Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Antakya’ya Umut Olan Örnek...

Örnekevler Tahliye Kararı Geri Çekilsin

Depremzedeler için tamamen gönüllülerin çalışmalarıyla hayata geçen Antakya Kuzeytepe’de yer alan “Örnek Evler” karayolları çalışmaları nedeniyle tahliye edilmek isteniyor. Kararın geri çekilmesi isteğiyle gönüllüler bir imza kampanyası başlattı.

yapi.com.tr
Örnekevler Tahliye Kararı Geri Çekilsin

100 Afet Evi” adıyla yapımına başladığı “Örnek Evler” projesi fikrini ortaya atan Haos Design & Architecture Kurucusu İç Mimar ve Çevre Tasarımcısı Zülal Çakıcı ve arkadaşları; hiçbir maddi destek alınmadan, tamamen malzeme bağışları ve gönüllü çalışanlarla evlerin yapımına başlamışlardı. 22 Ekim 2023 tarihinde ise resmi açılışı gerçekleşmişti. Şu an ise karayolları çalışmaları nedeniyle köyün tahliye edilmesi isteniyor. Bu kapsamda “Örnekevler Tahliye Kararı Geri Çekilsin” başlıklı bir imza kampanyası başlattılar:

“Kahramanmaraş merkezli depremin hemen ardından TÜYAP 11A fuar alanında başlatılan 100 tiny house inşası sürdürülebilir, ekolojik bir yaşam köyü hayaliyle gönüllüler tarafından yapıldı. Tüm imkânlar geçici ve işlevsiz barınaklar yerine kalıcı, ideal bir yaşam örneği olabilecek kapsamlı bir alan dizaynı için, dayanışma ruhuyla örgütlendi.

İlk fırtınada uçmayacak, ilk yağmurda su almayacak, insan onuruna yakışır ve doğaya saygılı yuvalar kurma hayaliyle aylarca, gece gündüz çalışarak inşası tamamlanan evler Hatay/Antakya Kuzeytepe’de yurttaşlarımızın yaralarını sarmayı kolaylaştıracak, örnek bir yaşam alanına dönüştü; derslikler, işlikler, kütüphaneler oluşturuldu.

Çocukların eğitimi, yetişkinlerin ekonomik bağımsızlığı, bakıma muhtaç engelli, ampute bireylerin yaşam kalitesi, hastane gibi önemli kamu binalarına ulaşım kolaylığı düşünülerek, yıkıntıların içinde bir köy kuruldu.

Bölgede çalışmalara devam eden bir avuç gönüllü; susuz, elektriksiz koşullarda yaz kış demeden çalışıp altyapı çalışmalarını da tamamladı.

Köy halkı toprağı ekip biçmeye, kuzusundan köpeğine diğer canlarla beraber normalleşmeye, komşuluk ilişkilerini pekiştirmeye, genişletilebilir şekilde tasarlanan evlere odalar eklemeye başladı.

Şimdi, köyümüz karayolları çalışmaları nedeniyle tahliye edilmek isteniyor.

Edindiğimiz bilgiye göre kayıplarımızın ardından iyileşmeye henüz başlayan Örnekevler Köyü sakinleri, merkezden uzak, insanî barınma koşullarına sahip olmayan başka konteyner evlere yerleştirilecek, gönüllülerin yaptığı evlerse AFAD depolarına kaldırılacak.

Tamamlanması 8 ay süren proje, köyde 8 ay barınabilmiş depremzedelerin iyileşme süreci, altyapı çalışmaları için kullanılan kamu kaynakları da heba edilecek.

Bizler, bu projede yer alan gönüllüler olarak depremzede için maddi ve manevi yeni bir yıkım anlamına geleceğini düşündüğümüz bu kararın geri çekilmesini, karayolu çalışması için başka seçeneklerin düşünülmesini ve sürecin bürokratik ve hukukî arka planının aydınlatılmasını talep ediyoruz. Afetzedeye yaşatılan bu mağduriyet kabul edilemez.

Yetkilileri anayasal çerçevede, temel yaşam haklarımızı hatırlatarak gerekli düzenlemeleri gerçekleştirmeye davet ediyoruz:

Madde 2: Türkiye Cumhuriyeti’nin insan haklarına saygılı bir hukuk devleti olması ilkesi

Madde 5: Devletin temel amaç ve görevleri arasında, vatandaşların refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak yer alır

Madde 17: Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığına saygı gösterilmesi gerekliliği

Madde 56: Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı

Karayolu çalışması için uygun olan tek bölgenin köyümüzün yer aldığı alan olamayacağını düşünüyor, farklı seçenekleri göz önüne alarak yaşanması muhtemel mağduriyetin önlenmesini talep ediyoruz.

O köy bizim köyümüzdür; köyümüzden vazgeçmiyoruz.

 Kampanyaya destek olmak için tıklayın

http://www.yapi.com.tr/haberler/ornekevler-tahliye-karari-geri-cekilsin_205506.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!