Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Depremin Artçısı Heyelan
BÖLÜM SPONSORU

'Özel Ormanlar İçin Fon Bedeli Alınması Hükmü Yok'

İsmet Acar'la söyleşimizin Acaristanbul'la ilgili bölümünü de bugün yayımlayarak Acarkent, Acaristanbul ve İsmet Acar 'la ilgili konulara artık nokta koyuyoruz.

Cumhuriyet Gazetesi/Miyase İLKNUR



b>İsmet Acar'la söyleşimizin Acaristanbul'la ilgili bölümünü de bugün yayımlayarak Acarkent, Acaristanbul ve İsmet Acar 'la ilgili konulara artık nokta koyuyoruz. Saip Molla Ormanı ile ilgili suçlamalarımızı üç gün sürdürmüştük. Bu suçlamalara İsmet Acar'ın verdiği yanıtları da üç gün boyunca yayımlayarak hakkaniyetli davrandığımıza inanıyoruz.

- Gelelim Acaristanbul'a...

İsmet Acar: Acaristanbul projesi için 2001'de ön izin talebinde bulunduk. Bölge müdürlüğünden orman mühendislerinden oluşan 5 kişilik bir ekip araziye geliyor, şu paftada gördüğünüz gibi yapılaşmalar, sosyal tesis ve ticari alanlar, şu yapılaşma dışı verimli orman alanları, buraya dokunmayacaksınız, bunlar koordinatlara bağlı diyor. Deniyor ki, bu planda yapılaşma için ayrılan bölgede orman sahalarının yüzde 6'sını inşaat alanı TAKS olarak kullanacaksın. Komisyon imzalamış, bölge müdürü tasdik etmiş. Ön izin raporu onaylanıp Ankara'ya gönderilmiş, Bakanlıkça da 12 ay süreyle ön izin verilmiş.

- Bu sürede harcınızı yatırmadığınız söyleniyor?

- Ön izin 12 ay süreyle verilmiş. Beykoz biliyorsunuz doğal SİT alanı içerisinde. Ön izin için ÇED raporu, vaziyet planı, onaylı mimari avan projeleri, SİT Kurulu kararı ve ağaç rölöve planı isteniyor. Tabii SİT alanı olduğu için bütün inşaat alanı yüzde 6'ının içinde kalacak. Yollar dahil bunun içine. Yollar dahil 5.99 hazırlanan planda. Şu gördüğünüz proje bittiği zaman sosyal ve ticari tesisler hepsi içinde yüzde 6 yapılaşma olacak. Ön izin için verilen 12 ay süre SİT kurulu raporu, vaziyet planları, mimari avan projelerini tamamlamak için yetmedi. O arada 24.05.2002'de yeni bir yönetmelik çıkardılar. O yönetmelikte süreler 24 aya çıkarıldı. Uzatmalar da 12 aya çıkarıldı. Yeniden başvurduk ve tadilata göre süremizi 24 ay uzattılar..

2 Kasım seçimleri

Bu süre içinde istenen tüm belgeler tadilat gereği İstanbul Bölge Müdürlüğü'ne 4.10.2002 tarihinde verildi. Görevli komisyon verdiğimiz belgeleri inceledi. Bu belgelerin ÇED raporu hariç her türlü işlemi tamamlandı. Sadece bakanlıktan belge bekleniyordu, kesin izin inceleme raporunda bölge müdürlüğü ruhsat öncesi ibraz edilmek koşuluyla kesin izin verilmesi yönünde rapor verdi. Bölge müdürlüğü onayladı. Bu arada 2 Kasım seçimleri oldu mu? Bizim talihsizliğimizin başlangıcı bu seçimlerdir. 3 Kasım'da gidip bu belgelerin tamamını o dönemin İmar ve Daire Başkanı benim hemşerim olan Artvinli Ömer Keskin' e verdim.

- Şansınız yaver gidiyor. Her dönemde bir Artvinli buluyorsunuz.

- Bulmaz olsaydım. Hemşerim olmaz olsaydı. Bütün dosyaları ona bıraktım. Dedim ki, verilmeyecekse bekletelim seçimden sonra veririz. 12 Kasım'da kesin izin inceleme raporu kayda girdi. Sonradan öğreniyoruz ki, 07.11.2002 tarihinde seçimi kaybeden iktidar yasal dayanağı olmadan "uygun görülmemiştir" diye bölge müdürlüğüne yazı yazıyor. Bu yetmiyor, o kadar kasıt içindeler ki, hükümet devir tesliminden iki gün önce Orman Bakanı Nami Çağan bitmiş olan ön izin olurunu da iptal ediyor. İkinci talihsizliğimize bakın. Yeni hükümet geldi. Yeni bakana olan biteni anlatacağıma Beykoz 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdum. Türkiye'de bu konuda uzman kim ise bilirkişi tespit edilsin dedim. SİT Kurulu raporlarında deniyor ki, "ÇED raporunu Çevre Bakanlığı verir."

Verilen raporu Orman Bakanlığı'nın kabul edip etmeme yetkisi var mı, yok. SİT kurulu kararlarını kabul edip etmeme yetkisi var mı, yok. Ağaç rölöve planını kendisi tasdik etmiş. SİT kurulunca da mimari avan proje planı, 1/1000 vaziyet planı onaylandığına ve kesin izin için istenen tüm belgeler Orman Genel Müdürlüğü'ne gönderildiğine göre kesin izin verilmesi gerekmektedir.

Demin sorduğunuz harç var ya o fon bedelidir. Fon bedeli devlet ormanlarında uygulanan kullanım bedelidir aslında. Özel ormanlardan kullanım hakkı adı aldında bir fon bedeli alınması hükmü yoktur. Biz Acarkent'le ilgili fon bedeli ödedik, sonra sosyal ve ticari tesisler için fark istediler. Mahkemeye intikal etti. Mahkeme özel ormanlar tapulu mülktür, fon bedeli alınmaz yönünde karar verdi.

- SİT kurulu Acaristanbul arazisini 2. derece SİT alanından 3. dereceye nasıl kaydırdı?

- Tam tersine benim aleyhime karar verdi. Orman Bakanlığı'nın şu alanda yüzde 6 kullanabilirsin dediği yerlerde SİT kurulu "yapılaşan yerler 3. derece SİT alanı, yapılaşmayan yerler de 1. derece SİT alanıdır" dedi. Mimarlar Odası SİT kurulu kararının iptali için dava açtı. Belediyeye de ruhsatların iptali için dava açtı. Mahkeme konuyu bilirkişiye verdi ve sonuçta dava reddedildi. Şu anda temyiz aşamasında. İkinci açılan davada idare mahkemesi planlarla ilgili davayı reddetti, ruhsat iptali ile ilgili davada Orman Bakanlığı'nın yüzde 60 yapılaşma gerekçesini gerekçe yaparak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Belediye tarafından yürütmeyi durdurma kararı bize 7 Kasım 2005'te tebliğ edildi. Aynı gün inşaatları durdurduk. Belediye orda su basmanı seviyesine gelen blokların projelerine uygun olduğu için temel üstü ruhsatını verdi. Çağan döneminde Orman Bakanlığı'nın "yüzde 60 yapılaşma vardır" diye hiçbir hesap kitap yapılmadan, bilirkişi raporlarında böyle olmadığı belirtildiği halde ruhsat iptaline karar verdi. Bu da yüce Danıştay'da.

Tekrar ediyorum, yetkili yetkisiz kim varsa gelip incelesin, yollar hariç Acaristanbul projemde bütün binalar tamamlandığında yüzde 6'yı geçsin devletime bilabedel burayı bağışlayacağım.

'Acaristanbul'la ilgili olumlu ya da olumsuz rapor yok'

Eski Beykoz Belediye Başkanı Köseler hakkında niye Danıştay "Dava açılsın" dedi?

İsmet Acar: 17 Aralık 2002'de Anayasa Mahkemesi Orman Bakanlığı'nın devlet ormanlarında ve özel ormanlarda izin vermeyi sağlayan 3.4. bendini iptal etti. Yani Sayın Orman Bakanı ve Orman İdaresi o günden sonra ne devlet ormanlarında ne de özel ormanlarda istese de izin verme imkânı kalmadı. Hiçbir izin, ön izin, kesin izin, inşaat izni hepsi. Bununla ilgili yasal düzenleme gerekliydi. Bununla ilgili yasal düzenleme ne zaman yapıldı? Temmuz 2004'te. Bu yetmedi yönetmelik de iptal edildi. Yönetmelik tadilatının yapılması lazım. 26.05.2005'te özel ormanlardaki yönetmelik tadilatı Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete elimize geçer geçmez hemen müracaat ettim. Bir buçuk ay sonra Orman Bakanlığı'ndan gelen yazı da "Serdaroğlu özel ormanında yüzde 6 yapılaşma ile ilgili kesin izin verilebilmesi için istenen tüm belgelerin dosyanızda mevcut olduğu anlaşılmış olup talebinizle ilgili yasal işlemler devam etmektedir" deniliyor.

'Danıştay kararı lehimize çıktı'

Bir ay sonra hiçbir talebim olmadan bir yazı daha geldi. " Her türlü belgeniz tamamdır ama bizim 3. İdare Mahkemesi'ne açtığımız ruhsat iptali davası reddedildi, Danıştay nezdinde temyiz edildi. Onun sonucuna göre bakacağız" denildi. Danıştay kararı lehimize çıktı. Yine izin yok. 18 Nisan 2006'da var olan bütün belgelerden dosyamızı hazırlayarak uzun uzun gelmişi geçmişi anlatarak TAKS, KAKS hesaplarını ekleyerek "Allahaşkına kesin izin raporumuzu verin, inşaatımız bekliyor" dedik. Bugüne kadar olumlu ya da olumsuz bir rapor yok. Yahu olumsuz verin, hiç olmazsa bilelim yasal hakkımızı kullanalım. Acaristanbul'la ilgili genel tablo bu.

Bu arada Acaristanbul'la ilgili Mimarlar Odası SİT kurulu kararları için 2004 yılı içinde iki tane dava açtı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ozel-ormanlar-icin-fon-bedeli-alinmasi-hukmu-yok_50184.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!