ünyesinde Polisan Boya, Poliport, Polisan Kimya, Polirus ve Şark Mensucat'ı barındıran Bitlis ailesine ait Polisan Grubu, holdingleşme yolundaki adımlarını tamamlıyor. Geçen yıl aile anayasasını oluşturan grup, kurumsallaşma çalışmalarını da bu yıl içinde bitirmeyi hedefliyor.
Şirketlerini ayırarak bunların başına profesyonel yöneticiler getiren grup, aile bireylerinin sorumlulukları ve konumlarını da belirledi. 1976 yılından beri grup içinde çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 1999 yılında genel müdürlüğe atanan Erol Mizrahi, yeniden yapılanma içinde geçen yıl CEO'luğa getirildi.
Erol Mizrahi, şirketin büyümesine paralel olarak kurumsallaşma çalışmaları başlattıklarını belirterek, holdingleşme yolundaki adımları bu yıl sonunda tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti. Mizrahi, "Kurumsallaşmaya yönelik bir aile anayasası hazırlandı. Aile bireylerin sorumlulukları görevleri ve konumları belirlendi. Profesyonel ekip ruhuyla bir holding yapısı meydana geldi. Üretim konularımızı ayırdık. Bunların başına yeni arkadaşlar alıyoruz. Bu yapılanmayı da büyük çapta tamamladık. Şu anda eksiklerimizi tamamlıyoruz" dedi.
Grubunun bu yıl 160-170 milyon dolar ciro hedeflediğini açıklayan Mizrahi, cironun üçte ikisini oluşturan boya sektöründe markalı ürünlerde yüzde 25 pazar payına ulaştıklarını söyledi. Dilovası'nda 150 dönüm üzerinde kurulu fabrikada ağırlıklı olarak dekoratif, mobilya ve kısmen de hafif sanayi boya imalatı gerçekleştirdiklerini anlatan Mizrahi, yılda 120 bin ton üretim yaptıklarını kaydetti.
İhracatın toplam ciro içinde yüzde 6 civarında pay aldığına işaret eden Mizrahi, "Markalı bir ürün üretiyoruz. Her ülkede bir marka yaratmak kolay değil. Yakın ülkelerde üretime geçmemiz gerekir" dedi.
"Azerbaycan'da fabrika aldık"
Azerbaycan, Ukrayna, Rusya ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracat yaptıklarını açıklayan Mizrahi, geçen yıl Azerbaycan Bakü'de bir fabrika aldıklarını belirterek, "8 milyon nüfusu olan bir ülke. Marka yayılımını yapmak daha kolay. Bir dil birliği var. Kültürümüze yakın olan bir ülke. Ayrıca Sovyetlerin geçmişte bir parçası olması nedeniyle kendi aralarında bir kültür ve dil birliği oluşmuş. Diğer Rus cumhuriyetleri ile kolay ilişki kurabilmeleri yatırımdaki sebeblerden biri" dedi.
Fabrikadaki tadilatların büyük kısmının bittiğini ve boya yardımcı maddesi üretimine başladıklarını dile getiren Mizrahi, boya üretimine ise 3 milyon dolar ek yatırımla önümüzdeki yılın başında başlamayı hedeflediklerini açıkladı. Hem Azerbaycan hem de diğer Türk cumhuriyetleri ve Rusya'ya satış yapmayı planladıklarını kaydeden Mizrahi, kapasitenin daha küçük boyutta başlayıp zaman içinde büyütmeye uygun şekilde yapıldığını vurguladı.
Polisan'ın markalı ürünler içinde yüzde 25, toplam pazarda ise yüzde 15 civarında pay aldığını anlatan Mizrahi, "Türkiye'nin boyada yol katedeceği aşikar. Çok ciddi bir potansiyel var. 350 bin ton tüketim yapılan sektör 500-500 milyon dolar hacme sahip" dedi.
Cironun yüzde 2'si AR-GE'ye
Mizrahi, her yıl cironun yüzde 2'sini AR-GE çalışmalarına ayırdıklarını açıkladı. Boyanın gelişmiş ülkelerde belirli bir noktaya geldiği ancak Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Türkiye, Orta Doğu'nun büyüme potansiyeli taşıdığına işaret eden Mizrahi, bakir ülkelerde yatırım yapmak suretiyle büyümeyi hedeflediklerini ifade etti.
Mizrahi, tekstilde dahil grup bünyesinde bin 50 kişinin istihdam edildiğini belirterek, bu yıl ciroda yüzde 20, ihracatta yüzde 10 büyüme beklediklerini dile getirdi.
Poliport'ta ciro 15 milyon dolar
Grup bünyesinde yer alan ve 75-80 dönüm üzerinde kurulu bulunan Poliport Limanı'nda likit depolama, genel antrepo işletmesi, gemi tahliye ve boşaltma işlemleri yapıldığını anlatan Mizrahi, "Likit depolamada ağırlıklı dünyanın en büyük yabancı kimya firmalarına hizmet veriliyor. Bu firmalar kimyasalları gemilerle büyük tonajda partiler halinde getirerek gerek Türkiye'deki firmalara gerekse diğer ülkelere sevk ediyorlar. Bu alanın yüzde 1-2'sini kendimiz için kullanıyoruz. Buradan dünya kimya sanayiinin yüzde 60-70'ini oluşturan 30 civarında yabancı firma sürekli olarak hizmet alıyor.
Uluslararası standartta hizmet veriyoruz. Mevcut tankta kaç ton malları olduğunu, kimlere mal gittiğini internet üzerinde izleyebiliyorlar" dedi.
Mizrahi, Poliport'un sunduğu hizmetle 10-15 milyon dolar arasında bir ciro gerçekleştirdiğini söyledi.
Tarım ilaçları üreten Poliagro'yu tasfiye ederek Polisan Kimya bünyesine kattıklarını anlatan Mizrahi, yabancı firmalar için yılda 10 bin ton fason üretim yapıldığını kaydetti.
Türkiye'yi güzelleştirecek
Erol Mizrahi, yörelere kişilik kazandıracak projeler geliştirdiklerini belirterek, "Her ne kadar bozulmaya yüz tutmuşsa da belli yörelerin kendine has karakteri var. Onları tekrar kazanma amacını güden bir proje geliştirdik. O yörelerin fotoğrafları çekiyor, renklendirme makinemizde yörenin karakterine uygun olarak boyuyoruz. Boyama örnekleriyle sponsorluğunu yaparak belli binaların boyalamalarını sağlıyoruz. Daha sonra o yöre halkının da teşvik edici koşullarla boya yapmasını sağlıyoruz" dedi. Bugüne kadar yaklaşık 15 belediye ile çalıştıklarını ifade eden Mizrahi, Mardin için geliştirilen 'Mardin Taş Beji' isimli bir boya çıkardıklarını ve önümüzdeki günlerde Mardin taş evlerinin boyanacağını anlattı.
|