Panoramik Hayal Kırıklığı!
Polatlı Kartaltepe’de, 2009 yılında yapımına başlanan “Sakarya Savaşı Panoramik Müzesi”, yolsuzluk iddiaları nedeniyle kaderine terk edildi. TCDD Vakfı Genel Müdürü Yavuz Kıran, “Projenin bitmesi için tahmini olarak 10 milyon TL’ye ihtiyaç var, Kültür Bakanlığı’na devretmek için görüşmeler yapıyoruz” dedi.
Hürriyet'in haberine göre, Kurtuluş Savaşı’nın en önemli cephelerinden biri olan Polatlı’da, 2009 yılında yapımına başlanan ve halen bitirilemeyen “Sakarya Savaşı Panoramik Müzesi” çürümeye terk edildi.
Dünyanın en büyük ve tek parça tuvalinde Sakarya Savaşı’nın anlatılacağı müzenin, hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları ve maddi kaynak sıkıntısı nedeniyle dört yılda sadece kaba inşaatı tamamlandı. Görüşmeler devam ediyor Polatlı-Ankara karayolunda Mehmetçik Anıtı’yla birlikte kilometrelerce uzaklıktan bile görülebilen müzede, Rus Devlet Sanatçısı ressam Prof. Dr. Sergey Prisekin’in hazırlayacağı 75 metre eni ve 15 metre yüksekliğine sahip bir tuval yer alacaktı. TCDD Vakfı Genel Müdürü Yavuz Kıran, müze hakkında tüm tarafların katıldığı bir görüşmenin yapıldığını kaydederek, şöyle konuştu: Hukuki engeller çıktı “Müzedeki tuvalde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla açılan iki soruşturmada savcılık, kovuşturmaya gerek olmadığı kararına vardı. Ancak hem hukuki olumsuzluklar hem de kaynak sıkıntısı nedeniyle proje yarım kaldı. Müze ve Mehmetçik Anıtı’na tahsis edilen yerin de daha önce Orman Bakanlığı’na tahsis edildiği ve kanunlara göre tahsis edilen alanın yeniden tahsis edilememesi yüzünde hukuki engellerle de karşılaştık. Görüşmeler devam ediyor Müzenin yapımını üstlenen taraflardan biri olarak da bu süreçte oldukça yıprandık. Projeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devretmek için görüşmeler devam ediyor. Başbakanlık Tanıtma Fonu da kaynak aktarımını kesti. Kaba inşaatı tamamlandı ancak ince işlerin tamamlanması için ihale sürecine yeniden çıkılması gerekiyor. Tarihimize sahip çıkacağımız ve Polatlı’ya katkı sağlayacak bu projenin bitmesi için yaklaşık 3 milyon TL harcandı, bitmesi için de tahmini olarak 10 milyon TL’ye ihtiyaç var.” Selçuklu mimarisi Kapı girişi Selçuklu mimari tarzında, 4,5 kat (24,20 metre) yüksekliğinde silindirik inşa edilen Sakarya Savaşı Panoramik Müzesi, bin 600 metrekare oturum alanında planlanmıştı. |