Usulsüz Kum Alınan Salda,...
Salda Çevresinde Yapılaşma Sürüyor
Salda Gölü’ne Pansiyon mu Yapılıyor?
Salda’nın 24 Saat İzleneceği...
Salda Gölü'nün Kumları Kamyonlarla...
Salda Nasıl Kurtulur?
Peyzaj Mimarlarından Salda’daki...
Salda Gölü'ndeki Tahribatın İzleri
Salda Gölü'ne Kamera Sistemi Kurulacak
Salda Gölü'ne Makineli Araç...
Salda Gölü’nde İnşaat Başladı
“Para, Salda’yı Geri Getirmez”
Salda Gölü ve kıyısına ilişkin bir rapor hazırlayan toprakbilimci Prof. Dr. Doğan Kantarcı’nın raporunda, “Buraya turistik tesis yapılamaz. Kazanılacak para doğal dengesi bozulup yok edilecek olan ekosistemi geri getirmez.” denildi.
Toprakbilimci Prof. Dr. Doğan Kantarcı, Burdur’un Yeşilova ilçesindeki doğa harikası Salda Gölü ve Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen kıyısına ilişkin çarpıcı bir rapor hazırladı. Uyarılarda bulunulan raporda, “Buraya turistik tesis yapılamaz. Kazanılacak para doğal dengesi bozulup yok edilecek olan ekosistemi geri getirmez. Mutlak olarak korunması gerekir” denildi. Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre; Çıplak ayakla dahi basılması yasak olan beyaz kumların üzerinde tüm tepkilere rağmen Millet Bahçesi projesi kapsamında inşaat çalışmalarına geçen günlerde başlanmış, tepkiler üzerine durmuştu.
Kantarcı da tepki çeken bu çalışmaların ardından “Salda Gölü ve kıyısındaki eski göl tabanında yapılan kazı”yla ilgili hazırladığı raporda, öncelikle göl ve kıyılarının sadece karşıdan dünyanın 7 harikasından biri olarak seyredilip fotoğraf çekilecek turistik bir alan olarak kullanılabileceğine dikkat çekildi. Göl ve çevresinin doğal sit alanı olduğu anımsatılan raporda göl sularında dünyada pek az yerde görülen ve oksijen üreten siyanobakterlerin yaşadığı vurgulandı. Tek hücreli fotosentez yapan basit canlılar olan siyanobakterlerin iki milyar yıl önce dünyada fotosentez yaparak karbonhidrat ürettiği de anlatılan raporda, “Yok olursa millet bahçesi tesislerinin geliri bu yok oluşu karşılayabilecek midir?” diye soruldu. Haberin tamamına linkten ulaşılabilir. |