Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Nükleer Santral İhalesine Protesto

Türkiye'nin nükleer santral planı ihale aşamasına geldi, ancak santralin ne getirip ne götüreceği yönündeki tartışmalar hız kesmiyor. Yarın yapılacak nükleer santral ihalesi öncesi, "Küresel Eylem Grubu" ve Greenpeace üyesi bir grup başkentte bakanlık önünde yere yatarak ölü taklidi yaptı.

CNN Türk
Nükleer Santral İhalesine Protesto

Türkiye'nin nükleer santral planı ihale aşamasına geldi, ancak santralin ne getirip ne götüreceği yönündeki tartışmalar hız kesmiyor. Yarın yapılacak nükleer santral ihalesi öncesi, "Küresel Eylem Grubu" ve Greenpeace üyesi bir grup başkentte bakanlık önünde yere yatarak ölü taklidi yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önüne gelen grup adına açıklama yapan Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Koral Diker, Türkiye'nin enerji ihtiyacına gerçek çözümlerin üretilmesi  gerektiğini söyledi. Bu çözümlerin, temiz yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji verimliliği olduğunu belirten Diker, nükleer endüstrinin, akıtılan yüz milyarlarca dolara karşın geçen 50 yıl içinde atık sorununa ve güvenlik açıklarına çözüm bulamadığını vurguladı.

"Nükleere Hayır" pankartının da açıldığı eylem sırasında, siyah tulum giyen bir grup, Bakanlık önünde yere yatarak ölü taklidi yaptı. Bir süre eylemlerini sürdüren grup, daha sonra çevik kuvvet tarafından çember içine alındı. Güvenlik güçleri, "eylemin yasadışı olduğu, bunu sona erdirip bakanlık önünden ayrılmaları, aksi halde  gözaltına alınacakları" uyarısında bulundu. Bu çağrıya uymayan 34 kişi, gözaltına alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Nükleer enerji
 
Uranyum gibi ağır radyoaktif atomların, bir nötronun çarpması ile daha küçük atomlara bölünmesi veya hafif radyoaktif atomların birleşerek daha ağır atomları oluşturması sonucu çok büyük miktarda bir eneji açığa çıkıyor. Bu enerji 'nükleer enerji' olarak adlandırılıyor.
 
Nükleer santrallerin geçmişi:
 
Dünyanın ilk nükleer enerji santrali İngiltere'deki Calder Hall'de 1956 yılında kuruldu. Bugüne kadar dünya çapında birkaç önemli nükleer kaza meydana geldi. Bunlardan en önemlisi 1986'daki Çernobil nükleer faciası oldu. Kazanın sonuçları, 20 yıl sonra bile hala milyonlarca insanı etkiliyor.
 
Avantajları:
 
* İyi yapılmış nükleer santraller, kömürle çalışan santrallere oranla daha 'temiz' olabiliyor.
* Radyoaktif maddeler, aynı miktardaki fosil yakıta göre daha çok enerji üretiyor.
* Nükleer santraller, fosil yakıtla çalışan santrallere göre daha az sera gazı etkisi yaratıyor.
 
Dezavantajları:
 
* Uranyumun elde edilmesi 'temiz olmayan' bir işlem.
* Nükleer santrallerin atıkları, yüzyıllarca zehirli etkisini sürdürüyor. Bu atıkları kalıcı biçimde depolamanın ya da yok etmenin bir yolu yok.
* Bir hata durumunda çok fazla sayıda insanı ve çevreyi etkileyebilecek felaketler yaşanabiliyor.
* Yapım, bakım ve söküm maliyetleri hayli yüksek.
* Japonya gibi en gelişmiş teknolojiyle yapılmış nükleer santrallere sahip ülkelerde bile, kazalar olabiliyor.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/nukleer-santral-ihalesine-protesto_63903.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!