Türkiye Vagon Sanayii A.Ş'nin (TÜVASAŞ) Bulgaristan Demiryolları için ürettiği lüks yolcu vagonlarının TÜVASAŞ'taki teslim törenine katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bulgaristan ile Türkiye'nin sadece iki komşu ülke olmadıklarını, tarihi ve ortak kültür değerleriyle çok önemli iki komşu ülke olduklarını söyledi.
İki komşu ülkenin birçok ortak değeri ve geçmişte birlikteliği olduğunu anımsatan Yıldırım, şöyle konuştu:
''İşte bugün bu ilişkileri bir adım daha ileri götürmenin mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Yarım asrı aşan bir geçmişi olan TÜVASAŞ artık TCDD'nin ihtiyacını karşılamanın ötesinde, yurtdışına da açılmış, bir süreden beri ihracata yönelik çalışmalarına da hız vermiştir. Daha önce Irak Demiryolları'na ve diğer bazı ülkelere ihracatla başlayan bu çalışma Bulgaristan Demiryolları için kapsamlı bir vagon imalatıyla, yataklı vagon imalatıyla devam etmektedir. Teslimatını gerçekleştireceğimiz ilk parti, Bulgaristan Demiryolları'ndaki yolcu seyahat konforunu artıracak ve Türkiye-Bulgaristan dostluğunu daha da pekiştirecektir.''
TÜVASAŞ'a güven duyarak vagon siparişi vermesinden dolayı Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakanı İvaylo Moskovski'ye teşekkür eden Yıldırım, ''Sizin de bizim de kullandığımız bir söz vardır. 'Torbada ne varsa çorbada da o vardır' denir. Türk ve Bulgar girişimcileri birbirini çok iyi tanıyor. Bu, her iki ülke için büyük avantajdır. Gün geçtikçe Bulgaristan'da Türk yatırımları artıyor. Metro yapımından imalat sanayisine, birçok alanda Türk girişimcileri Bulgaristan'da iş yapıyor. Keza 358 tane Bulgar girişimci de Türkiye'de yatırım yapıyor'' ifadelerini kullandı.
''Kesintisiz demiryolu ulaşımı modern İpek Yolları ile tekrar ihya ediliyor''
Yıldırım, Bulgaristan'ın demiryollarında uygulamaya koyduğu reform çalışmalarını dikkatle takip ettiklerini ve takdirle izlediklerini belirterek, Bulgaristan'ın mevcut demiryolu hatlarını yenilediğini söyledi.
Özellikle Filibe'ye, Filibe'den Türk hududuna kadar olan demiryolu hattının tamamlanmak üzere olduğuna işaret eden Yıldırım, şunları bildirdi:
''Kapıkule'den Türkiye bağlantısıyla birleştirildiğinde iki ülke arasında demiryolu kullanımı çok daha sık yapılır, çok daha fazla taşımacılık yapar hale gelecek. Aynı şekilde Türkiye'de de özellikle son 10 yılda demiryollarına yapı yatırım konusunda kapsamlı bir seferberlik başlattığımızı bu vesileyle ifade etmek isterim.''
Türkiye'nin önemli şehirlerini yüksek hızlı trenlerle birbirine bağladıklarını ifade eden Yıldırım, halihazırda Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya hatlarının hizmete girdiğini ve açıldığı günden bu yana 7 milyona yakın insanın hızlı trenle seyahat etmenin konforunu yaşamış olduğunu belirtti.
Önümüzdeki sene sonu Ankara-İstanbul hattının tamamen bitirileceğini, aynı zamanda devamı olan Marmaray'ı da hizmete alacaklarını aktaran Yıldırım, "Böylece artık Pekin'den Londra'ya kadar, Asya-Avrupa arasında kesintisiz demiryolu ulaşımı modern İpek Yolları ile tekrar ihya ediliyor, tekrar yaşatılıyor. Ankara-İstanbul hızlı treninin en önemli dönüş noktası, durak noktası burasıdır, Sakarya'dır, Adapazarı'dır. Adapazarı, sadece hızlı trenin geçtiği bir ilimiz değil, Adapazarı aynı zamanda Karadeniz'in, Karadeniz'e yapılacak limanları Adapazarı-İzmit-Yalova-İstanbul Vadisi'ne bağlayacak Karasu-Sakarya tren hattının da geçtiği yerdir. Onun da inşaatına başladık. Hayırlı, uğurlu olsun.'' dedi.
Mevcut demiryolu ağının 11 bin kilometresinden 7 bin kilometresini yenilediklerini kaydeden Yıldırım, demiryollarının ana parçalarını, alt ve üst yapı malzemelerini Türkiye'de yapar hale geldiklerini söyledi.
Yıldırım, Türkiye'nin AB'ye üye olmak için bir süredir gayret ettiğini anımsatarak, TÜVASAŞ'ın AB üyesi Bulgaristan'a vagon satarak pek çok kurumdan önce AB'ye girmeyi başardığını sözlerine ekledi.
Konuk Bakan Moskovski
Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakanı Moskovski, ülkelerindeki demiryolu ulaşımının ciddi sıkıntılar içinde bulunduğuna dikkati çekerek, ağır ekonomik krizdeki tasarruf tedbirlerine rağmen, uzun süredir ertelenen stratejik vagon yatırımını yapmanın mutluluğu içinde olduklarını kaydetti.
Moskovski, teslim alacakları vagonların tüm AB kriterlerine uygun olduğunu ifade ederek, ''Temmuz ayı içinde Plovoliv-Svilengrad arasındaki modernize edilmiş demiryolunu kullanıma açacağımızı söylemek isterim. Bu yol saatte 160 kilometre hız yapmaya elverdiği gibi, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler için de büyük önem taşımaktadır. Öyle umuyorum ki bu gibi olaylar ve projeler geleneksel olarak iyi olan ticari ilişkilerimizi ve iki ülke ilişkilerinin derinleşmesini sağlar'' dedi.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise Türk demiryolu endüstrisi ürünlerinin sınırları aşarak, komşu ülkelerde de hizmet vermeye başladığı önemli bir işbirliğine tanıklık ettiklerini belirterek, TÜVASAŞ'ın ürettiği yolcu vagonlarının yerli tasarımın, yerli iş gücünün, yerli akıl ve alın terinin eseri olduğunu bildirdi.
Törenin sonunda TCDD Genel Müdürü Karaman ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Arifiye-Adapazarı arasındaki demiryolu hattının yeni hafif raylı sistem için kullanılması amacıyla işbirliği protokolü imzaladı.
Yıldırım ve konuk Bakan Moskovski ile protokol üyeleri vagonları gezerek yetkililerden bilgi aldı.
Bulgaristan için üretilen yolcu vagonları
Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakanlığı ile TÜVASAŞ arasında 17 Aralık 2010'da imzalanan sözleşme kapsamında üretimine başlanan 30 yolcu vagonu için Bulgaristan, 32 milyon 220 bin avro ödeyecek. 12 yolcu vagonu haziran ayı sonunda, 8 adedi gelecek ay, 10 adedi de yıl sonunda teslim edilecek.
160 kilometre hıza kadar çıkabilen lüks yolcu vagonlarında bilgilendirme ve Intercom Sistemi, yangın ihbar sistemi, klima ve kapalı devre kamera sistemi bulunuyor.
|