Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Nemrut' u Koruma Projesi

Akbank'ın finansal desteği ile devam eden "Nemrut'u Koruma Projesi" çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Finansal desteğini Akbank'ın üstlendiği

Medya Ofis
Nemrut' u Koruma Projesi

b>Akbank'ın finansal desteği ile devam eden "Nemrut'u Koruma Projesi" çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Finansal desteğini Akbank'ın üstlendiği "Nemrut'u Koruma Projesi"ndeki gelişmeler, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Dr. Alpay Pasinli'nin de katıldığı bir basın toplantısı ile açıklandı.

Proje çalışmalarının 2003 yılındaki 3 hedefi arasında ilk olarak ''Restorasyon Evi'' kurulması, aralarında kötü durumda olan Aslanlı horoskop'un da bulunduğu kum taşlarından yapılan rölyefleri kurtarma çalışmaları ve Doğu terasının kuzeyinde bulunan ''Kartal ve Aslan'' heykellerinin kaidelerinden başlanarak restore edilmesi bulunuyor.

Akbank'ın finansal desteği, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın denetimi ve izniyle Uluslararası Nemrut Vakfı tarafından yürütülen ve Dünya Anıtlar Fonu tarafından geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlanan "Nemrut'u Koruma Projesi "nin çalışmaları devam ediyor.

Nemrut'ta sürdürülen "Nemrut'u Koruma Projesi"nde bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalar ve proje ile ilgili hedefleri açıklamak üzere Akbank Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısına, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Dr. Alpay Pasinli'nin yanı sıra, Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı, Merkezi Hollanda'da bulunan "International Nemrud Foundation"ın Başkanı Ir Maurice L.A. Crijns ve Amsterdam Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Herman A.G. Brijder katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı, Akbank'ın kurulduğu günden beri yarım yüzyılı aşkın dönemde kültür ve sanata yaptığı ciddi katkıların yanısıra, son yıllarda tarihi mirasımızın ortaya çıkarılması ve korunması ile ilgili projelerde de yer almaya başladığını belirterek, "Nemrut Projesi'nin yanı sıra Antandros Antik Kenti'nin açığı çıkarılması için yapılan kazı çalışmasını da destekliyoruz." dedi.

Nemrut'un, Adıyaman gibi gelir düzeyi düşük bir il ve tüm güneydoğu için büyük bir şans olduğunu vurgulayan Hayri Çulhacı, "Bölgeye 3 yıldır süren katkımızın iyi bir örnek oluşturmasını diliyorum. Nemrut'ta yapılması gerekenler için daha fazla destek gerekeceği açıktır. O açıdan biz katkımızla, bizim gibi düşünen, sosyal sorumluluk hisseden diğer kuruluşlara ilham vermeyi diliyoruz. Umarız ki onlar da bize katılır ve Nemrut, hem Türkiye hem de insanlık için sonsuza kadar ayakta kalır ve ülkemize yarar sağlar" dedi.


Akbank Kültür Sanat Merkezi'ndeki basın toplantısında yaptığı konuşmada arkeolojik ve kültürel miras içinde Nemrut'un çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Dr. Alpay Pasinli, 1881 yılında keşfedilen Nemrut'un son yıllarda ihmal edildiğini belirterek, doğa ve insan faktörünün buradaki eserlere zarar verdiğini, Nemrut'un çok iyi bir çalışmayla kurtarılmasının mümkün olduğunu söyledi. Uluslararası Nemrut Vakfı'nın kendilerine güzel bir proje ile geldiği anlatan Pasinli, ''Nemrut'ta 2001 yılından itibaren restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapılmaya başladı. Öncelikle doğal koşulların etkilerinin giderilmesi ve çevre düzenlemesi ele alındı. Amsterdam Üniversitesi'nden bir ekip 2 yıldır çalışıyor'' diye konuştu. Pasinli, restorasyon ve konservasyon çalışmaları sırasında bölgenin turizme açık olacağını da sözlerine ekledi.

Nemrut'ta çalışmaları sürdüren ekibin başında bulunan Amsterdam Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Herman Brijder, projeyle ilgili ayrıntılı bilgi verdiği konuşmasında çalışmaların 2 yıldır sürdürüldüğünü belirterek, ''Bu sürede dokümantasyon ve arkeolojik alanın tasnifini yaptık. Bu yıl uluslararası bir ekiple restorasyon çalışmalarını sürdüreceğiz. Bu ekibin içinde taş ve restorasyon uzmanları ile arkeologlar bulunuyor. İtalya, Almanya ve özellikle Türkiye'den de uzmanlar yer alıyor'' diye konuştu. Nemrut'ta bu yıl yapacakları çalışmanın 3 hedefi olduğunu anlatan Prof. Dr. Brijder, ilk olarak ''Restorasyon Evi'' kurmayı planladıklarını kaydederek, ''Bu projede kum taşlarından yapılan rölyefleri kurtarma çalışmaları yapılacak. Bunların arasında Aslanlı horoskop kötü bir durumda. Acilen kurtarılması gerekiyor. Öncelikle onu kurtaracağız'' dedi. Prof. Dr. Brijder, restorasyon evinde rölyef ve heykellerin uzmanlar tarafından büyük bir özenle yavaş yavaş ve tek tek restore edileceğini belirterek, ''Bunun amacı, ileride bu bölge için bir müze kurmak. Çok kötü durumdaki ve dış mekanda kalması sorun yaratabilecek heykel ve rölyefleri sergilemek'' diye konuştu.




Doğu terasının kuzeyinde bulunan ''Kartal ve Aslan'' heykellerini kaidelerinden başlayarak restore edeceklerini kaydeden Prof. Dr. Brijder, ''Söz konusu 3 hedefe ulaşmamız halinde bu yılı çok büyük bir başarıyla tamamlayacağız'' dedi. Prof. Dr. Brijder, geçen yıl, bölgeyi ziyaret edenlerin heykellere
dokunmadan çevresinden ve yanından geçmelerini sağlayacak şekilde bir güzergah yapıldığını anlattı. Bölgede kurulması düşünülen müzenin kendisinin ''düşü'' olduğunu, ancak herhangi bir planlama yapılmadığını ifade eden Prof. Dr. Brijder, şunları kaydetti: ''Her yıl bir bütünün parçasını bitirmeyi amaçlıyoruz. Restorasyon ve onarım çalışmaları heykellerde özenle yapılıyor. Hiçbir şeyi aceleye getirmiyoruz. Bunun 10 yıllık bir program olması düşünülüyor. Orijinal bir rölyef ve Aslan horoskopunu müzeye kaldırıp, yerine kopyalarını koymayı düşünüyoruz. Şu anda yüzeyleri aşırı yıpranmış, çok kötü durumdalar. Korumalı bir odada durmaları onları kurtarabilir düşüncesindeyiz. Ayrıca çevreye yayılmış heykel parçaları var. Bunları birleştirip, yine müzede korumak istiyoruz. Daha önceki kazılarda çıkan 35 sandık dolusu parça Adıyaman Müzesi'nde bulunuyor. Bunları orijinal rölyef ve heykellere ekleyip sergilemek istiyoruz.''

Bilindiği gibi Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmış ve 1989 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarafından Milli Park ilan edilmişti. Tarihi bölge 2000 yılında da Dünya Anıtlar Vakfı tarafından, "Korunması Gereken 100 Dünya Mirası" listesine alınmıştı.

Dünya çapında uzmanların da katılımı ile hazırlanan ve üzerinde çalışılarak finalize edilen, Nemrut Dünya Mirası Listesi'ndeki kaya heykellerinin korunmasını ve sergileme kurallarının geliştirilmesine yönelik geçtiğimiz yıl başlanan "Nemrut'u Koruma Projesi" gerek doğa koşulları, gerekse turizm faktörünün oluşturduğu olumsuz koşulları engellemeyi hedefliyor.





http://www.yapi.com.tr/haberler/nemrut-u-koruma-projesi_4573.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!