kaldılar? Bu su Allah'ın suyudur. Allah biz dünyaya gelmeden bize bu suyu verdi. Biz Atatürkçü, Müslüman halkız. Bizim bunlardan çektiğimiz nedir?" diye sordu ve enerji şirketinin vadiden çekilmesini istedi. Keşfin ardından hazırlanacak bilirkişi raporu üzerine mahkeme heyeti vadinin 'Doğal SİT' alanı özelliğinin kaldırılıp kaldırılmayacağına karar verecek. |