Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Oyun Kurucusu Değiliz"

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından gerçekleştirilen EKODesign Konferansı'na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’deki yapı sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Türkiye olarak dünyada oyun kurucusu değiliz” dedi.

2 "Oyun Kurucusu Değiliz"

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından bu yıl 6.'sı gerçekleştirilen EKODesign Konferansı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) ve Urban Land Institute (ULI) Türkiye Başkanı Haluk Sur ile Yapı-Endüstri Merkezi ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Dr. Barış Onay’ın yaptığı açılış konuşması ile başladı.

Sürdürülebilirlik kavramının çevresel, ekonomik ve toplumsal boyutlarıyla ele alındığı YEM'de gerçekleştirilen EKODesign 2013 Konferansı; tasarım, iş modeli ve iletişim kapsamında birbirinden beslenen farklı disiplinleri bir araya getirmeyi hedefliyor.

Yapı-Endüstri Merkezi ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Dr. Barış Onay yaptığı açılış konuşmasında, YEM’in 45 yıldır yapı sektörünün bilgi merkezi olarak platform oluşturduğuna vurgu yaptı. Onay, YEM’in gelecek yıllarda da geçmişinden aldığı bu misyonu sürdüreceğini kaydetti.

“Yeşil dönüşüm tek çözüm”

Onay’dan sonra sözü alan ÇEDBİK Başkanı Haluk Sur öncelikle dünyadaki değişimlere vurgu yaparak konuşmasına başladı. Dünyanın ekolojik, sosyolojik, ekonomik sorunlar yumağı ile boğuştuğuna değinen Sur, yeşil dönüşümün dünyada tek çözüm olduğunu söyledi.

“Çevrecilik giderek önem kazanıyor"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, YEM’e teşekkür ederek konuşmasına başladı. Bayraktar, YEM’in 45 yıldır hem yapı sektörünün, hem de çevreci inşaat malzemelerinin ve kaliteli kentsel tasarımın geliştirilmesi hizmetlerinde bulunduğunu söyledi. EKODesign Konferansı’nın çevre dostu inşaat malzemesi üretimine ve ekolojik tasarıma ciddi katkılar sağladığını ifade eden Bakan Bayraktar, dünyadaki gelişmelere değinerek sözlerini sürdürdü. Dünya nüfusunun 7 milyarı aştığını ve şehirleşmenin de buna paralel arttığını hatırlatan Bayraktar, Türkiye’de şehirleşme oranının yüzde 78 olduğuna vurgu yaptı. Bayraktar, dünyanın ısındığını, buzulların erimesi ile tehlike çanlarının çaldığını ifade ederek, çevreciliğin giderek önem kazanmaya başladığını kaydetti.

“İnşaat sektörü bizim yarış atımızdır”

Türkiye’nin dünya yapı sektöründeki konumuna değinen Erdoğan Bayraktar, “Dünyada ilerdeyiz. İnşaat sektörü bizim yarış atımızdır” dedi. Türkiye’nin inşaat malzemeleri sektöründe de dünya ile yarışan bir konuma sahip olduğunun altını çizen Bayraktar; ekolojik, sürdürülebilir inşaat malzemeleri üretiminde güzel adımlar atıldığını, fakat üretilenlerin dünyaya daha fazla satılması gerektiğini belirtti.

“Türkiye olarak kendimizi iyi tartmalıyız”

“Türkiye olarak kendimizi iyi tartmalıyız” diyen Bakan Bayraktar, diğer ülkeler ile kıyaslandığında Türkiye’de bulunan genç nüfusun avantaj yarattığını belirtti.

“Oyun kurucusu değiliz”

Sektörde iyi teknik insan kaynağı yetiştirilmesinin önemine değinen Bakan, Türkiye’nin inşaat sektöründe oyun kurucusu olmadığını söyledi. “Hiçbir ülke sizden daha iyi üretmiyor” diyen Erdoğan Bayraktar, üretilen inşaat malzemelerinin diğer ülkelere satışında sıkıntılar yaşandığına vurgu yaparak, sektörde dünyada büyük işler yapabilecek müşavirlik firmalarının kurulması gerektiğinin altını çizdi.

“Hedeflenen enerjiyi savurmayan binalar”

Ekolojik yerleşim birimlerinin kurulması konusunda ciddi adımların atılması gerektiğini belirten Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerjiye bağımlı ülke olduğunu ve bunun azaltılması gerektiğini kaydetti. Kentsel dönüşümün hedefinin “enerjiyi savurmayan binalar” olduğunu ifade eden Bayraktar, yeni binaların sürdürülebilir, çevreci, aynı zamanda da afetler karşısında güvenli binalar olacağını bildirdi.



 

 

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/oyun-kurucusu-degiliz_107426.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • (....YORUMUN DEVAMI..) Şunu ısrar ile belirtirim ki; bizim eğitimimiz asla Sayın bakanımızın hayranlık ile belirttiği ülkelerinkinden farklı değildir. Sayın Bakanımızın tespitini değiştirmek şu an kendi ellerindedir. Sadece samimi olanlar destek beklemektedirler. Hele hele Olimpiyatlar için olacak yeni yapılar bizim kendi eserimiz olmasına özen gösterilirse, ciddi bir imkan sağlanacaktır. Tabii olarak karşılaşılacak dirençleri de yenmemizde el birliğimizi güçlendirmemiz şarttır. Sadece elimiz değil, gövdemiz de taşın altında olmalıdır. Yapılan işler bizim kültürümüz ile tümleşik olduğu sürece başarısızlık söz konusu olamaz. Kendi tarihi eserlerimiz ve mimarimiz en önde bayrak olmalıdır. YANITLA
  • Tüm konuşmacıları başından sonuna kadar dikkat ile dinledim. Söylenen sözler ve yapılan tespitler genel olarak çok doğru. Ancak sayın Bakanımızın dış ülkelerin projelerine sahip çıkabilecek yapıda yerli firmalarımızın olmayışındaki tespitine ve arkasından da dış proje firmalarına bizim de mecbur kalmamız savına pek de katılamamaktayım. Eğer Bakanımızın dediği gibi inşaat sektöründe yurtdışı iş yapabilirliğimiz rekabete ve yapılanmaya önemli bir katkı sağlamışsa, o yapıların projelerinde de söz sahibi olmamız gerekir. Evet Bakanımızı hemen reddetmiyorum. Ama böyle bir başarının sağlanması için projeci firmaların istenen düzeye gelmesi için gereken desteğin devlet tarafından önce yerli projelerimizde ciddi uygulamalarını yapmak, takip etmek, uygulatmak da Sayın bakanımızın asli görevleri arasında olmalıdır. Eğitim yönünde bunca üniversite açılmıştır, işbirliği gerçekleştirilmelidir. Teknik eleman yetiştirilmesinde gayretler arttırılmalıdır. ( DEVAM EDECEK............) YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!