Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Öğrenci Güvenliğinden Esirgenen Paralar Vakıflara Harcandı

KYK yurtlarının bakımı için Gençlik Bakanlığı bütçesine ödenek eklenmesi talebinin reddedilmesinin ardından iki yurtta asansör kazası yaşandı. İki kazada da facianın kıyısından dönüldü. Öğrenci güvenliğinden esirgenen bütçe, vakıf ve derneklere harcandı.

yapi.com.tr
Öğrenci Güvenliğinden Esirgenen Paralar Vakıflara Harcandı

Aydın’da bir öğrencinin KYK yurdunda hayatını kaybetmesinden ders almayanlar tedbirsizliği sürdürüyor. TBMM’de, “Yurtların bakım onarımı” için teklif edilen ek ödeneğin AKP ve MHP oylarıyla reddedildiği hafta öğrenci yurtlarında iki asansör kazası kamuoyunu korkuttu. Öğrenci yurtlarında birbiri ardına yaşanan kazalar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın, “Yurtlarda her ay periyodik bakım yapılıyor” iddiasını da yalanladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesi 3 Kasım'da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilirken 4 Kasım’da Muş’taki, 5 Kasım’da ise Rize’deki KYK yurdunda asansör kazası meydana geldi.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 2024 yılı bütçe görüşmelerinde muhalefet tarafından, “Öğrenci yurtlarının bakım ve onarımlarının yapılması” amacıyla bakanlığın bütçesine 100 milyon TL'lik ödenek eklenmesi talebi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Öğrencilerin güvenliği için 100 milyon TL’lik ek ödenek esirgenirken öğrenci yurtları peş peşe yaşanan asansör kazaları ile gündeme oturdu. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Bak, asansörlerin bakımlarının yapıldığını söylese de Muş'ta bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumu Sultan Alparslan Kız Öğrenci Yurdu'nda arızalanan asansör iki kat arasında asılı kaldı. Asansörün içerisinde mahsur kalan iki öğrenci güvenlik görevlileri tarafından kurtarılırken astım hastası olduğu belirtilen bir öğrenci hastaneye kaldırıldı.

Bir asansör kazasının da Rize Ayder KYK Yurdu’nda yaşandığı bildirildi. Yurtta hizmet veren asansörlerden biri, bulunduğu kattan zemin kata düştü. Yurttaki öğrenciler, asansörün, “Halatları değiştiği” gerekçesiyle bir süredir kullanım dışı olduğunu, kazanın yaşandığı gün çalıştırılmaya başladığını öne sürdü.

Para vakıflara gitti
Yaşanan kazaların ardından ise gözler, bakanlığın bütçe kullanım tercihlerine çevrildi. Bakanlık, “Kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler” adı altında vakıf ve derneklere 2020-2022 döneminde toplam 1 milyar 110 milyon 425 bin 658 TL aktardı. Ocak 2011-Haziran 2023 yatırım programında bakanlığa ait 46 adet stadyum projesi bulunduğu ifade edilirken toplam maliyet ise kayıtlara, 5 milyar 330 milyon 631 bin TL olarak geçti.

Son 11 günde 9 kaza
Muş ve Rize’deki yurtlarda yaşanan kazaların yanı sıra KYK yurtları son 11 günde toplam dokuz asansör kazası ile anıldı. Kamuoyunda büyük tedirginliğe yol açan asansör kazaları şöyle sıralandı:

Bartın: KYK Ağdacı Öğrenci Yurdu’nda asansör üçüncü kattan eksi birinci kata düştü.

Giresun: KYK Esma Hatun Öğrenci Yurdu’nda sekizinci kattan beşinci kata düşen asansörde öğrencilerin mahsur kaldığı öğrenildi.

Ordu: Kız Öğrenci Yurdu’nda asansör kayarak zemine çakıldı. Asansörün düşmesinden yaklaşık beş saniye önce asansörde mahsur kalan dört öğrenci arkadaşları tarafından kurtarıldı.

Gümüşhane: KYK Zeynep Ana Kız Öğrenci Yurdu’nda öğrencilerin içinde bulunduğu asansör bir anda beşinci kattan üçüncü kata indi.

Konya: Ilgın Meslek Yüksekokul Erkek Yurdu'nda arızalanan asansörde mahsur kalan öğrenciler arkadaşlarının yardımı ile kabinden çıkarılabildi.

Nevşehir: KYK Ayşe Humasah Sultan Kız Öğrenci Yurdu’nda üç öğrencinin içerisinde bulunduğu asansör üç kat aşağıya kaydı.

Sivas: KYK Binali Yıldırım Yurt Kampüsü'ndeki 10 bin kişilik kız öğrenci yurdunda içerisinde bir öğrenci olan asansör arızalandı. Öğrenci, arkadaşlarının yardımı ile asansörden çıkabildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ogrenci-guvenliginden-esirgenen-paralar-vakiflara-harcandi_200258.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!