Özel Sektör Güneydoğu'ya Hayrına Gitmiyor
Türkiye'nin en eski bölgesel kalkınma projesi GAP da çözüm sürecine uyuyor. Bakan Cevdet Yılmaz "Bu dönem yeni bir GAP'ın başladığı dönem olacak" dedi. Güneydoğuya artan yatırımları değerlendiren Yılmaz “Özel sektör Güneydoğu’ya hayrına gelmiyor” dedi.
Türkiye ’nin en eski bölgesel gelişim programı GAP da ‘çözüm sürecine’ uydu. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Klasik GAP’ın büyük ölçüde tamamlandığını” söylerken; “Eski GAP’ı bir kenara bırakmak lazım. Bu dönem yeni bir GAP’ın başladığı dönem olacak” dedi. Yılmaz, yeni GAP’ta en önemli önceliklerden birinin de kentleşme olduğunu ifade ederek; “Çünkü ‘nitelikli insan nerede yaşar’ sorusunun yanıtı kentte” dedi.
Teşvik başvurusu yüzde 300 arttı Süreç içinde provokasyonlara da hazırlıklı olunduğunu ifade eden Yılmaz, “Provokasyonlara karşı artık aşılandık. Bu nedenle etkileyeceğini sanmam” diye konuştu. Radikal Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, sözlerine Bingöl’de edindiği izlenimlerle başladı. Seçim bölgesi olan Bingöl’de bütün partilerden toplumun tamamından çözüm sürecine ilişkin destek gördüklerini ifade eden Yılmaz, “Geçtiğimiz hafta sokaklarda dolaştım. Halk gerçekten rahatlamış durumda ve geleceğe umutlu bakıyor” dedi. Çözüm sürecinin ardından özellikle büyük sermaye yatırımlarında patlama beklediğini de söyleyen Yılmaz, “Ben ilgiyi somut olarak görüyorum. Oraya sermaye hayrına gitmeyecek, sermaye en fazla kıt olduğu yerde verimlidir. Verim almaya gidecek” diye konuştu. Yılmaz, sadece 2013 yılının ilk 2 ayında daha güneydoğu ve doğuyu içeren 5. bölge teşvik başvurularında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 300’ün üzerinde artış olduğunu da sözlerine ekledi. Çözüm sürecinin bitmesinin ardından bölge için önemli bir unsur olarak Güneydoğu Anadolu Kalkınma Planı’nın (GAP) gündeme geleceğini belirten Yılmaz, “GAP Eylem Planı başarılı oldu. 10 yıl önce 700 milyon doları bulmayan ihracat, 8 milyar doları aştı. 400 bin ilave istihdam oluştu” dedi. Klasik GAP için iki kritik proje var GAP Master Planı’ndaki nakdi gerçekleşme oranının da yüzde 90’ı aştığını kaydeden Yılmaz, “Artık eski GAP’ı bir tarafa bırakmak lazım. Klasik GAP büyük ölçüde tamamlandı. İki kritik projemiz var: Ilısu Barajı ve Silvan Projesi. Bunları bitirdiğimizde kritik eşik aşılmış olacak” ifadelerini kullandı. “Yeni GAP’ın başladığı yeni bir dönemden bahsediyoruz” diyen Yılmaz, kentleşme, kültür turizmi, güneş enerjisi gibi unsurların yeni dönemin önemli unsurlarından olacağını söyledi ve yeni eylem planının da ‘yeni GAP’ın öncelikleri çerçevesinde hazırlanacağını’ açıkladı. 2012 bakıma alındığımız bir yıl oldu 2012 büyümesinin beklentilerin altında olduğunu söyleyen Yılmaz, “2012 bakıma alındığımız bir yıl oldu” diye konuştu. 2012’de cari açık, dengeli büyüme ve enflasyon açısından olumlu gelişmeler yaşandığını kaydeden Yılmaz’a göre Merkez Bankası da başarılı. GB’den çıkmayalım revize edelim Gümrük Birliği’nden çıkma tartışmalarını da değerlendiren Yılmaz, anlaşmanın iyileştirilmesini istedi. GB’nin Türkiye’ye kazandırdığı rekabetçi yapının önemine dikkat çeken Yılmaz, “GB’yi iyileştirmek zorundayız. Kazanımları kaybetmeden revize etmeliyiz” dedi. |