1992 yılında inşaat malzemeleri satışı amacıyla kurulan ve 2003 yılında Zeytinburnu’nda 4 bin m2 alanda banyo mobilyası üretimine başlayan ORKA Banyo, bugün Düzce’de 100 bin m2 açık alan içinde 40 bin m2’lik kapalı alanda üretim gerçekleştiriyor. İleri teknoloji üretimi, ihracat yapılanması ve geniş ürün gamı ile Türkiye ve bölge ekonomisine önemli bir katma değer sağlayan ORKA Banyo, uzmanlaştığı alanda gerçekleştirdiği üretim ile banyo mobilyası sektörünü domine ediyor. Kaliteli, tasarım odaklı, çevreci ve fonksiyonel ürünleriyle 30 yıldır sektörde güven ilkesi ile faaliyet gösteren ORKA Banyo, pandemi döneminde yaptığı güçlü yatırımlarıyla büyümeye devam ediyor. Küresel çapta ekonomik ve toplumsal bir krize dönüşen ve dünya ekonomi tarihinin en belirsiz döneminde yatırım kararı alarak krizi fırsata çeviren ORKA Banyo, üretim gücünü pazardaki liderliği ile birleştirerek gelecek 5 yıllık planını ihracat pazarlarında büyüme ve teknolojik yatırımlarla inovatif ürünleri hayata geçirme olarak belirledi.
“Güçlü üreticiler pandemiye rağmen büyümeye ve yatırıma devam etti’ Kurulduğu yıldan bu yana dünya markası olma vizyonu ile teknoloji ve inovasyon yatırımları gerçekleştiren ve ürün gamını sürekli geliştiren ORKA Banyo, her yıl ortalama yüzde 25 büyüme gerçekleştiriyor. Dünyada ve Türkiye’de yaşanan siyasi ve ekonomik krizlere rağmen büyümesini ve yatırımlarını sürdüren ORKA Banyo, sürdürülebilir büyüme stratejisi ile üretim yatırımlarına ara vermiyor. Son 10 yılda Düzce’de bulunan fabrikasına 100 milyon TL yatırım yapan marka, 2020 yılında pandemi gölgesinde 45 milyon TL yatırım gerçekleştirdi. Marka her yıl cirosunun en az yüzde 10’unu yatırıma dönüştürüyor. ORKA Banyo Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yılmaz, “ORKA Banyo olarak bir evin en zor alanında üretim gerçekleştiriyoruz. Islak alanlara mobilya üretimi zor bir iş olmasının yanında uzmanlık gerektiriyor. Endüstriyel üretimin el işçiliği ile birleştiği emek yoğun bir sektörde yaptığımız işte uzmanlaşmak, dünyaya banyo mobilyası üretimi gerçekleştirmek için üretime, inovasyona, tasarıma ve insan kaynakları yatırım yapıyoruz. Her yıl ciromuzun en az yüzde 10’ununu yatırımlara ayırıyoruz. Pandemi sürecinde gerçekleştirdiğimiz bu yatırımlarla pazardaki gücümüzü bir kez daha ortaya koyduk. Bu süreç bize üretim alt yapısı güçlü ve kaliteli üretim yapan firmaların her koşulda büyümeye devam ettiğini gösterdi. Genel olarak bakıldığında tüm sektörlerde üretim gücü olan firmalar büyümeye devam etti. Biz de banyo mobilyası sektöründe dünyada sayılı firmalardan biriyiz.” dedi.
Çevreci üretim yaklaşımı, çevreci ürünler ile gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya Fabrikada üretim yatırımlarının yanında gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için çevreci üretim yaklaşımı ile hareket ettiklerini ifade eden Ömer Yılmaz, “Yatırımlarımızın en önemli parçalarından biri çevreci üretim teknolojileri... Üretimde kullandığımız malzemelerin çevre dostu, enerjinin yenilenebilir olmasına özen gösteriyoruz. Atıklarımızın yasa ve mevzuatlara uygun olarak imhasını sağlayarak çevresel etkilerimizi azaltmayı ve kirliliği önlemeyi hedefliyoruz.
Bu yıl hayata geçirdiğimiz yağmur suyu toplama deposu ile yağmur sularını toplayarak filtre sisteminden geçiriyor, yangın suyu depomuzda ve peyzaj/bitki sulama sistemimizde kullanıyoruz. Üretim ve sevkiyat binalarımızın çatılarında kullanılan şeffaf çatı panelleri ile gün/güneş ışığından maksimum oranda yararlanıyoruz ve böylelikle enerji tasarrufu sağlıyoruz. Sevkiyat depo binamızda kullandığımız cephe ve çatı panellerinde izolasyonlu çevre dostu panelleri tercih ederek, ısı yalıtımı sağlıyoruz. Bu sayede bina içerisinde ısının muhafaza edilmesi ile enerji ve yakıt tasarrufu da elde ediyoruz. Uluslararası platformda “Yeşil Mutabakat” çerçevesinde karbon ayak izini azaltmaya yönelik sürekli yeni çalışmalar yapıyoruz.” diyor.
Pandemi döneminde ve sonrası üretim arttı, talep yoğunlaştı Pandemi süreci ile dünyada üretim ve tüketim dengeleri de değişti. Özellikle üretimde Avrupa’nın üretimlerinin durma noktasına gelmesi, tedarik pazarlarının değişmesi ile Türkiye’ye ilgi arttı. Pandemi dönemi ve sonrasında Avrupa pazarlarından talep yoğunluğu ile karşılaşan marka 2021 yılı ihracat hedefini büyüttü. Marka yıl sonunda üretiminin yüzde 50’sini ihraç etmeyi hedefliyor. Nalan Yılmaz “Üretimi, inovasyonu, teknolojisi güçlü markalar toparlanma süreci ile birlikte hızlı adaptasyon ve organizasyon gücü ile bu süreçlerden güçlenerek çıkabiliyor. Dünya’da yaşanan üretim ve lojistik sorunlar nedeniyle Türkiye güçlü bir üretim üssü oldu. Banyo mobilyası sektöründe kalite, teknoloji, üretim gücü ve hızı ile öne çıkan bir marka olarak biz de yoğun bir taleple karşılaşıyoruz. Büyük marketlerin satış hızına yetişebiliyor olmamız, taleplerini karşılamamız bizi tedarikte öncelikli konuma taşıyor. İç pazarda da evde geçen zamanın artması, eve kapanmalar ve evden çalışma, tüketici alışkanlıklarının değişmesi ile yeni ihtiyaçların doğması, bazı harcama kalemlerinde paranın evsel tüketime kayması, ertelenen evlilikler ve konut sektöründeki hareketlenme ile ciddi bir satış hacmine ulaşıyoruz’ dedi.
Üretim gücü ve kalitesiyle ihracat hacmini büyütüyor Üretiminin yüzde 40’ını ihraç eden ORKA Banyo, 84 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Balkan Ülkeleri, Rusya, Ukrayna, Hırvatistan, İngiltere, Malta, Slovakya, Suudi Arabistan, Katar, Irak, Fas, Cezayir markanın güçlü olduğu pazarlar arasında yer alıyor. ORKA Banyo, toplam ihracatının yüzde 65’ini Avrupa’ya, yüzde 12’sini Orta Doğu’ya, yüzde 13’ünü Afrika’ya, yüzde 8’ini Asya pazarına gerçekleştiriyor. 2022 yılı itibarıyla Kuzey Amerika kıtası, Büyük Britanya, Afrika ülkeleri, Rusya pazarlarında da ihracatını artırmayı hedefleyen ORKA Banyo, ulusal ve uluslararası fuarlara katılarak ve hedef pazarlarda marka yatırımları yaparak bir dünya markası olma vizyonu ile hareket ediyor. Hedeflediği pazarlar doğrultusunda kapasite yatırımları gerçekleştiren ORKA Banyo, 2022 yılında ihracat gerçekleştirdiği ülke sayısını 100’e çıkarmayı, mevcut pazarlarda hacmini, pazar payını artırmayı hedefliyor.
Banyo mobilyaları alanında uzmanlaşmış marka olarak hizmet verdiklerini ve globalleşme hedefiyle hareket ettiklerini belirten ORKA Banyo Genel Müdürü Nalan Yılmaz, “Türkiye’de ilk demonte banyo dolabı üreticisi olarak çıktığımız yolda sürekli yatırımlar yaparak sektöre yenilikler katıyoruz. Türkiye’nin ilk banyo mobilyası markası olarak dünyanın en büyük yapı marketleri ile çalışıyoruz. Dünyada edindiğimiz tecrübe ve şartnameleri sektöre aktararak sektörü geliştiriyoruz. AR-GE yatırımlarımızla yeni ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Gündem ve trendleri yakından takip ederek sektöre yenilikler katıyoruz. Yeşil banyolar üzerinde çalışıyoruz ve akıllı banyolara yoğunlaştık. Ciromuzun yüzde 3’ünü AR-GE’ye ayırıyoruz. Sadece yeni ürün geliştirmiyor, satış sonrası hizmet yaklaşımlarımız ve müşteri memnuniyeti ile sektörde fark yaratıyoruz.” dedi. Türkiye’nin 2020 ihracatı 62 milyon dolar. Bu ihracatın 6.2 milyon dolar ile yüzde 10’nunu tek başına Orka Banyo gerçekleştiriyor.
Özgün tasarımlar, tasarımcı iş birlikleri Banyo mobilyası sektörüne yenilikler katarak sektörde değer yaratan ORKA Banyo, tasarımcı iş birlikleri ile öne çıkıyor. Nalan Yılmaz “Pandemi döneminde fabrika yatırımlarımızın yanı sıra hem faaliyet gösterdiğimiz sektöre hem de markamıza büyük değer katacağını düşündüğümüz projelerimizi hayata geçirdik. İlk olarak tasarım merkezimizi oluşturarak, banyolarla tasarım kavramını vurgulamak istedik. Bu düşünceden yola çıkarak attığımız adımlara Sezgin Aksu ile işbirliğimizi ekleyerek bir ilke imza attık. Uzun süredir üzerinde çalıştığımız ve çok kısa bir süre sonra hayata geçireceğimiz bir diğer projemiz ise “Yeşilden Maviye...” ORKA Banyo olarak küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle geniş kitlelerin ilgi alanına giren çevre sorunlarını çözmek için en ideal yolun bilinçlendirme ile birlikte sürdürülmesi gereken çevre yatırımları olduğuna inanıyoruz. Oluşturduğumuz projemiz sayesinde orman varlıklarının artırılması ve bilinçli su tüketimi ile gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için harekete geçiyoruz. Değişimin ve dönüşümün öncüsü olarak hem sektörümüze hem de markamıza sürekli yenilikler ve değer katmak için her daim heyecanla çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
ORKA Banyo, Sezgin Aksu İşbirliği ile banyolarda tasarım konuşacak Banyoları yaşanabilir mekanlara dönüştürmek için şık, özgün ve inovatif ürünlere imza atan ORKA, üretim ve tasarım gücünü tasarımcı iş birlikleri ile taçlandırıyor. Milano'daki ofisi Aksu/Suardi ile başarılı tasarımlara imza atan tasarımcı Sezgin Aksu iş birliği ile geçtiğimiz dönem Aura ve Boxes tasarımlarını hayata geçiren marka, 2022 koleksiyonunda da Aksu ile işbirliğini sürdürüyor. Tasarımcı iş birliklerinin yanı sıra markanın kendi Tasarım Merkezi olması da yeni ürün hızını ve banyo dekorasyonunda yaratıcılığı destekliyor.
“Yeşilden Maviye” projesiyle gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyor “Yeşilden Maviye” projesiyle küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle artan çevre sorunlarına çözüm üretmeyi hedefleyen ORKA Banyo, yeşil ve mavinin ayrılmaz bağına vurgu yapıyor. Birine zarar verirken diğerinin de tüketildiğine dikkat çeken marka, proje kapsamında su kaynaklarının korunması için bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirirken, “Çekül” ile işbirliği ile oluşturduğu “ORKA Banyo Korusu” ile ağaçlandırma faaliyetlerini sürdürüyor. Rate Serisi’nden ürün satın alan her kullanıcı için bir ağaç dikiyor ve isme özel hazırlanan Çekül sertifikasını hediye ediyor. Doğanın dengesini sağlamak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için büyük önem taşıyan iki konuya yönelik aynı anda çalışmalar yürüten marka, #YeşildenMaviye giden yolda hem yeşili hem maviyi kucaklıyor.
|