2 milyar dolara mal olan ilk etabının temeli Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından atılan Olimpiyat Kenti projesinin, 1 milyar 394 milyon dolarlık ikinci etabının da Polimeks İnşaat'a verildiği açıklandı. Türkmen lider Berdimuhamedov, sözkonusu projeyle ilgili kararı imzalarken, Aşkabat Şehir Valiliği'ne de projeyle ilgili Polimeks İnşaat ile anlaşma imzalama yetkisi verildi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Berdimuhamedov, Olimpiyat Kenti projesinin ikinci etabında kapalı atletizm kompleksi, 5 bin kişilik su kompleksi, 4 bin kişilik kapalı tenis kortu, açık alanda su kompleksi, 450 kişilik otel, parkurlar gibi birçok tesisin kurulacağını söyledi. Dev Olimpiyat Kenti'nin inşaatına 2010 yılında start verildi. 150 hektar alanda inşa edilecek ve toplam yatırım bedeli 5 milyar doları bulacak projenin ilk etabı için 2 milyar, ikinci etabı için ise 1.4 milyar dolarlık kaynak ayrıldı. Projenin toplam maliyetinin 5 milyar doları bulması bekleniyor. Olimpiyat Kenti Projesi'nin 2017 yılında yapılacak Asya Kapalı Salon Oyunları'na yetiştirilmesi öngörülüyor.
Türkmenistan'ı Türk müteahhitler inşa ediyor
Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un imzaladığı yeni ihaleler ile Türk müteahhitlerin bu ülkede 2012 yılının ilk 5 ayında üstlendikleri projelerin bedeli 2 milyar 610 milyon doları buldu. Ülkenin imarında sözsahibi olan Türk inşaat ve tekstil şirketleri, spor kompleksleri, liman inşaatı, okul, hastane, yol, altyapı, köprü, demiryolları, sondaj platformu, boru hattı inşaatı, tekstil fabrikaları, otel ve sosyal tesisler gibi yüzlerce projeye imza atıyor. Polimeks İnşaat 1.4 milyar dolara Olimpiyat Kenti'nin ikinci etabının yapımını üstlendi. Soykaya İnşaat ise, 45 milyon dolara Balkan eyaletinde demiryolu istasyonu ve konut inşa edecek.
Türkmenistan'da tekstil alanında faaliyet gösteren Norsel şirketi, 6 bin ton üretim kapasiteli pamuk işleme fabrikası, Lebap vilayetindeki mevcut fabrikanın modernizasyonu ve Seydi kentinde 6 bin ton pamuk işleme fabrikası kuracak. 3 fabrikanın toplam bedeli 110 milyon doları bulacak.
Çakır inşaat ise 10 milyon dolarlık Baht Köşkü (Nikah Dairesi) ihalesini kazanırken, Cotam şirketi Daşoğuz vilayetinde 31 milyon dolara 200 yataklı sanatoryum kuracak. Cotam şirketi, aynı vilayette 23 milyon dolara Türkmenistan'ın ilk modern hayvancılık kompleksine imza atacak.
Çalık Holdinge bağlı GAP İnşaat şirketi ise 105 milyon dolara ülkenin 5 eyaletinde acil yardım merkezleri inşa ediyor. Efor İnşaat şirketi ise başkent Aşkabat'ta 65 milyon dolara kardiyoloji hastanesi yapacak.
Türk şirketleri geçen yıl Türkmenistan'da toplam 63 projenin yapımını üstlenirken, projelerin bedeli 3 milyar 270 milyon doları bulmuştu. Yaşanan küresel krize rağmen, ülkedeki imar çalışmalarını devam ettiren Türk şirketleri, 2010 yılında da 4,5 milyar dolarlık iş almıştı. Türk inşaat şirketlerinin, 1991 yılından bu yana aldıkları işlerin toplam hacmi 30 milyar doları aştı. Şu anda ülke genelinde 32 milyar dolar değerinde bin 500 projenin inşaatı devam ediyor.
|