Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Munzur'un Ekseni Kayacak!

Munzur Vadisi’nde yapılmak istenen sekiz baraja karşı eylemler sürerken Uzunçayır Baraj gölü, çevresindeki ağaçları, çocuk parklarını yutmaya başladı. Yüzyıllardır yatağında akan Munzur Çayı da barajlarda su tutulmaya başlanmasıyla birlikte artık Tunceli kent merkezinden akmayacak. Göletin sınırı kent merkezine dayanacak.

Radikal Gazetesi
Munzur'un Ekseni Kayacak!

Munzur Vadisi’nde yapılmak istenen sekiz baraja karşı eylemler sürerken Uzunçayır Baraj gölü, çevresindeki ağaçları, çocuk parklarını yutmaya başladı. Yüzyıllardır yatağında akan Munzur Çayı  da barajlarda su tutulmaya başlanmasıyla birlikte artık Tunceli kent merkezinden akmayacak. Göletin sınırı kent merkezine dayanacak.

Tunceli’nin Mazgirt ilçesindeki Uzunçayır Hidroelektrik Santralı’yla Munzur’a ilk gem vurulmuş oldu. Barajda 17 Ağustos’tan bu yana su tutuluyor. Sular yükselirken Orman İşletmle Müdürlüğü pek çok kavak ve çamı kesti. Kesilen ağaçların arasında 100 yıllık ağaçların bulunduğu öne sürüldü. Munzur Çayı’nın kıyısındaki çay bahçeleri, çocuk parkı ve dinlenme alanları da yapımı baraj gölünün sularına gömüldü.

Yas havası...

Zuhal Kocamış kentinin barajlar uğruna kurban edildiğini düşünüyor:

“Bir kentin güzellikleri bu şekilde yok edilmemeli. Hep ‘Barajlara hayır’ dedik ama başaramadık. Baraj sahasında yaşı benden çok büyük babalarımızın dedelerimizin zamanında yetişen onca yıllık ağaçlar bile yok oldu. Doğa katliamıyla birlikte kutsal ziyaret yerlerimiz sular altında kalarak yok oldu. Bu durum beni çok üzüyor. Ben bir daha bu güzellikleri göremeyeceğim. Bizden önceki kuşakların bize miras bıraktığı bu güzellikleri biz çocuklarımıza gösteremeyeceğiz.” 

Çoban Kemal Kal bildiği bir coğrafyayı yitirdi: “Keçilerimi götürüp otlatacağım alan kalmadı, her yeri yok ettiler. Munzur kenarında yürüyecek bir yer bile yok. Her yer sularla dolmuş durumda. Munzur’da akışı durdurmak, Tunceli’de hayatı durdurmak gibi. Bu katliamı ellerimizle yarattık, engel olamadık. Bu barajlara ne yapalım bilmiyoruz. ”

19 yaşındaki Selda Tutar yasta: “Çocukluğum Munzur Vadisi’nde geçti. Bu güzellikleri kendi çocuklarıma gösteremeyeceğim.”
Pelin Ataş öfkeli: “Ailece Munzur kıyısına gelir piknik yapardık. Ama artık ağaçlar kesilmiş, Munzur’un akışı durdurulmuş durumda.Yapanlar utansın, bir tarihi miras yok oldu. Türkiye’nin elektrik ihtiyacını karşılamayan bu kadar küçük bir baraj için bir doğa yok edildi.”

DSİ’nin internet sitesinde yer verilen bilgilere göre Munzur üzerindeki Uzunçayır’ın inşaatına 1994 yılında başlandı. Bu enerji üretme amaçlı bir baraj, sulama amacıyla kullanılmayacak. Santralın kurulu gücü 74MW, yıllık üretimi 317 GWh. Baraj gölü 13.43 kilometrekare alana yayılacak. Santral 17 Ağustos’ta su tutmaya başladığında sivil toplum örgütü üyelerince taşlanmıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/munzurun-ekseni-kayacak_74070.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!