Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mühendis İhraç Etmiyoruz, Mühendis Kaybediyoruz

Bakan Karaismailoğlu, yurtdışına mühendis ihraç ettiklerini öne sürse de durum hiç de öyle değil. Çoğunluğu asgari ücretle işe başlayan mühendisler aylarca iş arıyor ve gelecekten kaygı duyuyor.

yapi.com.tr
Mühendis İhraç Etmiyoruz, Mühendis Kaybediyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu katıldığı bir toplantıda ülkenin mühendis ihraç eden bir ülke haline geldiğini iddia etti. Bakan, "Yapılan projeler sayesinde trafik kazalarında yüzde 80'e varan azalmalar sağlandı. Bu da yapılan projelerin ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor. Bugün teknoloji açısından, mühendis ihraç eden ülke haline geldik. Bu yaptığımız işlerde kazandığımız bilgi, beceri ve tecrübe sayesinde oldu.” dedi.

BirGün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre; Bakan böyle konuşsa gerçekler tam tersini söylüyor. Bir dönem ülkede en çok tercih edilen bölümlerden olan mühendislik bölümleri AKP’nin politikaları neticesinde artık görmezden geliniyor. Mühendislik bölümünden mezun olanların büyük bölümü işsiz kalıyor. İş bulanların da önemli bir kısmı asgari ücretle işe başlıyor.

Ayrımcılık ve baskı
ASELSAN’ın işten ayrılıp yurtdışına giden eski çalışanlarıyla yaptığı bir anket de Bakan’ın söylediklerini yalanlıyor. Ankete katılan her dört katılımcıdan biri kariyer, yükselme ve mesleki gelişim olanaklarının sınırlı olması sebebiyle ayrıldığını belirtmiş. Fırsat eşitliğinin olmaması, maaş ve sosyal hakların yetersizliği, ayrımcılık, baskı ve adaletsiz uygulamalar da öne çıkan ayrılma sebeplerinden. Türkiye'deki politik durumun normalleşmesi, insanların politik düşüncelerine, yaşam tarzına ve inancına göre değerlendirilmemesi yurtdışına giden mühendislerin dönmek için beklentileri arasında öne çıkıyor. Yurtdışına giden mühendislerin şikayetleri arasında fırsat eşitsizliği, yöneticilerin çalışanlara kötü davranması ve adaletsiz uygulamalara karşı önlem alınmasının önemine dikkat çekiliyor. Kurumlarda mobbinge karşı bir yapı oluşturularak bir mobbing sorumlusu belirlenmesi, mobbing olaylarının incelenmesi için yöntemler geliştirilmesi ve mobbingle ilgili sözleşmeler hazırlanması isteniyor.

Meslek değersizleştirildi
TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin Ağustos 2021’de yayımladığı çalışmaya göre 6 aydan fazla iş arayan mühendislerin oranı yüzde 64,81. Katılımcılara sorulan "Üniversitelerde eğitim alan mühendislik öğrencilerinin sayısı hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna "Yüksek miktarda gereksinim fazlası öğrenci var" diyenlerin oranı yüzde 72,90 oldu.

Borçlu yaşıyorlar
TMMOB’nin 2019 yılında yaptığı bir araştırma ise mühendislerin gelecek kaygısı duyduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Araştırma sonucunda hazırlanan raporda şu ifadeler kullanılıyor: “Mühendislerin yüzde 60’ından fazlası tasarruf yapamamaktadır. Gündelik yaşamın devamı için borçlanmak durumunda kalan mühendislerin oranı yüzde 70’ler düzeyindedir. Mühendislerin yarısından fazlası kredi borçlusudur. Ayrıca mühendislerin dörtte biri kredi kartı borcu bakımından sorunlu durumdadır. Bu koşullar altında her 4 mühendisten 3’ü borç ödemelerinde zorlanmaktadır. Mühendislerin dörtte üçünden fazlası ekonomik kriz nedeniyle işini kaybetme korkusu duyarken her 10 mühendisten 6’sı da ekonomik kriz nedeniyle gelecek kaygısı yaşamaktadır. Küçük ölçekli işletmelerde de ekonomik kriz nedeniyle işini kaybetme korkusu genel ortalamanın üzerindedir. Ayrıca bekar mühendisler, evlilere göre daha fazla gelecek kaygısı duymaktadır.”

Aynı raporun istihdam ve işsizlik kısmında ise şunlar aktarılıyor: “Türkiye’de mühendisler, mühendislerin yaklaşık yüzde 35’i akrabalar, hemşeriler ve arkadaşlar gibi kanallar aracılığıyla mevcut işlerini bulmuşlardır. Basın, sosyal medya ve internet yoluyla iş bulanların oranı yüzde 17,7 iken İŞKUR ve özel istihdam bürolarına yaptıkları başvurulardan sonuç alanların oranı yalnızca yüzde 3’tür. Türkiye’de mühendislerin yarısından fazlası (yüzde 54,7) emek piyasasında en az bir kez işsiz kalmıştır. İşsiz kalma gerekçelerinde öne çıkan ilk iki seçenek ücret düzeyinin düşüklüğü ve işten çıkartılmadır. Bu anlamda mühendisler, gerek dikey hareketliliği gerçekleştirmek amacıyla ve gerekse de yapısal koşullar nedeniyle işsiz kalabilmektedir. Buna ek olarak mühendislerin yüzde 68,5’inin işsizliği kavramsal açıdan ‘kısa süreli’ olarak değerlendirilmektedir. Buna karşın her dört mühendisten biri 1-3 yıl arası sürelerle işsiz kalmıştır.”

Mühendis kaybediyoruz
Ülkenin mühendis ihraç etmediğini kaybettiğini söyleyen TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz şunları aktardı: “Bakan’ın sözleri gerçeği yansıtmıyor. Ülkemiz mühendis ihraç etmiyor, mühendis kaybediyor. Ülkemizin yetişmiş nitelikli işgücü, kötü yaşam ve çalışma koşulları nedeniyle insanca yaşayabileceğini düşündüğü ülkelere göç ediyor, buna mecbur kalıyor. Bakan bu gerçeği herkesten daha iyi biliyor. Çünkü Cumhurbaşkanlığı’nın, lisans mezunlarının iş gücü piyasası performansları ile ilgili yayınladığı verilerde dahi, mühendislerin iş bulamadığı ve asgari ücrete çalışmak zorunda kaldığı açıkça ifade ediliyor. Bakan resmen toplumla ve mühendislerle dalga geçiyor. Makyajlı resmi rakamlar dahi çığ gibi büyüyen işsizliği gizleyemiyor. Gerçek şudur ki mühendisler, işsizlikle, yoksullukla, sefalet koşullarıyla boğuşuyor, çözümü meslek dışı iş aramakta ya da yurtdışına kaçmakta buluyor.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/muhendis-ihrac-etmiyoruz-muhendis-kaybediyoruz_190388.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!