Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Phaselis'te Bilirkişi Keşfi Yapıldı

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği Phaselis’teki Alacasu ve Bostanlık koylarında bilirkişi keşfi yaklaşık 6 saat sürdü.

yapi.com.tr
Phaselis'te Bilirkişi Keşfi Yapıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi’ projesine karşı Ankara 3’üncü İdare Mahkemesi’nde açılan dava kapsamında antik kentte ve iki yakasındaki Alacasu ve Bostanlık koylarında bilirkişi keşfi yapıldı.

Gazete Duvar'dan Ceren Deniz'in haberine göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yetkililer, hukuk müşaviri ve ihaleyi alan şirketin temsilcisi de bilirkişi keşfi sırasında bölgedeydi. Ayrıca ilgili kurumlar olarak Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Milli Parklar Genel Müdürlüğü temsilcileri de yapılan incelemeyi izledi. Ormancılar Derneği ve Peyzaj Mimarları Odası da keşfi gözlemci olarak takip etti. Sivil toplum örgütlerinden uzmanların hazırladığı Phaselis raporları da dava dosyasına sunuldu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın projesine olumsuz görüş verdiği Bostanlık Koyu da bilirkişi keşfi sırasında incelendi. Müdürlüğün projeye karşı açılan dava kapsamında dosyaya sunduğu raporda, bölgeye böyle bir proje yapılamayacağı, onay aşamasında Milli Parklar Müdürlüğü’nden görüş alınmadığı ve proje uygulanmadan önce uzun dönem planlarının incelenmesi gerektiği ifadeleri yer aldı.

'Kurul kararı teknik olarak yanlış'
Önceki yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda Koruma Kurulu Şube Müdürlüğü görevini üstlenen arkeolog Ahmet Naci Toy, katıldığı keşifte Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun aldığı kararların teknik olarak yanlış olduğunu şu sözlerle savundu: “Alınan Koruma Kurulu kararları, bu konuda düzenlenmiş yönetmeliklere aykırıdır. Örneğin inşaat sürecinin Phaselis Kazı Başkanlığı tarafından denetleneceği belirtiliyor ancak yönetmeliğe göre kazı başkanlıklarının böyle bir denetleme yetkisi yoktur. Bu karar teknik olarak yanlıştır. Koruma Kurulu böyle bir karar alamaz. Yani burada yapılan sadece ilke kararlara değil yönetmelik usullerine de aykırıdır.”

Ahmet Naci Toy’un, koylardaki uygulamanın yasa ve yönetmeliklere aykırı olduğuna yönelik bu ifadeleri de dava dosyasına eklendi.

Arkeologlar ve ormancılar rapor sundu
Sabah saatlerinde başlayıp 15.00 sıralarında sona eren keşif sırasında heyete projenin bölgeye olası etkilerini tek tek göstererek yerinde anlattıklarını ifade eden dava avukatı Tuncay Koç, şöyle konuştu: “Heyetle birlikte ormanın içinde yürüdük ve proje ile ilgili bütün çekincelerimizi söyledik. Kıyıdaki carretta carettaların yuvalama alanlarını gösterdik. Projenin uygulanacağı söz konusu alanın milli park sınırları içinde olduğunu, yapılan işin Milli Parklar Mevzuatı’na ve Kıyı Kanunu’na aykırı olduğunu anlattık. Zaten Milli Parklar Genel Müdürlüğü temsilcisinin ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Koruma Kurulu’na karşı oyları var. Bunları dile getirdik. Arkeologlar Derneği ve Ormancılar Derneği, Phaselis’le ilgili hazırladıkları raporları dosyaya sundu. Peyzaj Mimarları Odası da keşfe katıldı. Ankara’dan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hukuk müşavirinin katıldığı keşifte, hukuki mevzuata dayanan, bizim iddialarımızı çürütecek bir bilgi ileri sürülmedi.”

Bundan sonraki sürecin heyetin hazırlayıp mahkemeye sunacağı rapora göre şekilleneceğini belirten Koç, “Heyetin bir ay içinde rapor vermesi gerekiyor ama ek süre istemeleri halinde eylül ayında raporun gelmesini bekleriz. Rapor çıktıktan sonra içeriğine göre bir yol izlenecek. İtiraz süreci olacak ve duruşma açılacak. Mevzuat bakımından biz son derece haklıyız ama haklı olmak her zaman yetmiyor. Koruma statüsündeki alanlar önce sahipsiz bırakılıp kirletiliyor, sonra bir proje ile yapılaşmaya açılmak isteniyor. Biz keşifte projeye ve Koruma Kurulu kararlarına itirazlarımızı çok detaylı şekilde gerekçelendirdik. Birinci derece sit alanına şezlong konulamaz, restoran yapılamaz. Özellikle Bostanlık Koyu bakir bir alan. Milli Parklar Gelişme Planı’nda korunması gereken hassas alan içinde yer alıyor. Böyle bir alana günübirlik tesisler yapılamaz. Üstelik alanda arkeolojik, bilimsel hiçbir çalışma yok. Tüm bu nedenlerle raporun lehimize çıkacağından umutluyuz.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/phaseliste-bilirkisi-kesfi-yapildi_198827.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!