b>Hükümet, özelleştirme hedefinin beşte birine ulaşabilirken, Atatürk Orman Çifliği arazisinin satılması gündeme geldi. Sümer Holding Genel Müdürü Kara, “Devlet bana satma derse satmam” derken, uygulamanın tamamlanması için satışın yapılacağını kaydetti.
Kamuoyunda işgallerle gündeme gelen ve kuruluşu Atatürk tarafından yapılan Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinin bir bölümü, devlet eliyle özelleştirme amacıyla satılıyor. Türkiye Zirai Donatım Kurumu’nun (TZDK) AOÇ arazileri içinde bulunan idari bina ve lojmanlarının satışına ilişkin son görüşmeler bugün yapılıyor. TZDK özelleştirme kapsamında Sümer Holding’e devredildiği için, satış işlemleri de Sümer Holding tarafından yürütülüyor.
Sümer Holding Genel Müdürü Ahmet Kara, ZTDK’nın arazilerinin AOÇ arazilerini tam ortasında bulunduğuna işaret ederken, “Ben özelleştirmeyi tamamlamak için bu satışı yapmak zorundayım. Devlet bana satma derse, ben de satmam” dedi.
Edinilen bilgiye göre, Sümer Holding’ tarafından çıkarılan TZDK Lojmanı ive idare binası için son teklifler 5 Aralık’ta alındı. Bina ve lojmanlar için 4 teklif gelirken, nihai pazarlık görüşmeleri bugün yapılıyor. Holding tarafından uygun bulunan teklif, daha sonra uygun görüş için Özelleştirme İdares Başkanlığı’na, onay için Özelleştirme Yüksek Kurulu’na sunulacak.
19 DÖNÜMLÜK ARAZİ
TZDK’nın bu mevkide 19 dönüm arazide, 29 lojmanı, 4 tane hangar deposu ve bir atölyesi olduğu belirtiliyor. Etrafı tamamen AOÇ arazisi ile çevrili bu yerlerin satışı halinde, AOÇ arazisi yine parçalanmış ve küçülmüş olacak.
Yetkililer, satışa çıkarılan arazilerin TZDK üzerinde görünmesine karşın, bu arazilerin tarımsal faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla bu kuruluşa verildiğini, kurumun kapatıldığını, dolayısıyla TZDK’ya veriliş amacının da ortadan kalktığını vurguluyorlar.
Satışa çıkarılan binalar yaklaşık 2 yıl önce boşaltıldığı için, binaların bir bölümü tinercilerin mekanı haline gelmişti.
TZDK’nın buradaki arazilerinin bir bölümü de Sakarya Valiliği ve Ankara Üniversitesi’ne tahsis edilmişti. AOÇ arazisinin parçalanmaması için, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı aracılığı ile daha önce Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na bir yazı yazılarak, başka kurumlara tahsis edilen AOÇ arazilerinin, tekrar kuruma devrinin sağlanması istenmişti. Ancak bu konuda henüz bir gelişme olmadı. Yetkililer, bu satışın yapılması halinde, AOÇ arazilerinin parçalanma sürecinin hızlanacağına işaret ediyorlar.
TEKEL’İN DE ARAZİSİ VAR
Özelleştirme programında bulunan TEKEL’in de AOÇ’nin için de arazisi bulunduğunu hatırlatan yetkililer, çıkarılan kanunlarla, TEKEL’e, 1948’de 19 bin dekar, 1954’te de 54 dekar AOÇ arazisi verildiğini, bugün üzerinde TEKEL’in bira-şarap fabrikası ve lojmanları, sosyal tesisleri bulunan, AOÇ arazilerinin tam ortasında yer alan 19 bin 54 dekar AOÇ arazisinin, TEKEL’in özelleştirilmesi kapsamında üçüncü şahısların eline geçmesinin söz konusu olduğunu belirttiler.
TEKEL’in söz konusu işletmesinin çok fazla ekonomik değeri olmasa bile, Ankara’nın belli başlı mesire yerlerinden birinde bulunan arazisinin değerinin çok yüksek olduğuna dikkat çekiliyor.
Türk çiftçisine öncü ve örnek olmak, Ankara’ya bir mesire yeri kazandırmak amacıyla Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan ve 1937’de Türk halkına bağışlanan AOÇ arazisi, 1925’de kurulduğunda 52 bin dekar büyüklüğündeydi.
Bakanlığın yaptığı ölçümlere göre, yapılan tahsisler nedeniyle arazi bugün itibariyle 33 bin 644 dekara düştü.
|