Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Moody's'in Türkiye Yıllık Değerlendirme Raporu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin 'Ba2' olan uzun vadeli kredi notunun 'pozitif' görünümünün ülkenin küresel finansal kriz sırasında gösterdiği esnekliği yansıttığını bildirdi. Moody's, Türkiye için yayımladığı yıllık raporda, Türk hükümetinin son yıllarda bilanço tablosunun güçlenmesinin, ülkenin kredi notlarının

yapi.com.tr / AA
Moody's'in Türkiye Yıllık Değerlendirme Raporu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin 'Ba2' olan uzun vadeli kredi notunun 'pozitif' görünümünün ülkenin küresel finansal kriz sırasında gösterdiği esnekliği yansıttığını bildirdi. Moody's, Türkiye için yayımladığı yıllık raporda, Türk hükümetinin son yıllarda bilanço tablosunun güçlenmesinin, ülkenin kredi notlarının şoklara karşı durma kabiliyetini iyileştirdiğine dikkat çekti. Kuruluş, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en önemli güçlüğün, ülkeyi ödemeler dengesi şoklarına karşı kırılgan hale getiren cari işlemler açığı ve onun finansmanı olduğunu vurguladı.

Bunun yanı sıra Türk hükümetinin finansal gücünü iyileştirmek konusunda ilerleme gösterdiğine işaret eden Moody's, Orta Vadeli Planda hükümetin cari işlemler dengesizliğini gidermek için kısa ve orta vadeli tedbirler açıkladığına vurgu yaptı.
    
Moody's, kısa vadede ekonomide konjonktürel yavaşlamanın da etkisiyle cari işlemler dengesi üzerindeki baskının bir miktar azalmasını, Orta Vadeli Planla birlikte açıklanan vergi artırımlarının da cari işlemler açığının azaltılmasına bir miktar katkı yapmasını beklediklerini kaydetti. Türkiye'nin iç ve daha önemlisi dış dengesizliklerdeki büyümeyi tersine çevirecek mali ve parasal politikalar izlemesi halinde Türkiye'nin notunda muhtemel bir artırımın olabileceğini ifade eden Moody's, Türkiye'nin ödemeler dengesi şoklarına karşı direncini iyileştirecek döviz rezervleri gibi tamponlarını konsolide etmesi halinde de kredi notu için pozitif baskıların oluşabileceğini vurguladı.
    
Bununla birlikte Moody's, Türkiye'nin dış ve iç dengesizliklerinin yüksek seyretmeye devam etmesinin, ülkenin 'Ba2' olan kredi notu ve 'pozitif' görünümü üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskının oluşturabileceğine de dikkat çekti. Uluslararası ekonomik ortamın giderek zorlu bir hal aldığını vurgulayan Moody's, politik hatalar için toleransın son yıllardakine göre daha da azaldığının altını çizdi.

Moody's'in Türkiye ile ilgili Kıdemli Analisti Sarah Carlson: En önemli zorluk, cari açık ve finansman

Moody's'in Türkiye ile ilgili Kıdemli Analisti Sarah Carlson, raporun açıklanmasının ardından telefon yoluyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, halihazırda Ba2 olan Türkiye'nin kredi notu görünümünün pozitif olmasının nedenini, Türkiye'nin finansal kriz süresince gösterdiği dayanıklılık ve son birkaç yılda devletin bilançosunda görülen iyileşmeler sonucu ülkenin şoklara dayanma gücünün artması olarak açıkladı.
Raporda, Türkiye'nin daha ileri gitmesinin önündeki en önemli zorluk olarak cari açık ve finansmanının ortaya konduğunun altını çizen Carlson, GSYH'nın yüzde 10'una yaklaşan ve finansmanında doğrudan yabancı yatırımın görece az bir paya sahip olduğu cari açığın, Türkiye'yi ödeme şoklarına karşı kırılgan hale getirdiğine işaret etti.
    
Carlson, hükümetin orta vadeli plan kapsamında açıkladığı önlemleri yakından izlediklerini, vergi politikalarıyla ilgili bazılarının kısa vadeli etkileri olduğunu ancak bu kısa vadenin ne olduğunun tam olarak bilinmediğini söyledi.
Cari açığın yapısal bir sorun olduğunun farkında olduklarını ifade eden Carlson, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmaya dolayısıyla cari açığın yapısal doğasını değiştirmeye yönelik enerji reformu gibi gelişmeleri de yakından izlediklerini belirtti.
    
''Dış dengesizlikler, politika belirleme marjını daraltıyor''
    
Carlson, sözlerini şöyle sürdürdü:
    
''Raporda şunu söyledik: Türkiye, dış dengesizliklerin ve kendini yüksek enflasyonla gösteren iç dengesizliklerin gelişimini tersine çevirecek mali ve para politikalarını izlediği takdirde, kredi notunu yükseltmeyi düşünebiliriz. Aynı zamanda devletin ödeme şoklarına karşı ilave bir dayanıklılık sağlayacak yabancı para rezervi gibi tamponlar oluşturması da kredi notu üzerinde pozitif bir baskı yapacaktır. Öte yandan, dengesizlikleri de ciddiyetle ele alıyoruz. Bu dengesizlikler daha uzun süre bu büyüklükte kaldığında, pozitif görünüm üzerinde baskı olacaktır. Bu dengesizliklerin daha ağırlaşması veya süresinin çok uzaması durumunda kredi notunun kendisi üzerinde de baskı oluşacaktır.''
    
Türkiye için uluslararası ortamın Avrupa'daki borç krizi nedeniyle son yıllardakine göre daha zorlaştığına dikkati çeken Carlson, Türkiye'deki yetkililerin politika belirleme marjının son yıllara göre daraldığını belirtti.
    
''TL'deki değer kayıplarının enflasyona etkisi, endişe kaynağı''
    
Türkiye'de Merkez Bankası'nın yüzde 5,75 ve yüzde 12,5 arasında değişen faiz koridoru uygulamasının, basit anlamda politika faizini artırmaktan neden daha iyi bir yaklaşım olduğu konusunun kendileri için net olmadığını ancak nihayetinde kendileri için sonuçların önem taşıdığını ifade etti. Türkiye ekonomisinin zayıflıklarından birinin de yurt içi tasarrufların, dünya ortalamalarının gerisinde olmasından kaynaklandığını dile getiren Carlson, ''Bunun cari açıkla doğrudan ilgisi var. Yurt içi tasarrufların artması, Türkiye'nin ekonomik sağlamlığını da artıracak ve dış dengesizlikleri azaltmaya yardımcı olacaktır'' diye konuştu. Carlson, bir soru üzerine, son dönemde TL'de gözlenen değer kayıplarının enflasyon üzerindeki etkilerini 'endişe kaynağı' olarak niteledi.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/moodysin-turkiye-yillik-degerlendirme-raporu_89906.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!