İnşaatçılardan Rant Vergisi...
"Rant Vergisi Kentsel Dönüşüm...
Rant Vergisi Belediyelere...
İMKON'dan Rant Vergisine Şartlı Destek
Çevre Vergisine Yüzde 100 Zam
İmar Rantına Yüzde 40 Vergi
'Kentsel Dönüşüm İmar Rantı...
Rant için Mezarlık Yıktılar
Projenin Kaymağını Proje Yiyecek
“Rant Vergisi”ne Patronlar Ne Dedi?
Emlak Vergisi için Dava Yolu Açık
Emlak Vergisine Ayar!
Emlak Vergisi Oranları Yeniden...
"Seçim Tamam, Ekonomiye Odaklanalım"
"2013'te İstihdam Artışı Yavaşladı,...
Emlak Vergisinde 'Düzenleme' Sinyali mi?
Kamu Yatırım Projeleri için...
'Rant Vergisi' Resmiyet Kazanıyor!
Uzun zamandır kamuoyunda tartışılan ‘rant vergisi’ Orta Vadeli Program’la (OVP) resmiyet kazandı. Buna göre gayrimenkul değer artışlarından kamu pay alacak. Bu kalemden sağlanacak kamu payı, devletin gerçekleştireceği yatırımlarda kullanılacak.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bir süre önce yaptığı açıklamada, belediye meclisi kararları ile proje değerlerinin artmasından ve tek kuruş vergi ödenmemesinden yakınmıştı. Programa göre, imar planı değişiklikleri ve kamu yatırımları sonucunda oluşacak gayrimenkul değer artışlarından kamu pay alacak. Diğer yandan gayrimenkullerde değer artışına yol açacak bazı kamu yatırımlarına, bu yatırımdan yararlananların katkıda bulunmasını sağlayacak bir sistem geliştirilecek. Bu çerçevede örneğin Kanal İstanbul’a yakın bölgede arazisi olan bir vatandaş, arazisinin değerinin artması nedeniyle kamuya bir pay ödeyecek. Bu biçimde vatandaşların ödeyeceği kamu payları, söz konusu projelerin finansmanında kullanılacak.
Yüzde 45'lik değer artışı payı Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre, OVP’de yer alan rant vergisinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca İmar Kanunu’nda yapılacak bir değişiklikle yasal zemine kavuşturulması planlanıyor. Rant vergisine, teknik olarak ‘değer artış payı’ adı verilecek. Çevre Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre, gayrimenkul değerinin artması halinde, artışa konu değerin yüzde 45’i kamuya ‘değer artış payı’ Yüzde 70'i belediyelerin olacak Değer artışı payı olarak hesaplanan tutarın yüzde 30’u Çevre Bakanlığı’na, yüzde 70’i plan değişikliğini onaylayan ilgili idareye (il ve ilçe belediyelerine) aktarılacak. Büyükşehir belediyesi sınırları içinde ilgili idarece alınacak tutar, büyükşehir belediyesi ile ilgili ilçe belediyesi arasında eşit olarak paylaştırılacak. Değer artışına yol açan plan değişikliğinin Çevre Bakanlığı’nca onaylanması halinde değer artış payının tamamı bu bakanlığa ödenecek. Gayrimenkule vergi ve sınır sanayiye teşvik geliyor OVP’de, “İmar düzenlemleri ve kamu hizmetleri yoluyla ciddi bir gayrimenkul rantı oluşması ve bundan kamunun yeterince pay alamaması kaynaklarımızın üretken olmayan alanlara kaymasına neden oluyor. Vergi ve kredi maliyetlerinin farklılaştırılması ile üretken olmayan yatırımların cazibesi azaltılacak ve tasarruflar üretken alanlarda yatırımara yönlendirilecek” denildi. |