1880 yılında kurulan ASME, günümüzde 151 ülkede bulunan 130 binden fazla üyesi ile dünyanın en büyük Makina Mühendisliği Derneği konumunda. Prof. Dr. Pınar Mengüç ASME'nin en prestijli ödüllerinden birisi olan ödülü, ışınımla ısı transferi kavramlarına yaptığı katkıları başta olmak üzere, parçacık karakterizasyonu için ölçme yöntemleri, nanoboyut üretim teknikleri ve nanoboyut enerji aktarımı alanlarında yaptığı özgün ve kalıcı çalışmaları dolayısı ile almaya hak kazandı.
1974 yılından bu yana Stanford, MIT, Purdue, California-Berkeley, Georgia Tech gibi dünya çapında üniversitelerden akademisyenlerin aldığı bu ödülü, Türkiye’de çalışmakta olan bir akademisyen ilk kez kazandı. Yeşil Ekonomi'nin haberine göre; Prof. M. Pınar Mengüç’e ödülü 9-15 Kasım 2018 tarihlerinde ABD’nin Pittsburgh şehrinde düzenlenecek 2018 ASME Uluslarası Makina Mühendisliği Kongresi ve Fuarı’nda takdim edilecek.
Isı Transferi Anma Ödülü, eğitim-öğretim, araştırma, uygulama ve tasarım ağırlıklı olarak ısı transferi alanına olağanüstü katkılarda bulunan bireylere verilmektedir. Yayın, patent ya da icat yoluyla veya ısı transferi bilimi veya sanatının uygulanması yoluyla elde edilen önemli başarıları onurlandırmak üzere sunulan ödül, ısı transferi bilimi, ısı transferi sanatı ve genel ısı transferi alanı olmak üzere en fazla üç kategoride veriliyor.
Prof. Dr. Pınar Mengüç Türkiye'de çalışırken ASME ödülüne değer görülen ilk akademisyen oldu. Prof. Mengüç’e bu ödül “ısı transferi sanatı” kategorisi altında, ve geliştirdiği etkin ve kalıcı cihazlar, teknikler, ve kavramlar nedeniyle sunuldu. İlk olarak 1959'da ASME Isı Transferi grubu tarafından verilmeye başlanan Isı Transfer Anma Ödülü, 1974 sonrasında ASME Topluluk ödülü olarak daha büyük bir kitleye hitap etmeyi amaçlamıştır. Şimdiye kadar sadece 4 Türk akademisyen (Necati Özışık, Vedat Arpacı, Sadık Kakaç, Yıldız Bayazıtoğlu) bu ödülü ABD üniversitelerindeyken kazanmışlardır.
|