ürkiye'de yaşayan kuş türlerinin yarısına yakınını barındıran Mogan'ın ekolojik zenginliği yapılan bilinçsiz çalışmalar nedeniyle alt üst olmuş durumda. Toplu balık ölümleri, bazı kuş türlerinin neslinin tükenmesi, Anakent Belediyesi'nin rekreasyon alanı yapmak için kestiği sazlıklar ve göl etrafındaki yeraltı sularının belediye tankerlerince çekilmesi nedeniyle Mogan bataklığa dönüşüyor.
Ölümlerin nedeni kirlilik
Mogan Gölü'ndeki oksijen seviyesinin azalması nedeniyle son üç yıldır yaşanan balık ölümleri geçtiğimiz hafta yine tekrarlandı. Anakent Belediyesi'nin yaptığı rekreasyon alanı çalışmaları kapsamında gölün kuzeyinde yer alan sazlıkların sökülmesi nedeniyle gölün bulanıklaşması ve su devinimini kaybetmesi oksijenin azalmasına ve balık ölümlerine neden oluyor. Gölde kirliliğin artmasıyla güneş ışığını göremeyen su bitkileri oksijen üretemiyor. Ayrıca, gölün kendi kendini temizleme sistemi olan sazlık alanların azalmasıyla da büyük küçük yüzlerce balık ölerek sahile vuruyor. Ölü balıkların yarattığı kötü koku nedeniyle gölün bazı kesimlerine yaklaşmak dahi mümkün olmazken, kirliliğin artmasının devam etmesi durumunda toplu balık ölümlerinin yeniden yaşanabileceği belirtiliyor. Anakent Belediyesi gölün çevresinin yaklaşık dörte birlik kısmını rekreasyon alanı şeklinde düzenlemek için 25 milyon YTL harcamıştı.
Kuşlar kaçtı!
Türkiye'de yaşayan 556 kuş türünün yaklaşık yarısına ev sahipliği yapan Mogan'da sazlıkların kesilmesi doğal hayatı da etkiledi. Son iki yıldır göle gelen kuş türlerinin sayısının düştüğü doğa dernekleri ve doğaseverler tarafından her fırsatta vurgulanırken, sazlıkların sökülmesi ise balıkçıl kuşları zor durumda bırakıyor. Geçtiğimiz yıl "dik kuyruk" ve "alaca balıkçıl" türlerinin sayısında büyük bir azalma saptanmıştı.
Yeraltı suları çekiliyor!
Anakent Belediyesi'nin başkentte yaşanan susuzluğa çare olarak sunduğu "Alo Sulama" adlı hizmeti kapsamında göl çevresi ve yakınındaki yeraltı suları tankerlerle çekiliyor. Belediye ekiplerinin yeraltı sularını çekmesi, gölü besleyen ana kaynağın kurumasına ve göl sularının da azalmasına neden oluyor. Mogan Gölü, bir ay önceki su seviyesine göre, yaklaşık 1 metre düşmüş durumda. Bölgede yaşayan yurttaşlar ise son 20 gündür su seviyesindeki düşüşün gözle görülür hale geldiğini belirtirken, hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi de Mogan'ın suyunun azalmasını hızlandırıyor. Diğer göllere göre daha sığ olan Mogan'da su seviyesinin azalması, sazlıkların kuruması ve gölün ekolojik dengesinin yerle bir olmasına neden oluyor.
Bir an önce önlem alınmalı
Başkentin bir zamanlar en güzel dinlence alanlarından biri olan Mogan'ın zamanla kuruyacağı ve ve birçok canlı türünün yok olacağı belirtiliyor. Gölün tekrar doğal yapısına kavuşabilmesi için gölde bir su devinimi yaratılmasının önemine işaret ediliyor.
Anakent Belediyesi Basın Danışmanı Avni Kavlak ise, göldeki balık ölümlerinin ilaçlamalardan kaynaklanmadığını savunarak, "Türkiye'nin her tarafında balık ölümleri oluyor" dedi. Mogan'ın "kurtuluşu" nun Kesikköprü Barajı'ndan getirilecek suda olduğunu ifade eden Kavlak, belirli dönemlerde Mogan'ın kurumasının doğal olduğunu ileri sürdü. Kavlak, yeraltı kaynak sularının da kesildiğine işaret etti. Yeraltı sularının sonsuz olmadığının altını çizen Kavlak, bu suların gölü beslediğini belirtti. Kavlak, kendilerinin "Alo Sulama" faaliyeti kapsamında gölden su çektikleri iddialarının doğru olmadığını belirterek, "Mogan'ın suyu sulamaya uygun değil. Belirli yerlerdeki kuyulardan, Mogan'ın etrafındaki, Haymana Yolu üzerindeki vadilerdeki derin kuyulardan çekiliyor sular" diye konuştu.
Gölbaşı İlçesi Çevre Konruma ve Turizm Derneği Başkanı İsa Ömercan, Mogan Gölü'nde gerekli önlemlerin alınmadığını belirterek, şunları söyledi:
"Balık ölümlerinin neden olduğunu kimse bilmiyor. Sadece varsayımlar üzerine konuşuyoruz. Oksijensizlikten öldü diyoruz ama belki de zehirden öldü. Gölün rengi maviden yeşile döndü ancak bu konuda araştırma yapılmamasından şikayetçiyiz. Gölü besleyen yer-altı suları ise sondajlarla çe-kiliyor. Belediyenin Mogan'a su desteği yapması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi 'Alo Sulama' yı kurdu ama suyu nereden alıyor? Vatandaşa yapma derken belediye yapıyor. Geçen gün gelmiş belediye tankeri Abdi İpekçi Parkı'nda itfaiye vanasından su çekiyor. Belediyeyi göreve çağırıyoruz: Mogan'ı kurtaralım."
|