Organik tarımın başkenti İzmir, dünyada 50 milyar dolarlık
ticaret hacmine ulaşan sektörden daha fazla pay almak için atağa kalktı.
Tarım ürünleri ihracatında başı çeken İzmir, öncelikli beş sektörden biri
olarak belirlediği organik tarımla Türkiye’nin dünya pastasından aldığı payı
artırmakta kararlı. Sektör temsilcileri, Ege Bölgesi’ne özel
teşvik verilip, bölgenin tamamının ‘organik tarım
havzası’ ilan edilmesini istiyor.
Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) Başkanı Atila
Ertem, Ege Bölgesi’nin Türkiye organik ürün üretiminin yüzde 50’sini
karşıladığını belirterek, “Alan bazında bu oran yüzde 36.6 seviyesinde. Organik
üretimle uğraşan çiftçilerin de yüzde 34’ü Ege’de” dedi. Ertem, İzmir’in 120
çeşit organik ürün üretimiyle rekora sahip olduğunu ve tek başına ülke
üretiminin yüzde 20’sini oluşturduğunu kaydetti.
Ege markasını yaratırız
Ertem, “Sektörün kilit örgütleri, sertifikasyon kuruluşları da merkez olarak
İzmir’i tercih etmiş durumda” diye konuştu. Katma değeri yüksek organik
ürünlerin önem kazandığını ifade eden Atila Ertem şunları söyledi:
“Ege büyük potansiyel taşıyor. Rakamların yanısıra, bilgi birikimi ve çiftçi
bilinci yüksek. Tüketim anlamında da önde gelen iller Ege’de. Bu yüzden özel
teşvik verilmeli. Bölgenin tamamı organik tarım havzası ilan edilebilir. Aynı
Silikon Vadisi gibi dünyada organik üründe Ege markasını yaratabiliriz.”
İşte bunlar yapılıyor
Kümelenme Projesi: İzmir, Avrupa Birliği desteğiyle
yürütülen “Ulusal Kümelenme Politikasının Gerçekleştirilmesi
Projesi” kapsamında “Organik Gıda Kümelenme
Projesi”nin merkezi seçildi.
Uluslararası fuar: Yeni bir uluslararası fuarın temelleri
atılıyor. Ekoloji İzmir adındaki fuar 6-9 Mayıs 2010’da
Uluslararası Fuar Alanı’nda düzenlenecek.
Organik tekstil: Tekstil, konfeksiyon ürünlerinin dış
pazarlarda avantajını artırmak için yürütülen çalışmalar sonucu
‘GDO’suzdur’ etiketi koyma hakkı kazanıldı.
Organik Oyuncak: Bornova Belediyesi’nin ‘Organik
Oyuncak Üretimi Projesi’ nde kurs alan 30 evkadını sertifikalarını
aldı. Proje Türkiye’de bir ilk.
|