Düsseldorf’ta düzenlenmekte olan K Fuarı 1952 yılından beri plastik ve kauçuk sektörlerinin küresel başarısını yakından izleme olanağı sunuyor. 60 yılı aşkın bir geçmişi olan K Fuarı küresel plastik sektörünün büyüme hızını ortaya koymanın yanısıra, her üç yılda bir bu sektördeki teknolojik yenilikleri de sergiliyor. 2016 yılında 20. kez düzenlenecek olan K Fuarı'nda katılımcılar plastik sanayi ve plastik işleme sektörleri hakkında detaylı bilgi edinebiliyor.
Dünya nüfusundaki artış ve insanların yaşam standardındaki yükselme plastik sektörünün küresel gelişimi açısından itici güç oluşturuyor. Plastik malzemeler ayrıca altyapı ve inşaat sektörlerinde de, elektrik ve gaz dağıtımı, izolasyon ürünleri veya pencere profilleri gibi uygulamalarda kullanılıyor. Plastiklerin çok yoğun kullanılmakta olduğu bir diğer sektör ise – otomotiv üretiminden, yük nakliyatına ve havayolu taşımacılığına kadar uzanan – ulaşım sektörü oluyor. Plastikler tıbbi cihazların, teşhis gereçlerinin, laboratuar malzemelerinin ve istenilen nitelikte ilaçların üretiminde de kullanılıyor. Tüm bu uygulamalar kendi pazarlarında, üretimlerinde kullanılan plastik ve kauçuklarla birlikte polimer hammaddelerin dünya genelinde kabul görmesini sağlıyorlar.
Asya ülkeleri plastik üretiminde lider konumda
Üretici birliği PlasticsEurope dünya plastik üretim hacmini 2015 yılı için 322 milyon ton olarak veriyor. Bunun 270 milyon tonluk bölümünü plastik hammaddeleri, yani plastik ürünlerin imalatında kullanılan hammaddeler oluşturuyor. Üretim hacminin 50 milyon tonluk bölümü ise kaplama, yapıştırıcı, dispersiyon, cila ve boya üretiminde değerlendiriliyor. International Rubber Study Group IRSG verilerine göre aynı dönem içinde yaklaşık 29 milyon ton kauçuk üretilmiş ve tüketilmiş bulunuyor. Bunun 12 milyon tonunu doğal kauçuk, 17 milyon tonunu ise sentetik kauçuk oluşturuyor.
Ekonomik krizlere rağmen plastik sektörü 2010 yılından beri yıllık % 3 ila 5 arasında değişen üretim artışıyla tekrar büyüme trendine girmiş bulunuyor. Çin Halk Cumhuriyeti ve bir çok Güneydoğu Asya ülkesinde görülen yüksek ekonomik büyüme hızı Asya-Pasifik bölgesini plastik sanayinde de dünyanın en büyük ve en hızlı gelişme gösteren bölgesi haline getiriyor.
Avrupa plastik sanayi nispeten istikrarlı gelişiyor
PlasticsEurope tarafından hazırlanan Eurostat verilerine göre plastik sanayi sektörü 2014 yılında 28 AB ülkesinde toplam 1,45 milyon çalışanı ve büyük bölümü küçük ve orta ölçekli 62.000 işletme ile toplam 350 milyar Euro’luk bir ciro hacmine ulaştı ve Avrupa Birliği’nin dış ticaret fazlasına 18 milyar Euro katkı sağladı. Plastik hammaddesi ve plastik ürün ihraç edilen en önemli – AB dışı – pazarların başında Türkiye, Çin, ABD, Rusya ve İsviçre geliyor. Yine AB dışındaki en önemli ithalat ülkelerine bakıldığında, hammadde ithalatında ABD, Suudi Arabistan, Güneykore, İsviçre ve Japonya’nın, plastik işleme alanında ise ABD, İsviçre, Çin, Türkiye ve Japonya’nın öne çıktığı görülüyor.
PlasticsEurope verilerine göre 2014 yılında Avrupa’da plastik tüketiminde ilk sırayı alan sektör % 39,5 ile ambalaj sanayi oldu. İkinci sırayı % 20,1 ile inşaat sektörü, üçüncü sırayı ise % 8,6 ile otomotiv sanayi aldı. Bunları % 5,7 ile elektrik ve elektronik sanayi ve % 3,4 ile tarım sektörü izledi. Plastik kullanan – mobilya, tıp, ev aletleri, oyuncak, spor ve hobi ürünleri gibi – diğer sektörlerin toplam payı % 22,7 oldu. Avrupa’ da en fazla plastik tüketen ülkeler sıralamasında her zamanki gibi Almanya (% 25) ilk sırayı alıyor. Bunu İtalya (% 14), Fransa (% 10), İngiltere (% 8), İspanya (% 7) ve Polonya (% 6) izliyor.
Avrupa’da geri dönüşüm hız kazanıyor
Plastik atıklar ve mikroplastikler olarak tanımlanan maddelerle meydana gelen deniz kirliliği son yıllarda medya kanallarında ve toplumda çok sık tartışılmaya başlandı. Avrupa ülkeleri deniz kirliliğine neden olan belli başlı ülkeler arasında yer almıyor olsa da, özellikle Avrupa plastik sanayinin uzun zamandan beri plastik toplama sistemleri oluşturmak ve üretim atıklarını, aynı zamanda da nihai tüketim sonrası oluşan plastik atıklarını yeniden değerlendirmek için çalışmalar yürütüyor.
Yasal düzenlemeler ve çok yönlü çalışmalar ve girişimlerle Avrupa genelinde (28 AB ülkesinin yanısıra İsviçre ve Norveç) plastiklerin yeniden değerlendirilme oranı son yıllarda sürekli artırıldı: Geri dönüşüm oranı 2014 yılında % 69’a ulaşarak, 2011 yılına kıyasla 10 puan, 2006 yılına kıyasla da 21 puan yükselmiş oldu. „Deponi yasağı“ olan Avrupa ülkelerinde bu oranın daha da yüksek olduğunu görüyoruz. Bu ülkeler – yani İsviçre, Avusturya, Hollanda, Almanya, İsveç, Lüksemburg, Danimarka, Belçika ve Norveç – plastik atıkların % 96’sından fazlasını yeniden değerlendirirken, beş AB ülkesinde bu oran halen % 30’un altında kalıyor.
|