Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Otobüs Şirketi Kuran Büyükşehir Hava ve Kara Taşımacılığı Yapacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ulaşımdan teknolojiye, gıdadan çevreye birçok alanda faaliyet gösteren şirketlerine bir yenisini ekledi. Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 2 yıldır kurmaya çalıştığı otobüs şirketinin çalışmalarını tamamladı. Belediye, Otobüs AŞ şirketiyle, havayolu ve karayolu üzerinde raylı sistemler hariç her türlü toplu

Zaman Gazetesi
Otobüs Şirketi Kuran Büyükşehir Hava ve Kara Taşımacılığı Yapacak

stanbul Büyükşehir Belediyesi kurduğu İstanbul Otobüs İşletmeleri Ticaret Anonim Şirketi ile iştirak sayısını 24'e yükseltti. Otobüs AŞ, belediyenin ulaşım sektöründe raylı taşımacılık yapan Ulaşım AŞ, otopark işletimi yapan İSPARK ve deniz ulaşımında hizmet veren İDO'dan sonra bu sektördeki dördüncü şirket oldu. 2007 yılında 'Ayazağa Garajı ve bu garajdan servise verilecek 500 otobüslük hattın 10 yıl süreyle kiraya verilmesi' ihalesi ile gündeme gelen otobüs şirketi sonunda kurulmuş oldu.

İstanbul genelinde toplu taşımacılığın yanı sıra hava taşımacılığı da yapabilecek şirket, 10 milyon TL sermaye ile kuruldu. Kuruluş amacı yerel ve ulusal düzeyde toplu ulaşım ve taşımacılık ihtiyacını karşılamak olarak belirlenen şirket, havayolu ve kara üzerinde (kara raylı sistemleri hariç) her türlü toplu taşımacılık hizmeti verebilecek. Toplu ulaşım ve taşımacılık hizmetlerinin yanı sıra tüp geçit ve tünel işletmecilik hizmetleri de sağlayacak olan Otobüs AŞ ile, servis taşımacılığı, şehir içi turizm taşımacılığı, minibüs-midibüs ve taksi taşımacılığı hizmetlerinin yapılması da planlanıyor.

Hangi hizmetleri verecek?

İstanbul Otobüs İşletmeleri Ticaret Anonim Şirketi, ulaşım, taşımacılık ve işletmecilik hizmeti verecek. Şirket raylı taşımacılık dışında havayolu ve karayolu üzerinde her türlü toplu taşıma araçlarını bünyesinde barındırabilecek. Otobüs AŞ şirketi toplu ulaşım ve taşımacılığın koordinasyonunu, entegrasyonunu ve denetimini de yapabilecek. Şirket her türlü kara ve hava ulaşım ve nakil vasıtalarını alıp satmanın yanı sıra bu araçları diğer şahıs ve şirketlere kiralayabilecek.

Şirket, araçların bakım ve onarımını sağlamak için tesisler kurabilmenin yanısıra bilet satış yeri, duraklar, bekleme yerleri, hava meydanları, helikopter pistleri, yer altı ve yer üstü yolcu ve yük terminalleri, her türlü otoparklar, aktarma merkezleri, açık kapalı park yerleri ve parklanma yerleri, hangarlar, alt ve üst geçitler, meydanlar, yollar, yaya kaldırımları ve yolları yapacak.

Genel müdürlüğünü İstanbul Konut AŞ eski Genel Müdürü Musa Yetim'in yapacağı Otobüs Anonim Şirketi'nin yönetim kurulunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu, İBB Satınalma Daire Başkanı İhsan Küçükyazıcı ve İSBAK AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ak bulunuyor.

Büyükşehir Belediyesi'nin yeni bir otobüs şirketi kuracağını belirten Belediye Başkanı Kadir Topbaş, konuyla ilgili şu bilgileri veriyor: "Otobüsü olan bu şirkete dahil olacak. Yeni bir işletme modeli olarak herkes oradan parçalı olarak payını alacak. Çok daha modern bir sistem olacak. Şirkete dahil edilecek otobüslerin tanımını yapacağız. Diyeceğiz ki; şu konforda, şu kalitede otobüsü olanlar bu sisteme dahil olacak ve sistem içinde hasılattan paylarını alacak."

İBB'ye bağlı diğer şirketler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) bünyesinde Otobüs AŞ ile birlikte 24 şirketi bulunuyor. Ulaşımdan gıdaya, çevreden sağlığa birçok alanda faaliyet gösteren bu şirketlerin yılda 5 milyon doları aşan gelir getirdiği tahmin ediliyor. İBB'nin en bilinen şirketleri arasında Beltur, İGDAŞ, Halk Ekmek, İDO, KİPTAŞ gibi kurumlar bulunuyor. 1984 yılında çıkarılan 3030 sayılı Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında Kanun, büyükşehir belediyelerine, görev alanlarına giren konularda gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek imkanı veriyor. Kanuna göre büyükşehir belediyeleri, ayrı bir tüzel kişiliğe ve bütçeye sahip, yarı ticari nitelikte, ancak yerel yönetime bağlı ve yerel yönetimin genel denetimi altında çalışan özel amaçlı bu kuruluşlar aracılığıyla hizmet yürütme hakkına sahip oluyor. İBB, 2002 yılında 17 olan şirket sayısını ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda artırarak zamanla 23'e çıkardı. 23 şirketin 2008 yılı toplam bütçesi 6,4 milyar TL olarak belirlenirken, bu şirketlerde 14 bin kişi çalışıyor. Büyükşehir şirketleri arasında en fazla personel 2 bin 613 ile proje, plan ve müşavirlik hizmeti veren BİMTAŞ'ta yer alırken onu 2 bin 283 ile İGDAŞ ve bin 959 çalışan ile KİPTAŞ izliyor. Belediye şirketleri arasında en az personelin görev yaptığı birim ise 5 kişi ile inşaat işleri, mesken, ticaret merkezi, otopark inşa eden İMAR AŞ.

http://www.yapi.com.tr/haberler/otobus-sirketi-kuran-buyuksehir-hava-ve-kara-tasimaciligi-yapacak_74748.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!