HES Şirketine Tarihi Ceza
Önce Barajı, Sonra Planını Yaptılar!
Ekimde 4 Bin 325 Şirket Kuruldu
Bu Kez de Tarihi Avluyu Betona Gömdüler!
Can Yanmadan Önlem Alın, Köprüler...
Tarihi Kalıntılar Betonlaşmayacak
Kurulan Şirket Sayısında Artış!
'Kissebükü Koyu Betonlaşmasın' Eylemi!
HES Mücadelesi Festivalde Sürüyor
HES'e Giden Kaçak Yol!
HES için Acele Kamulaştırma
Bakan Açıkladı: 20 Milyon...
İnci Kefalinin Göç Yoluna HES!
HES Kurtuldu Ama Sakarya 'Boğuldu'
"Sonuna Kadar Çocuklarımızın...
Bu Fotoğraftan 55 Tane Daha Var!
İki Yılda 315 HES!
HES'ten Önce Cennet, HES'ten...
Mersin'deki 5 HES için İhale...
Kızılırmak'ta HES Projesine Protesto
Her 5 HES'ten Biri Mahkemelik
Çenger'de HES Sarmalı!
"HES'lerde Su Kullanımı Kısıldı"
Turnasuyu'ndaki HES Projeleri Durduruldu
Giresun'da "Hayvanlı" HES Protestosu
HES Yüzünden Üzerlerine Toz Yağıyor!
Dereye Beton Döktü, Faturayı...
Bu Kiraz Ağaçları Bir Daha...
Doğal Güzelliklere HES Tehdidi
Nehre Beton Döken HES Şirketine Para Cezası!
Isparta'nın Sütçüler ilçesinde, Yukarı Köprüçay Havzası'nda yapımı sürdürülen Kasımlar Barajı ve HES projesine ait taş kırma ve beton tesisinden nehre beton atığı dökülmesiyle ilgili skandalın ardından yapılan incelemede HES şirketine idari para cezası kesildi.
Sol Gazetesi'nden Yusuf Yavuz'un haberine göre, Isparta'nın Sütçüler ilçesinde, Yukarı Köprüçay Havzası'nda yapımı sürdürülen Kasımlar Barajı ve HES projesine ait taş kırma ve beton tesisinden nehre beton atığı dökülmesiyle ilgili skandalın ardından yapılan incelemede HES şirketine idari para cezası kesildi.
Atıkların nehre karıştığı tespit edildi, şirkete para cezası kesildi Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin olay yerinde yaptığı incelemede, söz konusu tesiste bulunan atık çöktürme havuzunun atıklarının Köprüçay'a karıştığı espit edilirken, Çevre Kanunu uyarınca ilgili firmaya idari para cezası kesildi. Yetkililer ayrıca firmaya ihlalleri gidermesi için süre verdi. HES şirketi "çevreye uyumluyuz" demişti Darıbükü köyü sınırlarında bulunan Kasımlar Barajı ve HES projesine ait ait kalker malzeme ocağı ve beton santralinde kullanılan mikser adı verilen araçlardaki beton atıklarının yıkandıktan sonra nehre boşaltıldığı ortaya çıkmış, bununla ilgili görüntüler ise tepkilere neden olmuştu. Skandal görüntülerin ortaya çıkmasının ardından firma yetkilileri, çevreye duyarlı bir çalışma yürüttüklerini öne sürererek görüntülerin kasıtlı çekildiğini iddia etmiş, ardından da mikser sürücüsü Savaş Altuntaş'ı işten çıkarmıştı. Ancak Antalya ve Isparta sınırlarında geniş bir alanda devam eden baraj inşaatı sırasında bölgedeki diğer şantiyelerden de nehre ve tarım alanlarına beton atığı döküldüğünü gösteren görüntüler ortaya çıkmıştı. "Denetlemeler yetersiz" Yukarı Köprüçay Koruma Platformu'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada ise, nehre beton atığı dökülmesinin, tüm canlıların ortak hakkı olan su kaynaklarını zehirli atıklarla kirlettiğine işaret edilerek, bunun kabul edilemez olduğu kaydedildi. Ülkenin pek çok bölgesinde olduğu gibi Yukarı Köprüçay Havzası'ndaki baraj inşaatındaki denetimlerin yetersiz olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "bu skandalla ilgili idari para cezası kesilmesi gecikmiş bir karar olmakla birlikte bölgede yürütülen çalışmaların daha sık denetlenmesi gerekliliğini de ortaya koymuştur. ÇED başvurularında taahhüt edilen pek çok detayın göstermelik olduğu bu olayla bir kez daha kendini göstermiştir. Ülkemizin kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu bir dönemde altın değerinde olan sularımızın böyle hoyratça kirletilmesi karşısında sorumluların en ağır idari ve hukuki yaptırımla cezalandırılmaları gerekliliğini kamuoyunun dikkatine sunuyoruz" görüşüne yer verildi. |