Zafer Çağlayan, çocukların daha ilkokulda tasarıma yönelmesinin Türkiye'nin geleceği ile ilgili önemli bir teşebbüs olduğunu söyledi. Çağlayan, şu anki neslin farklı bir şekilde büyütüldüğünü kaydederek, ''Bizim devrimizde 'otur, icat çıkarma' diye büyüklerimiz bizi azarlardı. Biz şimdi çocuklarımıza yalvarıyoruz, 'Ne olur icat çıkarın' diye'' değerlendirmesini yaptı. Tasarımın sadece bir ürünü kaliteli kılmak, bir ürünün pazarlamasını sağlamak olmadığını aktaran Çağlayan, en önemli unsurlardan birisinin de mümkün olduğunca en yüksek fiyatlarla katma değerli ihracat gerçekleştirmek olduğunu dile getirdi. Çin'in bugün dünyanın ihracat lideri olduğunu anımsatan Çağlayan, geçen yıl dünyadaki 150 milyar dolarlık mobilya ihracatında Çin'in payının yaklaşık 39-40 milyar dolara yakın olduğunu ifade etti. Bu konuda Almanya'nın yaklaşık 13 milyar dolarlık ihracat rakamı ile ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Çağlayan, ''Dünya mobilya ihracatındaki ilk 3 ülkeye baktığınız zaman, bu ülkeler genel ihracatta da ilk 10'a giren ülkeler. Biz de artık yükte hafif, pahada ağır şeyler yapalım derken, katma değeri yüksek ürünler yapmamız gerektiği konusunda mutabakat sağlamış durumdayız'' şeklinde konuştu. ''Mobilya sektörünü en sevimli kılan, net ihracatçı olması'' Türkiye'nin mobilya sektöründe gelmiş olduğu noktanın sevindirici olduğunu söyleyen Çağlayan, şunları kaydetti:
''Sektörü en önemli kılan olaylardan biri, dolaylı olarak 500 bin kişiye sağlamış olduğu istihdam değil. Sektörü başarılı kılan en önemli hizmetlerden biri, mobilya iç pazarının yaklaşık 10 milyar dolar seviyesinde olması değil. Mobilya sektörünü şu anda bana göre en sevimli kılan, mobilya sektörünün net ihracatçı bir sektör olması. Sektörün yaptığı ihracat, ithalatından çok daha fazla. Yani bir şekilde ülkeye döviz getiren bir sektör olması. Geçen yıl mobilya sektörünün yaptığı 1,9-2 milyar dolarlık ihracat rakamı Türkiye açısından önemli, ama yetmez. Sektörün 2023 yılı için koyduğu 6 milyar dolarlık hedefi mutlaka yakalaması gerekir. Bundan 10 yıl önce sektörün ihracatı sadece 292 milyon dolar idi. Bugün gelinen seviyede mobilya ihracatı 6 katından fazla artmıştır.'' ''Tasarımcılarımıza yurt dışında eğitim-öğretim sağlıyoruz'' Türkiye'nin mobilya sektöründeki ihracat kilogram fiyatının 3,6 dolar olduğunu vurgulayan Çağlayan, bu rakamın Almanya'da 6,5 dolar, İtalya'da 6 dolar olduğuna işaret etti. Çağlayan, ''Türkiye bugün Almanya'nın, İtalya'nın rakamları ile ihracat yapacak olsaydı, biz bugün sizinle 2 milyar doları değil, 4 milyar doları konuşacaktık. Bakın ihracatımızı bir anda 2'ye katlayacaktık'' yorumunu yaptı.
Çağlayan, ''Bakanlık olarak tasarımcılara verdiğimiz destekleri daha da artıracağız. 4 arkadaşımızı yurt dışına göndereceğiz. Yurt dışında 16 gencimize, tasarımcımıza bakanlığımızın imkanlarıyla eğitim-öğretim sağlıyoruz. Yurt dışına gönderdiğimiz tasarımcıların bütün masraflarını karşılarken, diğer taraftan bin 500 dolar da ücret ödüyoruz. Onlar inşallah kazandıkları beceri ile Türkiye'ye dönecekler'' dedi.
|