işli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün konuğu olarak hafta sonu İstanbul'a gelen ve Maçka Parkı'nda, eski Almanya Başbakanı Willy Brandt'ın büstünün açılışına katılan Münih Belediye Başkanı Christian Ude ile Borsa Lokantası'ndaki yemekte sohbet ettik. "Bir belediye başkanı nasıl olmalı?" sorularının yanıtını aramaya çalıştık, bizimkiler için 'dersler' çıkardık.
Hıristiyan Sosyal Birlik'in (CSU) çoğunluğunun bulunduğu Bavyera'nın 1.3 milyon nüfuslu başkenti Münih'e, SPD'den üç kez, oyların üçte ikisini alarak başkanlık koltuğuna oturan ve dördüncü kez de aday olacağını ilan eden Ude samimi, sıcakkanlı ve o kadar da esprili... Evinden belediyeye metro ve zaman zaman da bisikletle gidip gelen, makam aracını sadece resmi görevler için kullanan Ude, "Ne benim, ne de eşimin özel arabası vardır" diyor. Türklerin çok sevdiği 'bıyıklı' başkan, kentin sorunlarını tespit etmek üzere bazen tebdili kıyafetle dolaşıyormuş. Esas mesleği avukat olan Ude, zaman zaman hobisi olan kabare gösterilerini özel programlarda sunuyor ve Hıristiyan Demokratlar'ı acımasızca hicvediyor. Ude'nin, Almanya'daki Türklerin, adına Pülümür'de yaptırmakta olduğu Ude Kültür Merkezi'ne, bu gösterilerdeki bağışlardan toplanan 25 bin Euro'yu göndermiş. Kendisi için şaşırtıcı ve hayretle karşıladığı soru ve yanıtlar şöyle:
- Yurtdışına sık sık çıkar mısınız?
- Resmi toplantılar için yılda belki bir kez... Telefon var, niye gideyim ki?
- Nüfus...
- 15 yıldan beri hiç değişmedi; 1.3 milyon... Kente bir çivi çakılamaz, nüfus kent dışında artar. Biz sadece eski havaalanının yerini değerlendirdik.
GÖZLERİ AÇILDI
- İstanbul trafiği...
- Dünyanın her yerinde her şoför kendi kentinin trafiğinden yakınır.
- Yeşil...
- Dünyada ortalama 17 metrekaredir; bizde ise 30 metrekare (İstanbul'da 2-3 metrekare. Y.B.). Münih'in üçte biri yeşil alan, üçte biri bina ve üçte biri de havaalanıdır.
- Çevre...
- Eski SPD lideri Brandt, çevrenin bir sorun olacağını ta 1960-70'li yıllarda görmüş ve parti programına almıştır. Münih'te karbondioksit salınımını, 5 yılda % 15 azalttık. Doğalgaz ve kömür kullanımı yerine rüzgâr, güneş, hidroenerji ve biyodizele yönelmeye başladık; hedef % 20... Ekolojik tarıma da ağırlık vermeye başladık.
(Bu arada, sizde yeşil alan imara açılır mı, dememizle birlikte gözleri fal taşı gibi açıldı ve tepki göstererek, "Kabul edilemez bir şey" dedi. İstanbul adına utandık tabii.. Eski Münih havaalanını konut alanı olarak değerlendirmişler. Eğer bir ülkenin ekonomik durumu gelişiyorsa, bir kentte gelişme olabileceğini vurguladı.)
100 YILLIK SU STOKU
- Su...
- Bizde kar yüklü Alpler ve göller var. Dünyanın en kaliteli suyu bizim bölgededir. Dağın altı da su kaynaklarıyla doludur. Gelecek nesillere yönelik derseniz 100 yıllık su kaynağımız hazırdır; ama hesaplar 200 yılın garanti olduğu yönünde.
- Merkezi hükümete yönelik hedefleriniz var mı?
- 15 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Berlin için öyle bir niyetim yok, zaten ulusal düzeyde politika yapıyorum. Aynı zamanda Alman Belediyeler Birliği Başkanı'yım, parlamentoda belirli bir etkinliğim zaten var.
Bu arada Alman RTL televizyonunun yaptığı canlı yayında konuşan Mustafa Sarıgül'ün, 'Almanyalı Türklere' dönük "Başkanınıza oy verin" demesi Ude'yi çok memnun etmiş. Çünkü kendisine Almanya'dan telefonlar gelmiş.
Ayrılırken de bize "Bizim de bir sürü sorunumuz var, her şey kolay gitmiyor, ama çözüm arıyoruz" demeyi de ihmal etmiyor. Gelin de bu yanıtlar karşısında İstanbul'u yönetin bakalım.
|