ODTÜ'lülerden Su Analizine...
Melih Gökçek Hakkında ODTÜ...
ODTÜ Rektörü'nden 'Yol' Savunması:...
Doğa Katliamının Detayları Ortaya Çıktı
ODTÜ Mezunlar Derneği'nden...
"Nasıl Ödeyeceksiniz Bu Vebali?
Öğrenci Topluluklarından ODTÜ...
ODTÜ Talanı 3 Kat Daha Fazla
TMMOB'dan ODTÜ'deki Doğa Katliamına...
Ankara’da Yapılan Hangi Yol...
Mahkeme Kamu Yararını Gözetti
Mimarlar Odası: ODTÜ’ye Plan Dayanmıyor
ODTÜ'yü İkiye Bölme Planı!
Güneş Enerjisi Yarışmaları...
Türkiye'de Üretilecek Güneş...
Japonlar'dan Çığır Açan ‘Kablosuz...
Çiftlikte Elektrik Üretip...
Yerli Güneş Paneline Çin'e...
EPDK, Güneş için Lisans Başvurularını...
Aydınlanmak için Tek Umutları Güneş
Tunçmatik-Powergie Türkiye'nin...
“Güneş Enerjisi Artık Romantik...
Enerji Verimliliğimizde Düşüş
Enerjide Para Cezaları Arttı
25 Milyar Dolar Büyüklüğe...
"Enerji Yoksullarına" Destek Geliyor
İşte Türkiye'nin Yeni Enerji Stratejisi
Almanya’da Güneş Enerjisi...
Avanos'a Güneş Santrali Kurulacak
“Söylem Doğru, Uygulama Yanlış”
ODTÜ Enerjisini Güneşten Alacak
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Solar Kampüs Projeleri Koordinatörü Doç. Dr. Çetin Göksu, "ODTÜ uzun vadede ulaşım dahil enerjinin tamamen güneşten elde edildiği 30 bin kişilik kent haline gelecek" dedi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Solar Kampüs Projeleri Koordinatörü Doç. Dr. Çetin Göksu, "ODTÜ uzun vadede ulaşım dahil enerjinin tamamen güneşten elde edildiği 30 bin kişilik kent haline gelecek" dedi.
Göksu, "Solar Kampüs Güneş Projeleri"ne ilişkin soruları yanıtladı. Amaçlarının uzun vadede kentlerin, kampüslerin ve binaların güneşten maksimum şekilde yararlanmasını sağlamak olduğunu anlatan Göksu, "Binaların ısıtma, soğutma, aydınlatma, sıcak su gibi ihtiyaçlarını karşılayacak olan bütünleşmiş bir Mimari Güneş Cephesi Modeli'nin ilk örneğinin sonuçları test edilecek. Güneş cephesi bir Türkiye modeli olacak" diye konuştu. Enerji verimliliğinin önemine dikkati çeken Göksu, şöyle konuştu: "Bildiğimiz gibi enerji verimlilik yasası ve buna bağlı binalarda enerji performansı, her binaya enerji kimliğinin verilmesi konusu Türkiye'nin gündeminde. Fakat nasıl yapılacağı bilinmiyor. İşte güneş cephesi modeli, bina cephelerine monte edilerek binaların güneş enerjili hele getirilmesini sağlayacak bir araştırma geliştirme projesi. Güneş cephesi modelini bir yıl içerisinde ODTÜ'de uygulayıp, sonuçlarını test edip bütün Türkiye'de hem bakanlıkların kullanabileceği hem de özel sektörün kullanabileceği bir model haline getirmeyi amaçlıyoruz." Projenin "Güneş Bisikleti" ayağından da söz eden Göksu, güneşle şarj edilebilen bisiklet modellerinin de geliştirilerek, üniversite içerisinde test edileceğini söyledi. Göksu, projenin amacının, kentlerdeki bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak olduğunu ifade ederek, "ODTÜ'de üretilecek güneş bisikletleri, binaların önünde kurulacak olan bisiklet parklarında güneş enerjisiyle sarj edilecek. Güneş bisikletinin en önemli tarafı özellikle engebeli arazilerde kolaylık sağlayacak. Bisiklet firmalarıyla görüşüp bu projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz" diye konuştu. Göksu, projenin diğer bir ayağının da Entegre Güneş Santrali olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Teknokent binalarının çatılarına entegre bir şekilde yerleştirilecek sistemde tamamı ODTÜ yapımı olan güneş pilleri kullanılacak. İlk hesaplara göre yıllık 13 bin megavat saat elektrik tüketen Teknokent'in 11 bin megavatsaatlik bölümü bu sayede karşılanacak. Eğer finansman bulunursa Teknokent'in elektriğinin tamamına yakın kısmını güneş panellerinden sağlayabiliriz. ODTÜ, uzun vadede ulaşım dahil enerjinin tamamen güneşten elde edildiği 30 bin kişilik kent haline gelecek." Solar Kampüs Güneş Projeleri kapsamında "Güneş Serası Projesi", "Güneş Köy Projesi", "Güneş Araştırma Merkezi Proje'leri de bulunuyor. |