Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Restorasyonun Amacı, Kullanarak Korumak ya da Koruyarak Kullanmak

Nevşehir Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programı Bölümünün düzenlediği 'Kapadokya'daki Tabii ve Kültürel Varlıkların Korunması' panelinde Kapadokya bölgesi ve peribacalarının oluşumuyla ilgili bilgilere yer verildi.

yapi.com.tr / AA
Restorasyonun Amacı, Kullanarak Korumak ya da Koruyarak Kullanmak

Fotoğraf: Yücel Velioğlu

Nevşehir Tabii ve Kültürel Varlıkları Koruma Kurulu Müdürü Mevlüt Coşkun, geçtiğimiz günlerde Nevşehir'in merkeze bağlı Göreme beldesinde çöken peribacasının projesini 1,5 yıl önce onaylayıp, Bakanlığa gönderdiklerini belirterek, ''Maalesef, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, yatırım programına alıp, bunun tamiratını yaptırmadı'' dedi.

Nevşehir Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programı Bölümü tarafından düzenlenen 'Kapadokya'daki Tabii ve Kültürel Varlıkların Korunması' konulu panelde konuşan Coşkun, Kapadokya bölgesi ve peribacalarının oluşumuyla ilgili bilgiler verdi.

Coşkun, bir gazetecinin, geçen hafta Göreme'de çöken peribacası ile ilgili sorusu üzerine, restorasyonun ve korumanın birinci amacının, kullanarak korumak veya koruyarak kullanmak olduğunu söyledi. Peribacası gibi yapıların korunması için yasal çerçevede ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini dile getiren Coşkun, kültür ve tabiat varlıklarının korunmasında herkese görev düştüğüne işaret etti.

Coşkun, şunları söyledi:

''1960'lı yıllarda Kapadokya'ya bir hazine avukatı gelmiş, peribacalarının devlet malı olduğunu ortaya koymak suretiyle, tapularını çıkarttırıp, Hazineye kaydettirmiş. Dolayısıyla peribacalarının şimdi hepsinin tahsisi Milli Emlak'ta bulunuyor. Ondan sonra da içindeki insanları boşaltmaya çalışmışlar. Zaten restorasyonun amacı, kullanarak korumak ya da koruyarak kullanmak. İçinde yaşam olmadıkça, insan nefesi olmadıkça peribacası gibi bu yapıların hepsinin ayakta kalma şansları yok. Biz o yıkılan peribacasının projesini 1,5 yıl önce onayladık, Bakanlığa gönderdik. Maalesef, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, yatırım programına alıp, bunun tamiratını yaptırmadı.

Biz, Tabii ve Kültürel Varlıkları Koruma Kurulu olarak projeleri onaylarız ama biz hiçbir zaman ruhsat kesen bir merci değiliz. Dolayısıyla kurumlar arasındaki koordinasyon, anlayışsızlık, iş bilmezlik, başındaki yeteneksiz adamlardan kaynaklanan pek çok sorun var''.

Panelde konuşan turizmci Hasan Kalcı da konuşmasında, Kapadokya turizminin özelliklerini anlattı. Bu bölgede turizm yapılırken önce hizmet sonra para unsurunun düşünülmesi gerektiğini belirten Kalcı, bölgeye gelen turistlerin zamanın kıymetini bildiğini, bölge hakkında da bilgi sahibi olduğunu ve burada kültürel turizm yapıldığını ifade etti.

ETİKETLER: restorasyon koruma
http://www.yapi.com.tr/haberler/restorasyonun-amaci-kullanarak-korumak-ya-da-koruyarak-kullanmak_84711.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!