Türkiye'nin En Büyük Kütüphanesi Olacak
Mersin Kışla Alanı Yargıda
Toptancıların Çarşısı için...
İBB'den Deniz Harp Okulu...
Temelden Müzeye
‘Krizde Müzeye Para mı Harcanır’...
Muş'a 1071 Malazgirt Panorama...
Cumalıkızık, Tarihini Müzede Yaşatacak
Deniz Arkeoloji Araştırma Merkezi Açıldı
Cumhuriyet Müzesi Onarımı...
Urla'nın İlk Su Altı Arkeoloji...
İnsanlık Tarihi Bu Müzede
II. Bayezid Hamamı Artık Bir Müze
Türkiye'nin İlk Oyun Müzesi...
Hatay Arkeoloji Müzesi'nden...
Türkiye'nin En Büyük Müzesi...
'Hatay Müzesi'ni Göz Bebeğimiz...
Estetik Müze Yarım Kaldı
Hapishaneden Müzeye Alkatraz
Müzeler için Geri Sayım
Müzelere İşaret Dili Bilen...
Her Müzeye Bir Restoratör
Urartu Tarihi, Yeni Müzeyle...
Kaman Arkeoloji Müzesi'ne...
5 Bin Metrekarelik OSTİM Müzesi
"Piri Reis" Adına Müze Kurulacak
Roma Hamamı Açık Hava Müzesi'nde...
Metruk Evler Müze Oldu
Müze Müdürüne 'IŞİD Zihniyeti'...
Dersim Kent Müzesi'nin İnşaatı Başlıyor
Tarihi Sirkeci Garı Müze Oluyor
Bu Müze 9 Yıldır Açılamıyor!
İpek Yolu Müzesi ile Tarihe Yolculuk
Arkeoloji Müzesi Eserlerinin...
İçinde Define Bulunan Müze
Rami Kışlası Şehir Müzesi Olacak
Sultan III. Mustafa döneminde yaptırılan 220 bin metrekare alana sahip Rami Kışlası, Tarih ve Medeniyet ile Eyüp El Ensari Panorama Müzesi'ni de bünyesinde barındıran şehir müzesine dönüştürülecek.
Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, yaptığı açıklamada, Rami Kışlası Şehir Müzesi'nin, sadece İstanbulluların değil tüm Türkiye'nin göz bebeği olacağını söyledi.
Tarihi kışlanın müze, kütüphane ve 220 bin metrekarelik peyzaj düzenlemesiyle İstanbul'un en önemli odak noktalarından biri olmaya aday olduğunu belirten Aydın, yapının, çalışmaların ardından hizmete sunulacağını ifade etti. Proje kapsamında, tarihi binanın yeri, boyutları, ulaşılabilirliği, müze programına uygunluğu göz önünde bulundurularak, şehir müzesi olmasının kararlaştırıldığını vurgulayan Aydın, şöyle devam etti: "Kışlanın tamamlanmasıyla çevresindeki yapıların da iyileştirilmesi öngörüldü. Tek bir kapıdan girişin yapılacağı müzede, ziyaretçilerin gezebileceği büyük bir avlu ve iç mekanlar da inşa edilecek. Koridorlarla geçişlerin sağlanacağı avluda, sergi salonları ve gezi mekanları yapılacak. Ayrıca, ziyaretçiler için kafeteryalar, kitapçı dükkanları, hediyelik eşya satış birimleri ile geleneksel el sanatlarının yapımını, tanıtımını ve satışını içeren atölyeler de yer alacak. Mevcut tarihi binanın dokusunu bozmamak için bitişiğine kışla yapısına uygun, çağdaş teknoloji kullanılarak yapılacak kütüphane 3 milyon kitap kapasitesi ve sınırsız dijital kayıt imkanı ile 75 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olacak." Aydın, içinde Tarih ve Medeniyet ile Eyüp El Ensari Panorama Müzesi'nin de bulunacağı şehir müzesinin, bölgeye ekonomik ve kültürel açıdan büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Bölgenin zaten hareketli olduğunu ancak müzeyle Eyüp'ün önemli bir kazanım elde edeceğini aktaran Aydın, "Sadece bölgede ikamet edenler için değil tüm İstanbul için önemli bir değer olacak" ifadelerini kullandı. Rami Kışlası Eyüp ilçesindeki Rami Kışlası (Asakir-i Mansure-i Muhammediye Kışlası), III. Mustafa döneminde (1757-1774) yaptırıldı. II. Mahmut döneminde, 1828-1829 yıllarında yenilenen ve büyütülen kışlaya, Yeniçeri Ocağı'nı ortadan kaldıran II. Mahmut'un yeni kurduğu orduya "Asakir-i Mansure-i Muhammediye adını vermesi nedeniyle Asakir-i Mansure-i Muhammediye Kışlası denildi. Mühendishane öğrencileri, 1836-1837'de Rami Kışlası'ndaki Mekteb-i Harbiye'ye taşınınca kışla "Fünun-ı Harbiye-i Mansure" adıyla anılmaya başlandı. Cumhuriyet döneminde de orduya hizmet veren Rami Kışlası, 1980'li yılların başında Genelkurmay tarafından dinlenme ve istirahat alanı yapılmak şartıyla İstanbul Belediyesi'ne devredildi. Kışla, 1986'da, dönemin Belediye Başkanı Bedrettin Dalan tarafından geçici olarak gıda toptancılarına tahsis edilmişti. |