Müzelerde 3 Milyonun Üzerinde Eser Var
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı faaliyet gösteren müzelerin koleksiyonlarında, geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan 3 milyon 331 bin 359 eser bulunuyor.
AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Bakanlık Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı olan müzeler, milyonlarca nadide esere ev sahipliği yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre, müzelerde 3 milyon 331 bin 359 eser bulunurken, bu eserlerin yaklaşık yüzde 11'i sergileniyor. Türkiye'deki müzelerde "Yontma Taş Devri" veya "Eski Taş Çağı" olarak da adlandırılan, yaklaşık 2 milyon yıl önce başlayan ve 10 bin yıl önce son bulan Paleolitik dönemden bugüne kadar uzanan zengin ve benzersiz kültür varlıkları bulunuyor. Milyonlarca yıllık geçmişe sahip eserler 6 müzede Özellikle Şanlıurfa Müzesi'nde sergilenen Göbeklitepe eserleri ile "Balıklıgöl Heykeli", Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenen "Çatalhöyük tanrıça heykelcikleri ve duvar resimleri", Diyarbakır Müzesi'nde sergilenen "Körtik Tepe Buluntuları" bu döneme ilişkin ünik eserler arasında yer alıyor.
Kalkolitik, Eski Tunç Çağları ve Asur Ticaret Kolonileri dönemlerine ait eserlerin sergilendiği müzelerden en önemlileri arasında da İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile Kayseri, Çorum, Çanakkale, Burdur, Diyarbakır, Mardin, Hatay müzeleri bulunuyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Çanakkale Müzesi'nde sergilenen "Troya eserleri", Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Kayseri Müzesi'nde bulunan "Kültepe Tabletleri", Burdur Müzesi'nde sergilenen "Hacılar Boyalı Kapları" bu dönemlere ait eşi benzeri olmayan eserleri oluşturuyor. Hititlere ait eserler Çorum Müzesi'nde Urartu dönemine ait en özgün eserler ise Van, Erzurum, Kars ve Ankara Anadolu Medeniyetleri müzelerinde muhafaza ediliyor. Dönemin en önemli özelliği olan maden ve fildişi işçiliğini yansıtan ünik eserlerinin başında "Urartu Kemer, Miğfer ve Kazanları", "Mobilya Aksamları" ve "Fildişi Heykelcikler" geliyor. Frig kültürüne ait eserler arasındaki "Kral Midas Mezar Buluntuları ve Kybele Heykelleri" de Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi, Afyon Müzesi ve Gordion Müzesi'nde teşhir ediliyor. Türkiye, dünyaca ünlü mozaiklere ev sahipliği yapıyor Helenistik, Roma ve Doğu Roma kültürünün öne çıkan, dönemin yaşam biçimi, mimarisi ve sanatsal yaklaşımı hakkında bilgi veren mozaiklerin en iyi örnekleri de Gaziantep Zeugma, Hatay Arkeoloji, Şanlıurfa Haleplibahçe ve İstanbul Büyük Saray Mozaikleri müzelerinde bulunuyor. Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergilenen "Çingene Kız" ve Hatay Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen "Yakto ve Thalassa Mozaikleri" ile Şanlıurfa Haleplibahçe Mozaik Müzesi'nde sergilenmekte olan "Orpheus Mozaiği" dünyaca üne sahip nadide eserlerin başında sayılıyor.
|