elkit Havzası Kalkınma Birliği'yle Ceren Tanıtım'ın birlikte hayata geçirdiği Sanal Müzeler Projesi'yle Kelkit Havzası içinde yer alan müzeler sanal ortama taşındı. Bu çalışmayla Tokat, Sivas, Giresun ve Gümüşhane müzeleri, Tokat Ballıca ve Gümüşhane Karaca mağaralarıyla Gümüşhane Santa Harabeleri 360 derece video tur yöntemiyle gezilebiliyor, müzelerdeki eserlerin envanter özellikleri birer birer incelenebiliyor. Proje, Türkiye için bir ilk olma özelliğini taşıyor. Sanal müzeleri gezmek için www.kelkitbasinmuseums.org internet adresine tıklamak yeterli.
Araştırmacılar için önemli
Projenin fikir sahibi, Ceren Tanıtım Yönetim Kurulu Başkanı Gönen Orhon. Orhon, projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın başlattığı 'marka kentler' konsepti içinde ortaya çıktığını söylüyor: "Marka kentler üzerine çalışmalarda tanıtım için broşür, kitap ya da film gibi bildik yöntemler kullanılıyordu. Yeni bir yöntem ihtiyacı hissettik ve bunu da teknolojiyle bağlantılandırmayı hedefledik. Yaptığımız araştırma ve çalışmalar sonucunda Sanal Müzeler Projesi doğdu."
Çalışma kapsamında önce Tokat Müzesi'ndeki tüm eserler fotoğraflanıp envanter listesi çıkarılmış. Orhon, bilhassa araştırma yapan kişiler için bu özelliklerin çok önemli olduğunu belirtiyor: "Dünyanın en büyük müzelerinde bile sergilenen eserlerin tamanını internette bulamazsınız. Diyelim, Helenistik dönemle ilgili bir çalışma yapıyorsunuz; envanter bilgisiyle eserin hangi döneme, hangi uygarlığa ait olduğu gibi en temel bilgilere ulaşabiliyorsunuz."
Siteye girdiğiniz zaman etrafında 360 derece turlayan kamerayla eseri tüm boyutlarıyla inceleme şansına sahipsiniz. Sanal tur sayesinde giriş-çıkış saatleri de sorun olmaktan çıkıyor. Günün herhangi bir saati, hiçbir bedel ödemeden gezebiliyorsunuz.
'Yenilikçi Projeler'de yarışacak
Proje kapsamında hedeflerden biri de fotoğrafı çekilen eserlerin belirli bir ücret karşılığında ve geliri müzeye kalmak koşuluyla yüksek çözünürlülükte kaydedilebilmesi. Orhon bunun için Müzeler Genel Müdürlüğü'nden onay beklediklerini söylüyor.
9-12 Nisan 2008 tarihlerinde Kanada'nın Quebec kentinde 'Best of the Web' başlığı altında yedi farklı kategoride düzenlenen yarışmayla dünyanın en iyi müze internet siteleri seçilecek. Kelkit Havzası Sanal Müzeleri web sitesi 'Yenilikçi Projeler' kategorisinde yarışmaya hak kazandı.
Gönen Orhon, projenin ilgi çekmesiyle pek çok teklif aldıklarını da belirtiyor: "Türkiye'nin farklı bölgelerindeki dernek ve yerel yönetimlerden benzer pek çok talep almaya başladık. Zaten başlarken hedefimiz sadece Kelkit Havzası'yla sınırlı değildi."
Vali Akyel: Kelkit Havzası markası güçlenecek
Tokat Valisi ve Kelkit Havzası Kalkınma Birliği Başkanı Dr. Recai Akyel de Sanal Müzeler Projesi'nin çok önemli olduğunu düşünüyor:
"Birliğimiz kurulduğundan beri Kelkit Havzası'nda bulunan illerde; tarım, eğitim, üretim, pazarlama, el sanatları ve kültür gibi farklı alanlarda önemli projelere imza attı. Ancak bugüne kadar hayata geçirilen çalışmalar arasında kanımca en önemlisi Sanal Müzeler Projesi. Bu projeyle, ülkemizin bölgesel kültürel zenginliklerini bilimsel, güncel ve doğru verilerle tanıtıp Kelkit Havzası markasını güçlendirmeyi ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu çalışma aslında diğer bölgeler için de örnek teşkil edecek. Türkiye'nin birbirinden farklı güzelliklere sahip bölgelerinin tanıtılması konusunda projeyi kendi bölgesine de taşımak isteyen dernek, birlik ve yerel yönetimlere gerekli tüm desteği vereceğiz. Projeyi teknik özellikleri ve sunduğu farklılıklar açısından değerlendirdiğimizde de dünyada bir ilke imza atmış olduğumuzu düşünüyoruz."
|