b>Marmara depreminde en ağır hasarı gören Adapazarı’nda depremin izleri halen silinmedi. Yol ve kaldırımlar yenilenmesine rağmen asıl büyük sorun çözülemedi.
Sakarya’da halen orta hasarlı 7 bin konut onarılmayı bekliyor. Orta hasarlı konut onarım süresi yıl sonunda, yani 11 gün sonra bitiyor. Eğer süre uzatımına gidilmezse Afet Kanunu’na göre onarılmayan orta hasarlı binaların, ağır hasara çevrilerek yıkılması istenecek. Konut sahipleri yıkımı kendileri yapacak.
Orta hasarlı binalar için süre uzatımının şu an mümkün olmadığını belirten Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Ancak bu konuda bakanlık olarak karar vermiş değiliz.” açıklamasını yaptı. 17 Ağustos Marmara depreminin ardından orta hasarlı teşhisi konulan binalara verilen onarım süresinin dolmasına 11 gün kaldı. Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Serin, orta hasarlılarda süre uzatımının şu an için mümkün olmadığını kaydederek, “Ek süre verilip verilmeyeceği belli değil. Bu konuda biz sadece süresiyle ilgili çalışma yapıyoruz. Hakim temayül binalara ek süre verilmemesidir. Ancak bu konuda bakanlık olarak karar vermiş değiliz.” dedi. Orta hasarlılara ek süre verilmemesi halinde kanun gereği söz konusu binaların yıkılması gerektiğini belirten Serin, “Binalar artık süresini doldurdu. Pek çoğu ağır hasarlı durumuna geçti. Eğer süre uzatımı verilmezse illerde valilik ve bayındırlık il müdürlüklerinin, binaların yıkımı için tespit çalışmalarına başlaması gerekir. Orta hasarlı binalara verilen 5 yıllık ek süre talebi çok fazla. Konuyla ilgili karar verirken, bunları da değerlendireceğiz.” diye konuştu.
Bu arada orta hasarlı binaların onarılmasında birtakım sıkıntılar yaşanıyor. Binaların çoğu 4 ve 5 katlı. Adapazarı Büyükşehir Belediyesi’nin, yeni İmar Kanunu’na göre kent merkezinde en çok bodrum üstü 2 kata izin vermesi, orta hasarlı binalarda kat kesimi suretiyle onarım yapılmasını gündeme getirdi. Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası da çok katlı orta hasarlı binaların ancak kat alımı yoluyla onarılabileceği fikrini savunuyor. Bu sebeple kat kesimi yapıldığı takdirde konutunu kaybeden ev sahibi buna yanışmıyor. Kat kesiminin ancak katı kesilen konut sahibinin hak sahibi yapılmasıyla mümkün olacağı belirtiliyor.
|